Κοινωνία

Με δύο πλοία αναχωρούν από τη Λέσβο 1500 πρόσφυγες και μετανάστες – Έφτασαν άλλοι 300 τις τελευταίες ώρες

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ναυλώσει εκτάκτως δύο πλοία, προκειμένου να μεταφέρει 1.500 πρόσφυγες σε άλλα κέντρα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Λέσβο.

Τα πλοία «Aqua Blue» και «Caldera Vista» είναι αυτά που αναμένεται σήμερα να μεταφέρουν τους μετανάστες από τη Μόρια, αρχικά προς τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην περιοχή της Νέας Καβάλας, κοντά στο Κιλκίς.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, 650 από τους αιτούντες μετανάστες, θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί και οι υπόλοιποι αργότερα, το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συγκέντρωσαν τους αιτούντες για άσυλο που θα μετακινηθούν, με βάση λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να γίνει η μετακίνησή τους την Τρίτη με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά άλλαξε απόφαση το υπουργείο και αυτό θα γίνει σήμερα. Η Μόρια μετρά 11.000 μετανάστες και η αποσυμφόρηση της κρίνεται αναγκαία, μετά και τις νέες αφίξεις προσφύγων, καθώς μιλάμε αυτή τη στιγμή για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη.

Πάνω από 200 άτομα έφτασαν μόνο την Κυριακή

Οι μετανάστες που θα μεταφερθούν είναι όσοι έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνολικά οι αφίξεις την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί και στη στη Λέσβο μόνο έχουν φθάσει περί τους 1.000 μετανάστες, με 300 το σαββατοκύριακο που πέρασε (οι 200 την Κυριακή). Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Πέμπτης, συντονισμένα, σε μια μόνο ώρα, έφθασαν στις ακτές του νησιού περί τους 600 μετανάστες, θυμίζοντας μέρες του 2015.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνδέεται με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διώξει από την Κωνσταντινούπολη 500.000 μετανάστες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες μεταφέρονται σε καμπ εκτός πόλης προκειμένου να γίνουν διαδικασίες για την οριστική απομάκρυνσή τους.

Στα καμπ βρίσκουν την ευκαιρία και δρουν τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων και έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής -και υπό την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης- τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά. Η αύξηση των ροών θεωρείται μέτρο πίεσης της Τουρκίας τόσο προς τη χώρα μας, όσο και προς την ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Σηκώνει το «γάντι» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη! «Εσείς κάνατε τη χώρα hot spot για μετανάστες και διακινητές!»

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στο υπ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν δικαιούστε να μας κουνάτε το δάχτυλο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa