Slider Πολιτική

Με το όπλο παρά πόδα ο Kυριάκος – «Φακελώνει» και τα σκάνδαλα ΣΥΡΙΖΑ

Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκτιμά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση θα «χτυπήσει κόκκινο» τόσο λόγω των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, όσο και λόγω της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, που ξεκινά άμεσα.

Το τελευταίο, για τα «γαλάζια» στελέχη, συνιστά αδιαμφισβήτητη απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου κλίμα πόλωσης στην πολιτική σκηνή, προκειμένου να κατορθώσει να περάσει τα νέα επώδυνα μέτρα και να κρύψει στην «ομίχλη» της σκανδαλολογίας την αδυναμία της να διαπραγματευτεί επ’ ωφελεία της κοινωνίας με τους πιστωτές.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά το «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» που επιχείρησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής, αφήνοντας με ανοίκειο τρόπο υπονοούμενα εναντίον της εκλιπούσας μητέρας του αρχηγού της ΝΔ, Μαρίκας Μητσοτάκη, για ένα σωματείο που επιχείρησε κατά το παρελθόν να ιδρύσει για τη στήριξη ανθρώπων με αναπηρία, πολλοί Νεοδημοκράτες προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η πολιτική σκηνή θα μετατραπεί σε βούρκο «λάσπης».

Όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Μητσοτάκη θεωρούν την επιλογή του να απομακρύνει την Κ. Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη για την Υγεία ως απολύτως ενδεικτική της απόφασής του να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και να αντιπαρατεθεί στα ίσια με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, στην ουσία, η Εξεταστική Επιτροπή στήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία για να χτυπηθεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης και μέσω αυτού ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ. Άλλωστε, τόσο οι κατά καιρούς δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη όσο και άλλων στελεχών, όπως του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, δεν αφήνουν αμφιβολία περί αυτού.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διευκολύνει την επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατραπεί η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία σε… λουτρό λάσπης. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν στο «Π» στενοί του συνεργάτες, δεν προτίθεται σε καμία περί- πτωση να παραμείνει θεατής και χωρίς αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει εχθρούς για να κρύψει τη δική της δεινή πολιτική θέση. Ήδη, ένα πολυπληθές επιτελείο στελεχών και συνεργατών του κ. Μητσοτάκη αναζητεί κάθε χρήσιμο στοιχείο προς αξιοποίηση τόσο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, όσο όμως και για την περίοδο που επικεφαλής ήταν, ως στέλεχος τότε του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Κουρουμπλής.

Οι εξελίξεις στο ΔΝΤ

Μέχρι αργά χθες, εξάλλου, ανέμεναν στη Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να κάνουν μια πιο ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το «Π» εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση, διά του Ευκλ. Τσακαλώτου, δεν έχει πλέον καμία άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς μάλιστα κανένα περιθώριο αντίστασης ή αντίδρασης μετά τη «βόμβα» του ΔΝΤ περί λήψης των μέτρων όχι από το 2019 και το 2020, αλλά από το 2018.

Σχολιάζοντας την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να μνημονεύσει την ύπαρξη του «κόφτη», τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο «παλαιός» κόφτης που, αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης, προβλέπει ότι, σε περίπτωση που δεν πιάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε ξεκινάει το οριζόντιο «κούρεμα» δαπανών, όχι μόνο των ελαστικών αλλά και των ανελαστικών, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των μισθών και συντάξεων. Που σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ και στο τέλος του 2017 (πιθανότατα στην τρίτη αξιολόγηση), κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018, διαπιστωθεί ότι η ζημιά στην οικονομία από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι τόσο μεγάλη, τότε σχεδόν αυτόματα η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πάρει μέτρα είτε να περιμένει το αυτόματο κόψιμο δαπανών, το οποίο είναι ήδη από τον περσινό Μάιο νόμος του κράτους.

«Την ώρα που η κυβέρνηση είναι εντελώς πελαγωμένη, πανηγυρίζοντας (!) για τα μέτρα 3,5 δισ. που θα φέρει και προσπαθώντας «να βαφτίσει το κρέας ψάρι», η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών», λένε «γαλάζια» στελέχη, τα οποία προ- αναγγέλλουν σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ:

• Οργανώνει σειρά εκδηλώσεων για ζητήματα αιχμής, όπως η Υγεία. Ήδη πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων.

• Λαμβάνει πρωτοβουλία για το ζήτημα της Βενεζουέλας, όπου η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη μετά τη δολοφονία διαδηλωτών, που βγήκαν στους δρόμους κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Ήδη, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν το θέμα να έρθει στη Βουλή και αναμένουν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία, όπως σημειώνουν, έως σήμερα ταυτίζεται πλήρως με το απολυταρχικό καθεστώς.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού

Τις αμέσως επόμενες μέρες, εξάλλου, η ΝΔ θα επαναφέρει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ένα θέμα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει, πόσω μάλλον να αποδεχτεί. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Πολλώ δε μάλλον όταν, λόγω της κρίσης, έχουν φύγει στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. «Πώς θα πείσουμε ότι θέλουμε να γυρίσουν πίσω, όταν δεν τους διευκολύνουμε στην άσκηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους;», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς. Θεωρούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να επιμείνει στην άρνησή της και εκτιμούν ότι αν, παρόλα αυτά, εξακολουθήσει να τηρεί την ίδια στάση, θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος.

Και αυτό διότι θα δείξει τη φοβικότητά της απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες, καθώς και η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για τα ζητήματα πραγματικής οικονομίας. Ήδη, προ ημερών παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος για την Ενέργεια, με συμμετοχή εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς. Στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τη μείωση του κόστους Ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της ΔΕΗ. Επίσης, επανέφερε την Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια, που έχει αδρανοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 22/4

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa