Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Με «λίγο μυαλό» θα σταθούμε όρθιοι

Επιστρέφοντας από τα θρυλικά του ταξίδια ο θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος βρέθηκε κάποια βραδιά, κατά πως λένε διάφοροι ιστοριογραφούντες, σε ένα εορταστικό δείπνο.Οι συνδαιτυμόνες –με σκωπτικό ύφος– τον προκάλεσαν να στήσει όρθιο ένα βραστό αυγό, πράγμα που, για τους ίδιους, φαινόταν αδύνατον. Ο Κολόμβος χαμογέλασε. Έσπασε τη μία του άκρη και το αυγό στρογγυλοκάθισε στην άλλη. «Λίγο μυαλό αρκούσε!» τους είπε.

Οι πολιτικολογούντες σήμερα, καταφεύγοντας στο «βραστό αυγό» του Κολόμβου, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι «κάτι ανάλογο» επιχειρεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μέρα που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Να στήσει δηλαδή όρθιο το «βραστό αυγό», ήτοι το κράτος.Μειώνει, λένε, μεταξύ των άλλων, την εξοντωτική φορολογία, εργάζεται για να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, για να διαμορφώσει σταδιακά ένα περιβάλλον ελκυστικό σε ξένους και σε εγχώριους επενδυτές. Η κεντρική του ιδέα είναι απλή, ο σκοπός του προφανής: Να σταθεί όρθια και να θερμανθεί η οικονομία. Να μπει μπροστά η παραγωγική μηχανή. Να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. «Λίγο μυαλό αρκεί», λένε. Από αυτό που δεν είχαν κατά πως φαίνεται οι προηγούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν βέβαια μόνο «λίγο μυαλό».  Είχαν και άλλα. Δηλαδή αυτά που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ευεργετικά εν πολλοίς για την τσέπη του μέσου πολίτη, γιατί άραγε δεν τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Την άρση των capital controls, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας ή τις 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίως τα 20 ευρώ.

Άλλαξαν τόσο πολύ και προς το καλύτερο τα δεδομένα της οικονομίας μέσα σε δύο καλοκαιρινούς μήνες; Ασφαλώς όχι. Είχαν άλλη φιλοσοφία, διαφορετική απ’ αυτήν του Κυριάκου; Ασφαλώς ναι.Πόσο όμως διαφορετική; Τόσο ώστε να μη βλέπουν τα αυτονόητα; Είχαν επίσης ιδεοληψίες. Και αυτό είναι παραπάνω από βέβαιο, αλλά ποια ιδεολογική τους εμμονή άραγε υπηρετούσε η διατήρηση των capitalcontrols; Γιατί από πέρυσι τον Αύγουστο, που οι ίδιοι όρισαν ως ορόσημο της οικονομικής μας ελευθερίας, δεν προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις φόρων; Δεν γίνεται να μην το είχαν σκεφτεί, η πίεση που δέχτηκαν τον τελευταίο χρόνο για τη φορομπηχτική τους πολιτική ήταν τεράστια. Διάβαζαν τις δημοσκοπήσεις. Έβλεπαν ότι η φορολογία και το γενικό σούρσιμο της οικονομίας ήταν η αχίλλειος πτέρνα τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τους πίεζε τρομερά σε αυτά τα μέτωπα. Έβλεπαν ότι το εκλογικό σώμα είχε αλλάξει τις προτεραιότητές του και ότι το δίπτυχο «φορολογικές ελαφρύνσεις-διευκόλυνση των επενδύσεων» είχε μπει πρώτο στη λίστα των λαϊκών απαιτήσεων.

Και αφού, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρχε δημοσιονομικός χώρος να κάνουν έστω το πρώτο, γιατί αδράνησαν; Ειδικά αφού ήταν φανερό πως οι δανειστές δεν είχαν (ούτε έχουν) αντίρρηση για οτιδήποτε, αρκεί να είχαν εξασφαλίσει ότι οι δόσεις τους θα πληρωθούν.Θα πει κάποιος ότι η στόχευσή τους ήταν άλλη: Μεγάλα υπερπλεονάσματα που θα γίνονταν επιδόματα για εξαγορά κοινωνικών στρωμάτων. Πόσο μεγάλα όμως; Πού ήθελαν να τα πάνε δηλαδή; Στο 10%; Με ποιον πολιτικό στόχο; Αντί μια δέκατη τρίτη «σύνταξη» μέσα στον Μάιο, να έδιναν ακόμα μία δέκατη τέταρτη τον Αύγουστο και μια δέκατη πέμπτη του Αγίου Νικολάου;Αυτό ξεπερνά κάθε οικονομική και πολιτική λογική. Αυτό είναι πολιτική των επιδομάτων.

Αυτό είναι πολιτική ενός αντισυστημικού πολιτικού, κατά πως αρέσκεται και σήμερα να αυτοαποκαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τέτοιες πολιτικές όμως δεν στήνεται όρθιο «βραστό αυγό»…

 

Του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa