Μητσοτάκης στον Alpha: Ηχηρά μηνύματα για την πανδημία, τον εμβολιασμό και το Πάσχα

«Δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο», χαρακτήρισε το Πάσχα στο σπίτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, στον απόηχο του μηνύματός του για τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων.

Όπως είπε ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι’ αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν αλλά για το λόγο αυτό το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, «ίσως το σημαντικότερο στατιστικό στοιχείο», επεσήμανε και υποστήριξε πως «χτίζουμε τοίχος ανοσίας». «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε. «Προτιμώ να βγει κάποιος να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφαλείας, παρά να συγκεντρωθεί σε ένα σπίτι και να βγάλει τη μάσκα του, ή να συγχρωτιστεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Καλύτερα να είναι ο κόσμος οργανωμένα έξω, παρά να είναι ανεξέλεγκτα μέσα. (…) Η εμπειρία μας λέει ότι όταν ανοίγουμε οργανωμένα, ο κόσμος ανταποκρίνεται καλύτερα. Όλοι οι ειδικοί μας λένε να βγούμε έξω», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Για τις πλατείες
Για το συνωστισμό στις πλατείες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι η εξαίρεση, ενώ αναφέρθηκε και στον ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη. «Είναι η εξαίρεση. Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται στα μέτρα. Είπαμε ότι δεν θα επιβάλουμε τη λογική της καταστολής. Και οι παρεμβάσεις στις πλατείες ήταν μετρημένες, χωρίς καταστολή. Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης, αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, δεν έπρεπε να συμβεί. (…) Η εικόνα περί αστυνομικού κράτους είναι αστεία και συγκρούεται με την αντίληψη των πολιτών για την αστυνομία. Να δείξουμε υπευθυνότητα. Οι νέοι να ξοδέψουν την οργή τους και την ενέργειά τους σε ένα κίνημα υπέρ των εμβολιασμών. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, ανοίγει η εστίαση. Το επιχείρημα “δεν έχω που να πάω”, εκλείπει».

«Το καλύτερο εμβόλιο, είναι το γρήγορο εμβόλιο»
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «το καλύτερο εμβόλιο, είναι το γρήγορο εμβόλιο». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «η επιχείρηση Ελευθερία είναι εξαιρετικά οργανωμένη, (…) είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Από το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε πολλά εμβόλια και δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν. «Και αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα, ας το ακούσουν από τους γιατρούς στις εντατικές. Είναι τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ευχαρίστησε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο για την έκκλησή του για εμβολιασμό των πολιτών και εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάζεται. Επανέλαβε την πρότασή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζόμενων. Τόνισε πως θα ανοίξει η εν λόγω συζήτηση το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ενώ χαρακτήρισε πιθανή την ανάγκη νέου κύκλου εμβολιασμών σε περίπτωση που ο κορωνοϊός γίνει ενδημικός.

Υποστήριξε πως ζήτησε από ειδική επιτροπή βιοηθικής γνωμάτευση για το εάν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. «Η συζήτηση θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa