Slider Πολιτική

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής!

Τσίπρας Μητσοτάκης Θέμα

«Η κυβέρνηση εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής!».

Αυτή θα είναι εφεξής η βασική κριτική προς την κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προετοιμάζεται για αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας.

Και αυτό, διότι, όπως εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός απροόπτου, η όποια εξέλιξη στο επικείμενο Eurogroup δεν πρόκειται να μεταβάλει τις εξαιρετικά δύσκολες, για την κυβερνητική πλειοψηφία, πολιτικές ισορροπίες.

Στο επιτελείο της Πειραιώς είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το σενάριο των εκλογών μέσα στο 2017 έχει μάλλον φύγει οριστικά από το τραπέζι, καθώς τόσο η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά των τουλάχιστον 15 ποσοστιαίων μονάδων όσο και η διαφαινόμενη παταγώδης διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει το Μαξίμου σχετικά με τις κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της χώρας καθιστούν απαγορευτικές τις κάλπες για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Αντίθετα, η αναβολή των αποφάσεων και η παραπομπή της συζήτησης για την «ελάφρυνση» του χρέους την επόμενη χρονιά ενισχύουν το σενάριο περί προσφυγής στις κάλπες πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στείρα επιμονή με χρέος

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της τελευταίας εβδομάδας, άπαντες στην Πειραιώς έκαναν λόγο για στείρα επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα αφήγημα για λύση στο χρέος, το οποίο, κατά την εκτίμησή τους, αν και έχει καταρρεύσει πλήρως, κρατά σε «ομηρία» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρ’ ότι το «γαλάζιο» επιτελείο θα αναμένει τις εξελίξεις προκειμένου να οριστικοποιήσει την εφεξής στρατηγική του, η γενική κατεύθυνση έχει ήδη φανεί. Η ΝΔ επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το τρίπτυχο ρύθμιση του χρέους, μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων και να αποδίδει ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση, καθώς και στην έλλειψη αξιοπιστίας που προκύπτει από «τις ιδεοληψίες» της.

«Ο λόγος που δεν προχωρά σήμερα ούτε η λύση για το χρέος ούτε η αξιολόγηση είναι η έλλειψη αξιοπιστίας στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται σήμερα σε πρόγραμμα. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή εντολή για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για τη χώρα», δήλωσε πρόσφατα κατά την ομιλία του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του «Concordia» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έσπευσε να οριοθετήσει και τη σχέση της ΝΔ με τους πιστωτές, στους οποίους άσκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα.

Αποτυχία της κυβέρνησης

Αυτό ήταν και το βασικό περίγραμμα από τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, υπό τον αρχηγό του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά, πηγές της ΝΔ σημείωναν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε το περασμένο φθινόπωρο τρεις άμεσους στόχους:

Πρώτον, το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεύτερον, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και τρίτον, τη ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η σημερινή κατάσταση είναι η εξής:

Η αξιολόγηση –που έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο ’16– δεν έχει κλείσει ακόμα. Δρομολογείται τώρα το κλείσιμό της με μεγάλη καθυστέρηση, με νέα επώδυνα μέτρα, που παλαιότερα δεν ζητούσε κανένας, και με τεράστιο κόστος για την οικονομία.

Η ίδια η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του ’17 προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%. Τώρα μιλάει για 1,8%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για ακόμα χαμηλότερη. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία στενάζει και εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα της ελληνικής οικονομίας.

Μακριά η ποσοτική χαλάρωση

Η ποσοτική χαλάρωση –ο δεύτερος μεγάλος στόχος– επίσης μοιάζει να απομακρύνεται. Η Ελλάδα έπρεπε να μπει στην ποσοτική χαλάρωση από τον Μάρτιο 2015 και θα είχε μπει αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, ακόμα και αυτό που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε δεδομένο σήμερα αποτελεί ζητούμενο και μάλιστα επισφαλές.

Στο ζήτημα του χρέους, αποκαλύπτονται όλος ο ερασιτεχνισμός και ο πολιτικός ο καιροσκοπισμός της κυβέρνησης. Αποσιωπούν το γεγονός ότι οι ίδιοι συμφώνησαν και υπέγραψαν τον Μάιο του ’16 οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Και παρά το ότι οι ίδιοι έχουν –ως συνήθως– υποχωρήσει και στο ζήτημα αυτό, στη συνέχεια σήκωσαν το ζήτημα του χρέους ως άλλοθι, ως «τυράκι», για τα στελέχη τους, για να πειστούν να ψηφίσουν το 4ο μνημόνιο.

«Κορόιδεψαν συνειδητά τα στελέχη τους και εξαπάτησαν τους πολίτες, λέγοντας ότι αξίζει να ψηφιστεί ένα νέο πακέτο 4,9 δισ. ευρώ μέτρων και να δεσμεύσουν τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια, προκειμένου να πάρουμε το χρέος. Και τελικά δεν πήραν ούτε αυτό», σημειώνουν χαρακτηριστικά «γαλάζια» στελέχη!

Ταυτοχρόνως, το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη σπεύδει να «κόψει» κάθε συζήτηση περί συναίνεσης, προκειμένου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματός του, και ιδίως στο τμήμα εκείνο που εικάζεται ότι θα ήταν πρόθυμο να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα δημοσίως.

Όξυνση των τόνων

H όξυνση των τόνων και προς την πλευρά των πιστωτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αποδυναμωθεί η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις θέσεις των δανειστών.

«Οι αναντίρρητες και αυταπόδεικτες ευθύνες των δανειστών, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία διαρκώς επισημαίνει, δεν ακυρώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία έχει χειριστεί τραγικά το συγκεκριμένο ζήτημα, κινδυνεύοντας να μετατρέψει τη δική της αποτυχία σε αποτυχία της χώρας», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό, παρά την υποστήριξη και της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε όλες τις παρεμβάσεις του τοποθετείται υπέρ της άμεσης ανάγκης ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει σε όλους τους στόχους που η ίδια θέτει δεν μπορεί να υπερασπιστεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγουν «γαλάζιες» πηγές.

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/6

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa