Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Μην περιμένουμε το… τσίμπημα του σκορπιού

Φώτης Σιούμπουρας

Άλαλοι παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες παρακμιακά (πολιτικά) καραγκιοζιλίκια, εξωθεσμικά ύποπτα και όζοντα αλισβερίσια, εξαγορές με… την καλή, κατά πώς λένε, του όρου έννοια, αλλά και τη χείριστη: πλαστές «πλειοψηφίες», πολιτικές της… γκαζόζας και της… τουαλέτας.

Μία κυβέρνηση φέρεται να εκβιάζεται από τον πρώην «κυβερνητικό εταίρο», αλλά ο πρωθυπουργός να δηλώνει (ορθώς) ότι δεν υποκύπτει στους «εκβιασμούς». Υπουργός να προφασίζεται βλάβη του αυτοκινήτου του, προκειμένου να μη μετάσχει σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. «Αποστάτης» βουλευτής να απουσιάζει από ψηφοφορία στη Βουλή, με το αιτιολογικό ότι ήπιε «κερασμένη» γκαζόζα και πήγε τουαλέτα.

Άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του έθνους να προαναγγέλλει ότι παραδίδει την έδρα του, για λόγους προσωπικού κύρους και τάχα ευθιξίας, όμως μετά χαλάει δήθεν το αμάξι του, καθ’ οδόν προς την παραίτηση. Άλλη βουλευτής να ανακοινώνει επίσης ότι θα παραδώσει την έδρα της και το κάνει από τη συχνότητα ενός σταθμού στον οποίο το κόμμα που την στεγάζει έχει επιβάλει εμπάργκο. Έπειτα μετανιώνει και αυτή, επειδή έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα από αυτό στο οποίο βρίσκεται και θαυμάζει σήμερα, και αν την παραδώσει, θα την καταλάβει ο επιλαχών του προηγούμενου κόμματος. Ο οποίος όμως έχει και αυτός ήδη προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, και έτσι θα έχουμε χειρότερα μπερδέματα. Ο σταθμός την ξανακαλεί, εκείνη τα κάνει λαμπόγιαλο και αποχωρεί.

Τέτοιο πολιτικό τσίρκο σε ζωντανή μετάδοση δεν έχει ξαναπαρακολουθήσει κανείς. Kαι το αποκορύφωμα: Έξι βουλευτές εκ των «προθύμων» κατά παράβαση της συνταγματικής τάξης και των κοινοβουλευτικών ήθών εκχωρούν πληρεξούσιο στην κυβέρνηση για ό,τι φέρει προς ψήφιση στη Βουλή από τούδε και στο εξής, προκειμένου να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία της σε κάθε νομοσχέδιο. Δύο μάλιστα από τους βουλευτές διατηρούν διπλή πολιτική ταυτότητα και αυτή του μέλους του κόμματος, στο οποίο συνεχίζουν να ανήκουν, και εκείνη του κυβερνητικού συμπαραστάτη. Μύλος. Ή κατά πώς είπε πολιτικός μιας άλλης εποχής «ο οίκος της Δημοκρατίας μετεράπη σε οίκο εμπορίου».

Γιατί σήμερα όλα αυτά; Είναι ίσως το αποτέλεσμα της περιβόητης αντισυστημικής ψήφου, που έφερε μέσα στη Βουλή πρόσωπα εκτός κομματικού κατεστημένου, τα οποία είχαν τάχα να προσφέρουν πολλά: Ήθος, αισθητική και συνέπεια, αυτό πάνω από όλα. Μπορεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα εν προκειμένω. Το θέμα είναι ότι η κοινωνία εμβρόντητη και υποταγμένη υφίσταται το… μαρτύριο της μιας ευτελιστικής (θεσμών, δημοκρατίας, κανονικού κράτους) σταγόνας μετά την άλλη. Ο δημόσιος βίος καταρρακώνεται και απαξιώνεται, η δημόσια εικόνα (εντός και εκτός συνόρων) κουρελιάζεται για πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη και παιχνίδια ισορροπιών και εξουσίας. Και το χειρότερο και πλέον, εν δυνάμει, επικίνδυνο: Η κοινωνία, εν απογνώσει και ηττοπαθής ήδη από την κρίση, εθίζεται σ’ αυτήν τη νέα «πρώτη φορά…» καθημερινότητα, την εκλαμβάνει ανήμπορη ως… κανονικότητα, βουλιάζει και προετοιμάζεται όλα όσα ανήκουστα συμβαίνουν να τα καταπιεί ως «φυσιολογικά».

Ασχοληθήκαμε τόσες μέρες με τους διάφορους Παπαχριστόπουλους, τις μετακινήσεις τους, τις επικύψεις και τις παραιτήσεις τους, αντί να πανικοβαλλόμαστε και να πιέζουμε για σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, για νέο αποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο, αντί ν’ απαιτούμε οργισμένοι σεβασμό θεσμών και δημοκρατικής τάξης. Και εντάξει οι δύο μέχρι χθες κυβερνητικοί εταίροι, ο βάτραχος και ο σκορπιός, κατά τον (παραφρασμένο) αφρικανικό μύθο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην «απέναντι όχθη» και να σωθούν… αληλλοτσιμπιούνται, χωρίς όμως να επιφέρουν και το δηλητηριώδες «θανάσιμο χτύπημα» ο ένας στον άλλον.

Η κοινωνία όμως, όλοι εμείς, που (υποτίθεται) νοιαζόμαστε για το μέλλον μας και τη δημοκρατία, δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το «δηλητήριο» της απάθειας και αφήνουμε τη χώρα να καθηλώνεται σε ένα ξεκαθάρισμα «προσωπικών» λογαριασμών; Σε μια περίοδο κατά την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη διοίκηση, υγιείς τράπεζες, καλύτερη Παιδεία, καλύτερη Υγεία, πιο γρήγορα και ανεξάρτητα δικαστήρια ρίχνουμε «λευκή πετσέτα», για να αντιγράψουμε και τους αθλητικούς σπόρτκάστερ.

Δείχνουμε παθητικότητα, βυθιζόμαστε σε… βουλευτικές τουαλέτες, χαζεύουμε… τηλεοπτικές γκαζόζες και δίνουμε την εντύπωση πως περιμένουμε το… τσίμπημα του σκορπιού για να βυθιστούμε κι εμείς, τα… «βατράχια».

Ας μην επιδείξουμε όμως την ίδια απάθεια στις εκλογές που θα ’ρθουν. Χρέος μας να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας. Τουλάχιστον…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa