Slider Πολιτική

Μητσοτάκης: Στόχος οι 200.000 «χαμένοι» ψηφοφόροι

Τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που ιδεολογικά θα εκτείνεται πέραν των παραδοσιακών κομματικών «τειχών» της Νέας Δημοκρατίας και θα εργαστεί για την αλλαγή όχι μόνο του πολιτικού συστήματος και των κατεστημένων νοοτροπιών, αλλά στην πραγματικότητα για την αλλαγή της χώρας και τη μετάβαση από τις λογικές της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες αξίες, οραματίζεται και δεσμεύεται να υλοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

της Έλλης Τριανταφύλλου

Για να το πετύχει, απαιτείται η κυριαρχία των ιδεών του στην πολιτική σκηνή και, ως εκ τούτου, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ηγείται, επί των πολιτικών της αντιπάλων. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η διεύρυνση του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, με ταυτόχρονη επιστροφή των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ανήκουν στη φιλελεύθερη παράταξη και τα τελευταία χρόνια, για διαφορετικούς λόγους, είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ.

Η εκλογική του στρατηγική αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του στη ΔΕΘ, μέσω της οποίας επιδίωξε αφετέρου να απευθυνθεί με ένταση στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, στους οποίους εστιάζουν από διαφορετική οπτική γωνία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, και αφετέρου στους «πολλούς» που αγωνιούν για τη διέξοδο της χώρας από τη μιζέρια των μνημονίων και τη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης.

Τέλος τα «στεγανά»

Ταυτοχρόνως, με μία αποστροφή του λόγου του, «κοιτάζω και στα αριστερά μου και στα δεξιά μου», ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μήνυμα που θέλει να αποστείλει εκτείνεται πέραν των τειχών της Κεντροδεξιάς, πέραν του στενού κομματικού ακροατηρίου, πέραν των κομματικών «στεγανών» που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος φαίνεται να έχει πλήρη συνείδηση της ανάγκης διεύρυνσης του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό, γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν μεν τη σταθερή πρωτιά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως καταδεικνύουν και τη δυσκολία περαιτέρω ενίσχυσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, που δείχνουν να «έχουν πιάσει ταβάνι», κυρίως λόγω της πολύ υψηλής συσπείρωσης που καταγράφεται μεταξύ των «γαλάζιων» ψηφοφόρων.

«Ακτινογραφία» του εκλογικού σώματος

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε «ακτινογραφία» του εκλογικού σώματος και σε εντοπισμό των ειδικών εκλογικών ομάδων, στις οποίες θα πρέπει εφεξής να απευθυνθεί. Μάλιστα, στον σχεδιασμό εντάσσονται και ομάδες οι οποίες παραδοσιακά δεν ανήκουν στη φιλελεύθερη παράταξη, αλλά υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες κρίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά στην επόμενη αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», η πρώτη στόχευση είναι η επαναφορά των ψηφοφόρων που χάθηκαν ανάμεσα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, του 2015, οι οποίοι αριθμούν περί τους 200.000 πολίτες. Αυτό κρίνεται εφικτό, καθώς, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του κόμματος, το κλίμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που έχει εμφυσήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος δρόμος για την επιστροφή του.

Μία δεύτερη ομάδα είναι το περίπου 3% της εκλογικής της δύναμης που στις πρώτες εκλογές του 2015 μετακινήθηκε απευθείας από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς δεν επέστρεψε στη φιλελεύθερη παράταξη.

Εφικτός στόχος

Και αυτός θεωρείται ένας απολύτως εφικτός στόχος από το «γαλάζιο» επιτελείο, που εκτιμά ότι η βαθιά απογοήτευση που καταγράφεται στην κοινή γνώμη για τα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή των συγκεκριμένων ψηφοφόρων στη ΝΔ, με παράλληλη ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη φιλελεύθερη παράταξη για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, στο εκλογικό στόχαστρο του κόμματος έχουν μπει και οι ψηφοφόροι που παραδοσιακά «κατοικούν» στα δεξιά της ΝΔ. Όπως παραδέχονται πολλά έμπειρα στελέχη, που γνωρίζουν καλά αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος, τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική διαρροή ψηφοφόρων από τα δεξιά της ΝΔ προς ακόμη δεξιότερα και συγκεκριμένα προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ κ.ά.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι το φιλελεύθερο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη δεν βρίσκει εξαιρετικά εύηκοα ώτα προς τη συγκεκριμένη πλευρά του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι βασικές δεσμεύσεις του αρχηγού της ΝΔ, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων, τυγχάνουν θετικής αποδοχής από στελέχη της συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης, ενώ και οι συνεχείς παρεμβάσεις «γαλάζιων» στελεχών με άνεση επικοινωνίας με το συγκεκριμένο ακροατήριο ενισχύουν την προσπάθεια της ΝΔ για επαναδιείσδυση στο χώρο.

Συγκεκριμένα target groups

Πέραν των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει και σε άλλα, απολύτως συγκεκριμένα target groups, όπως οι νέοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. Στόχος της ΝΔ και του αρχηγού της είναι να δημιουργήσουν ουσιαστικά μία πλατφόρμα πολιτικής έκφρασής τους και να καταρρίψουν στην πράξη τη βασική θεωρία των νέων ότι «όλοι είναι ίδιοι». Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός νέων ψηφοφόρων, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί συστηματικά και με επιμονή να ανοίξει έναν διαρκή διάλογο και να οικοδομήσει συνθήκες εμπιστοσύνης. Στην προσπάθειά του αυτή εντάσσονται όλες οι τελευταίες πρωτοβουλίες για την Παιδεία (με έμφαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημόσια πανεπιστήμια κ.ά.) αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις του υπέρ της ανάγκης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Εν κατακλείδι, ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του προετοιμάζονται συστηματικά για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει όχι μόνο τη συστηματική παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων με τις οποίες θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών, αλλά και έναν διαδραστικό τρόπο για την αφομοίωση των «γαλάζιων» πολιτικών μηνυμάτων, με προσωπική παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και χώρους εργασίας και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και των social media.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 23/9

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa