Κόσμος

«Μετωπική» για τον Nord Stream 2! Οι κυρώσεις του Τραμπ και η ενοχλητική… ανάσα του Πούτιν!

Στην επικύρωση του νόμου που προβλέπει κυρώσεις στις εταιρείες που μετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Ρωσία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει ο νόμος, ο Nord Stream 2, ένα έργο που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής, αποτελεί «εργαλείο εξαναγκασμού και πολιτικής μόχλευσης» που θα μπορούσε να εξασθενίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Το έργο, προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται εξ ημισείας από την Gazprom και από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

Η Μόσχα και το Βερολίνο έχουν ήδη καταδικάσει έντονα τις κυρώσεις καθώς τα μέτρα αυτά διένυαν τη διαδρομή τους στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι «μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!», σχολίασε η Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook, επικρίνοντας «την αμερικανική ιδεολογία που δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα». «Σε λίγο θα ζητήσουν να σταματήσουμε να αναπνέουμε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Επικριτική στις κυρώσεις ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Παράλληλα, επικρίσεις διατυπώθηκαν και από τη Γερμανία. «Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa