Πολιτική

Με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού συναντήθηκε η Λίνα Μενδώνη – Τι συζήτησαν

Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη με τον Ντάριο Φραντζεσκίνι, υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στο μεγαλοπρεπές μέγαρο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τι συζητήθηκε

Η συνάντηση κινήθηκε σε φιλικό κλίμα. Η υπουργός ενημέρωσε εκτενώς τον Ιταλό ομόλογό της για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία αναπτύχθηκε στις πρόδρομες εκδηλώσεις της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στις 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ετέθη εμφαντικά στην Σύνοδο Κορυφής από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αρχαιοκαπηλίας, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Η υπουργός ζήτησε από τον κ. Φραντζεσκίνι να ενισχυθεί το επίπεδο συνεργασίας, που ήδη υφίσταται, με παροχή περαιτέρω τεχνογνωσίας. Τόσο ο Ιταλός υπουργός, όσο και ο στρατηγός Ρ. Ρικάρντι, επικεφαλής του σώματος των Carabinieri, ο οποίος παρίστατο στην συνάντηση, δέχτηκαν με χαρά την πρόταση.

Με το βλέμμα στις χορηγίες

Συζητήθηκε, επίσης, το θεσμικό πλαίσιο για τις χορηγίες. Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Φραντζεσκίνι ότι πρόκειται να τροποποιηθεί ο οικείος νόμος και, καθώς το ιταλικό κράτος έχει νομοθετήσει σχετικά πρόσφατα για το θέμα αυτό, συζήτησε με τον ομόλογό της τα βασικά σημεία του θεσμικού πλαισίου που εφαρμόζεται από το 2014. Ο Ιταλός Υπουργός ενημέρωσε ότι με τον νέο νόμο, τον Art Βonus, προσφέρονται ιδιαίτερα σημαντικά φορολογικά κίνητρα στον δωρητή-φτάνουν στο 65% της δωρεάς- και έτσι κινητοποιούνται πόροι για την μέριμνα της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ από τις εργασίες που εκτελούνται, το κράτος εισπράττει ΦΠΑ. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής των φόρων με έργα τέχνης. Ο κ. Φραντζεσκίνι προσφέρθηκε να διαθέσει στελέχη του Υπουργείου του, προκειμένου να μεταφέρουν την σχετική τεχνογνωσία στην Ελλάδα.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους ενίσχυσης των νέων δημιουργών, ώστε να δοθεί ώθηση στη νεανική πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Φραντζεσκίνι ανέπτυξε την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου, τύπου Erasmus, για νέους καλλιτέχνες μέσω διμερών, αλλά και πολυμερών ανταλλαγών. Οι υπουργοί κατέληξαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή στο περιθώριο του επομένου Συμβουλίου Υπουργών, στις Βρυξέλλες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa