Πολιτική

Μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Άκυρη αναμένεται να χαρακτηριστεί από την ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή 12 και 13 Δεκεμβρίου, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στην Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (…) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στην διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Άλλα θέματα της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα μελλοντικά οικονομικά της ΕΕ και η κρίση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σύνοδο μετά από τις διπλωματικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, ενώ χθες είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Ο πρωθυπουργός θα κάνει και νέες επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa