Πολιτική Σε πρώτο πλάνο

Μηνύματα Καραμανλή προς όλους

Κώστας Καραμανλής Θέμα

Τα εγκαίνια της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Ραφήνα δεν αποτέλεσαν την αφορμή μόνο για την παρουσία του Κώστα Καραμανλή σε κομματική εκδήλωση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, αλλά έστειλαν και πολλαπλά μηνύματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19/12 στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας σε μια κατάμεστη αίθουσα και θύμισε περίοδο 2004, αφού ακόμα και ο ρυθμός στα μεγάφωνα ήταν από τα χρόνια της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ με το «Θα ’ρθεις σαν αστραπή» του Σταμάτη Σπανουδάκη να παίζει συνεχώς. Η ομιλία του βουλευτή Σερρών, όμως, εκτός των άλλων έδωσε και το στίγμα της καραμανλικής πτέρυγας, μπροστά μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό, που δεχόταν συνεχώς ζεστά χειροκροτήματα από το ακροατήριο. «…Εμείς, ως παράταξη, πάντα επενδύαμε στην αλήθεια.

Κι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο πολιτικό μας DNA από τον ίδιο τον ιδρυτή μας. Θεωρούσε ότι το να τάζεις στον λαό περισσότερες παροχές από αυτές που μπορείς να δώσεις, είναι η χυδαιότερη μορφή δημαγωγίας. Και έθετε πάντα το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το ’90-93, όταν είπε σκληρές αλήθειες που τελικά δικαιώθηκαν. Την ίδια πολιτική παράδοση συνέχισε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, όταν είπε την απόλυτη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Κι αυτό το αόρατο νήμα πολιτικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τους ιστορικούς ηγέτες αυτής της παράταξης, κρατάει σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Συμφωνία Αλήθειας», είπε ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, αναφερόμενος στη συνέπεια που διακρίνει την παράταξη της ΝΔ από τα χρόνια του ιδρυτή της, Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

Μάλιστα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως «έχουμε μια κυβέρνηση που με όσα κάνει το μόνο που πετυχαίνει είναι να ανατροφοδοτεί την κρίση και να βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά μέσα σε αυτή. Μια κρίση που οι περισσότεροι από εμάς, πριν από μερικά χρόνια, δεν μπορούσαμε ούτε καν να τη φανταστούμε. Βέβαια, υπάρχει κάποιος που μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Από το 2009. Και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Είχε το θάρρος όχι μόνο να προκηρύξει εκλογές, αλλά και να πει στους πολίτες την αλήθεια. Δυστυχώς, όμως, οι πολίτες ακολούθησαν αυτούς που τους χάιδευαν τα αυτιά…». Ο βουλευτής Σερρών, όμως, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί προσωπικά και στον πρώην πρωθυπουργό. «Η διακυβέρνηση Καραμανλή χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ανάπτυξη, σημαντικές επενδύσεις, μακρόπνοες τομές, όπως η στρατηγική σχέση με την Κίνα και μια ευρύτερη γεωστρατηγική αντίληψη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ο Κώστας Καραμανλής ήξερε να λέει τα μεγάλα ‘’όχι’’ εκεί που χρειαζόταν, χωρίς αισθήματα μειονεξίας, όπως νιώθουν πολλοί στην Αθήνα έναντι των συμμάχων μας. Αποτελείς εθνικό κεφάλαιο και για τον τόπο και για την παράταξη», είπε συγκεκριμένα.

Βυθίζεται η χώρα

Πάντως η ομιλία είχε αναφορές και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. «Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο βυθίζεται η χώρα στην κρίση, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο περισσότερο δείχνει ανεπάρκεια και μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού. Ο πολιτικός διάλογος έγινε φλυαρία και τελικά σε μεγάλο βαθμό μετατράπηκε σε οχλαγωγία. Η Βουλή ώρες-ώρες μετατρέπεται σε πολιτικό Δελφινάριο… Ξέρετε κάτι όμως; Ο λαός καταλαβαίνει. Και την ώρα που πολλοί φωνάζουν, μπορεί κάποιος να ακούγεται πιο δυνατά και να λέει πολύ περισσότερα, με τη σιωπή του…» υποστήριξε ο «γαλάζιος» βουλευτής, με πολλούς να υποστηρίζουν πως η ένταση των τελευταίων ημερών στο Κοινοβούλιο και τα περί «Δελφινάριου» ήταν ευθεία βολή για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον θόρυβο που σήκωσε η κόντρα που είχε στην Ολομέλεια της Βουλής με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Όσον αφορά τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η αρχική σκέψη ήταν εδώ και καιρό του παραιτηθέντος γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος είχε προτείνει στον βουλευτή Σερρών να εγκαινιάσει τα γραφεία της τοπικής στη Ραφήνα, περιοχή όπου διαμένει και ο πρώην πρωθυπουργός. Στο Πνευματικό Κέντρο βρέθηκαν ο Μάκης Βορίδης, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Κώστας Τσιάρας, ο Μάριος Σαλμάς, ο Μάνος Κόνσολας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο πρώην υπουργός και φίλος του πρώην πρωθυπουργού Γιάννης Βαληνάκης, οι πρώην βουλευτές Απόστολος Σταύρου και Νίκος Καντερές, υποψήφιοι στην Περιφέρεια Αττικής όπως ο Νίκος Πέππας και ο Γιώργος Κώτσηρας και πολλά κομματικά στελέχη.

Παρασκήνιο με Αυγενάκη

Στην εκδήλωση όμως το «παρών» έδωσε και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, όπου απεύθυνε και χαιρετισμό μιλώντας με θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό. Η παρουσία όμως Αυγενάκη είχε έντονο παρασκήνιο, αφού την ίδια ώρα στη Βουλιαγμένη πραγματοποιείτο μια άλλη εκδήλωση, που διοργάνωσε ο «μητσοτακικός» και υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, Νίκος Σοφιανός, με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Έτσι, από την οδό Πειραιώς αποφασίστηκε να παραβρεθεί εκεί ο γραμματέας του κόμματος, για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Κώστα Καραμανλή σε κομματική εκδήλωση από τα χρόνια της πρωθυπουργίας του είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού όχι μόνο δείχνει ότι επιβραβεύει τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μάχη που δίνει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλητές του ξεκαθαρίζει πως ο Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με διευρυμένη διαφορά, επισημαίνοντας όμως πως θα κληθεί να κυβερνήσει σε αντίξοες συνθήκες.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 23/12

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa