Πολιτική

Μητσοτάκης: Με την Ελλάδα μην παίζετε – Ο Τσίπρας εξαπάτησε και δεν ζήτησε συγγνώμη

«Με την Ελλάδα μην παίζετε», διαμήνυσε προς όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στα Ιωάννινα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα, ενώ δήλωσε ότι βρισκόμαστε «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα», ενώ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, εκφράζοντας τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Τουρκία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη», ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ότι «αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή». Προειδοποίησε επίσης ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό «κρέμεται από μια κλωστή», εκτιμώντας ότι «αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι με σειρά δηλώσεων και πράξεων «ανοίγει σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών».

«Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., διαμηνύοντας «με την Ελλάδα μην παίζετε».

«Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας», καταλογίζοντας στη σημερινή κυβέρνηση ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον». Στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής «όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε «βέλη» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε».

«Όσο παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όσο παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου, τονίζοντας: «Το μνημόνιο Τσίπρα τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν. Αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και διερωτήθηκε αν «έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το ΔΝΤ; Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να έχει συμβεί από τις αρχές του 2015, ενώ για το χρέος ανέφερε ότι είναι δεδομένο από το 2012 ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες «θα είχαν ήδη συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοί του δεν είχαν ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση. Τη θέλουμε και την υποστηρίζουμε τη ρύθμιση του χρέους. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους. Χρειάζονται και αλλαγές στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Για τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη θλίψη του και τον προβληματισμό του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER