Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

 (Μη) αντιπολίτευση με «αρμούς»…

Οι κυβερνήσεις έχουν συνήθως ένα πρώτο εξάμηνο αποδοχής από εχθρούς και φίλους, που ονομάζεται και «μήνας του μέλιτος». Μετά το πέρας αυτής της περιόδου χάριτος, έρχεται η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως φαίνεται πως θα συνεχιστεί ο «μήνας του μέλιτος», αφού ήδη τελείωσε και ο πρώτος μήνας του δεύτερου εξαμήνου χωρίς ουσιαστικά αντιπολίτευση. Και αν μεν για την κυβέρνηση αυτό «είναι καλό», για τη χώρα η έλλειψη αντιπολίτευσης δεν είναι κι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να της συμβεί. Γιατί μία καλή αντιπολίτευση βοηθάει την κυβέρνηση να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μία σχεδόν ανύπαρκτη αντιπολίτευση μπορεί να προκαλεί πρόσκαιρα κέρδη στην κυβέρνηση,μεσοπρόθεσμα όμως προκαλεί ζημίες σε όλους και κυρίως στην ίδια τη χώρα.

Αλλά «καλή, σωστή» αντιπολίτευση σημαίνει κριτική, έλεγχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και υποβολή προτάσεων, κατάθεση επεξεργασμένων θέσεων. Μέχρι τώρα όμως έχουμε από την αντιπολίτευση, και δη την αξιωματική,κριτική μόνο για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης, ανάπτυξη θεμάτων,που ελάχιστα αφορούν τα ευρύτερα στρώματα, και τσιτάτα ξεσηκωμένα από επαναστατικές μπροσούρες του 19ου αιώνα. Όπως το τελευταίο, που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για το πώς η «δεύτερη φορά Αριστερά», όταν κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να ελέγξει όλους τους «αρμούς της εξουσίας». Πέρα από το αυθαίρετο και τραβηγμένο συμπέρασμα πολιτικών του αντιπάλων ότι απώτερός του στόχος με τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» είναι η εγκαθίδρυση καθεστώτος ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης, κατά παρέκκλιση από κάθε δημοκρατικό κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, πιστεύει στ’ αλήθεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι πολίτες έχουν τόσο μεγάλη κάψα για να του δώσουν την ευκαιρία να ελέγξει τους «αρμούς»; Δεν αντιλαμβάνεται ότι στις σημερινές συνθήκες, με το να ανακαλύπτει θέματα άσκησης αντιπολίτευσης που δεν αφορούν τα ευρύτερα στρώματα, παρά μόνον τους καταληψίες π.χ. κτιρίων, τους «μπαχαλάκηδες», τις μικρές μειοψηφίες που δρουν στους σπουδαστικούς χώρους, τους συνδικαλιστές των μέσων μαζικής κυκλοφορίας κ.ά., οδηγείται συχνά σε λάθος επιλογές;Οι οποίες επιλογές αναδεικνύουν συνήθως μικρόψυχη και μικροκομματική αντίληψη, ακόμη και για μείζονα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η δημόσια ασφάλεια και ο ίδιος oθεσμός της δημοκρατίας;Δεν μπορεί π.χ. να μιλάς για έλλειμμα δημοκρατίας και στην επόμενη φράση να περιγράφεις πώς σκοπεύεις να την υπονομεύσεις ή να εγκαλείς τον αντίπαλό σου για το «επιτελικό κράτος» και εσύ να περιγράφεις πώς σκοπεύεις να βάψεις το κράτος με τα χρώματά σου.

Βέβαια, ασκώντας ουσιαστικά (μη) αντιπολίτευση,ο Τσίπρας μπορεί να επέλεξε τη στρατηγική του ώριμου φρούτου και γι’ αυτό να το ’ριξε στα…ιδεολογικά. Επειδή όμως κυβέρνηση είναι ο Κυριάκος και όχι ο Αλέξης και επειδή το αν θα ξαναβρεθεί στο Μαξίμου ο Τσίπρας, για να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας», εξαρτάται πρωτίστως από τον Μητσοτάκη και πολύ λιγότερο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κυβερνητικοί ας αφήσουν την σε καθημερινή βάση βαριά ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ας κοιτάξουν τι θα κάνουν με τα μεγάλα προβλήματα και με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν μπορεί βέβαια να αποσιωπάται η φύση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν δεν βελτιωθεί το μεταναστευτικό, αν δεν έρθουν επενδύσεις, αν δεν μειωθεί δραστικά η ανεργία και αν δεν επιλυθούν προβλήματα της καθημερινότητας, τότε καμιά ιδεολογική σύγκρουση με τη… δεύτερη φορά Αριστερά δεν πρόκειται να «ελέγξει»τον «αρμό»της όποιας κυβερνητικής φθοράς μετά από τρία χρόνια ή όταν διεξαχθούν εκλογές…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa