Slider Παρασκηνιακά Πολιτική

Μετάταξη… του ηθικού πλεονεκτήματος

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση εφάρμοζε παράτυπα κόλπα προκειμένου να προσλαμβάνει αρεστούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν «στρατό» χιλιάδων υπαλλήλων, ωστόσο το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς φαίνεται ότι χάθηκε σε μερικές δεκάδες διορισμούς και μετατάξεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν κλείσει η Βουλή ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου.

Και αυτό, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν αφορά τον απλό κόσμο αλλά τακτοποίηση θυγατέρων και λοιπών «κολλητών» που επιλέχθηκε να εργαστούν στο προνομιακό περιβάλλον της Βουλής των Ελλήνων.

«Άλλη μία τέτοια ημέρα και οι εκλογές θα τελειώσουν πριν αρχίσουν», έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του, ενώπιον των συνεργατών του, σχολιάζοντας τον θόρυβο που προκλήθηκε με τις μετατάξεις συγγενικών προσώπων και φίλων. Όταν τα έλεγε όλα αυτά, δεν γνώριζε την πρόθεση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να μην είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές ως ένδειξη συγγνώμης, όπως η ίδια είπε στον ΑΝΤ1, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τους συντρόφους της και όχι στον ελληνικό λαό, επειδή χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της για να μετατάξει την κόρη της στη Βουλή.

Μπροστά στην κατακραυγή και τον σάλο που ξέσπασε, το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σώματος, Νίκο Βούτση, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία «είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της κινητικότητας στην οποία εντάχθηκε καθυστερημένα η Βουλή» μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, αποφασίστηκε «να παγώσουν» οι μετατάξεις που εκκρεμούν και προωθήθηκαν μαζικά.

Το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγγέλλει ότι το Κοινοβούλιο παρέμεινε ανοικτό «μόνο και μόνο για να γίνονται μια σειρά από πρωτοφανή πράγματα», ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Πάνος Χρηστίδης επεσήμανε πως «δεν λέω ότι δεν συνέβαιναν σε έναν βαθμό στο παρελθόν, αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι απολύτως πρωτοφανές, Ένα όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών». Η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» φαίνεται πως ήταν η δήλωση της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που επιχείρησε να αποσπάσει τη θυγατέρα της στον ναό της Δημοκρατίας. «Δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί» είπε. Βέβαια την αλήθεια είπε, αλλά η κυνική ομολογία της συνέβαλε στον κουρνιαχτό που είχε σηκωθεί, με αποτέλεσμα η κα Χριστοδουλοπούλου να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής.

Η κυβέρνηση είχε εκμεταλλευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια το γεγονός ότι ο κανόνας του 1 προς 4 (ένας διορισμός για κάθε 4 αποχωρήσεις από το Δημόσιο) ισχύει μονάχα για το μόνιμο προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων, αλλά όχι για τους προσλαμβανόμενους ως έκτακτους και όσους προσλαμβάνονται ως τακτικό ή έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Εκεί έγιναν και οι περισσότερες προσλήψεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, από 62.580 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, ανέβηκαν στα 78.297 τον Δεκέμβριο του 2017. Αντιστοίχως, το τακτικό προσωπικό των ΝΠΙΔ, από 33.571 το έτος 2015, εκτινάχθηκε στις 36.047 το 2018, ενώ το έκτακτο προσωπικό των ΝΠΙΔ, από 13.802 που ήταν πριν από τρία χρόνια, έφθασε στις 17.522 το 2018. Έχει ενδιαφέρον το στοιχείο πως, από τις 17.522 αυτές προσλήψεις, οι 1.855 αφορούν προέδρους, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μέλη οργάνων διοίκησης!

ΝΔ: Θα ανακληθούν διορισμοί και μετατάξεις

«Έπεσαν οι μάσκες», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, μετά το όργιο ρουσφετιών της απερχόμενης κυβέρνησης. Στον «χορό» των διορισμών και εξυπηρετήσεων μπήκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, συμμετέχει στην παλιοκομματική μεθόδευση.

«Ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», τονίζει ο κ. Πλακιωτάκης, «οι “εκφραστές του καινούργιου” στο πολιτικό μας σύστημα προσπαθούν να εφεύρουν όποια νοσηρή και παλαιοκομματική μεθόδευση υπάρχει, ώστε να μη διαλύσουν τη Βουλή, μήπως και προλάβουν να περάσουν τα ρουσφέτια τους και να τακτοποιήσουν τους ημετέρους τους.

Ακόμη και ο κήνσορας της Αριστεράς, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουβέλης, που χαρακτηρίζεται για το ήθος και την ευθιξία του, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του ρουσφετιού και της τακτοποίησης της αριστερής νομενκλατούρας.

Ο κ. Κουβέλης, λίγο πριν πάρει την άγουσα για την αντιπολίτευση, προχώρησε σε υπουργικές αποφάσεις που δείχνουν το μέγεθος της “τρικυμίας” που επικρατεί στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, κίνησε τη διαδικασία προσλήψεων για δοκίμους σημαιοφόρους του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και δόκιμους λιμενοφύλακες. Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για έκδοση σωρείας αποφάσεων για την “τακτοποίηση”, φιλικών προς τον υπουργό Ναυτιλίας, προξενικών λιμεναρχών και προϊσταμένων Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος. Όλες οι πράξεις του θα ανακληθούν την επομένη των εκλογών».

του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa