Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Μη περικοπή των συντάξεων σήμερα. Αύριο;

Φώτης Σιούμπουρας

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε τελικώς να αποσπάσει το «Ναι» των δανειστών και να μην κοπούν οι παλιές συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019.

Κρύβει όμως από τους πολίτες βασικές αλήθειες: Κυρίως το ότι το «Ναι» αφορά μόνο το 2019 και ότι στο σύντομο μέλλον, ίσως και από την επόμενη κυβέρνηση, στην οποία γίνεται «πάσα» το πρόβλημα, όλες οι συντάξεις το πιθανότερο είναι να ξανακοπούν και μάλιστα άγρια.

Κι αυτό γιατί ο τρόπος που διαχειρίστηκε και εξακολουθεί να διαχειρίζεται την οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ρίξει τις συντάξεις στα βράχια. Αντί να παράγει χρήμα, «κλέβει» από τους πολίτες για να τους ξαναδώσει το ένα τέταρτο ως ψηφοθηρική ελεημοσύνη. Δεν παράγει τίποτε. Και δεν μπορεί και να δανειστεί.

Η βεβαιότητα βέβαια που εκφράζεται από πολλούς για μελλοντική περικοπή των συντάξεων δεν αφορά σε μνημονιακές ή άλλες υποχρεώσεις της κυβέρνησης, αλλά στην ίδια την πραγματικότητα, κατά την οποία:

  • Το «Ναι» των δανειστών για μη περικοπή αφορά μόνο το έτος του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για έγκριση στους Ευρωπαίους, δηλαδή για το 2019.
  • Τα επόμενα έτη θα αξιολογηθούν ανάλογα με το ύψος των πλεονασμάτων και του ποσοστού επί του ΑΕΠ, που θα τραβάνε οι συντάξεις από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αν είναι μέχρι 16%, έχει καλώς. Αν όχι, θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί με μόνο υπερφορολόγηση και χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη, πλεόνασμα δεν θα φανεί στον ορίζοντα.

Σήμερα το υπερπλεόνασμα από το οποίο σώζονται μόνο οι παλιές συντάξεις από το κόψιμο το 2019 οφείλεται στην υπερφορολόγηση, στην περικοπή των δημόσιων έργων και στην άρνηση πληρωμής των χρωστούμενων του κράτους σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτή είναι η αλήθεια για το σημερινό πλεόνασμα και τη μη περικοπή των συντάξεων. Οι οποίες συντάξεις, όπως είναι γνωστό, πληρώνονται με βάση την ικανότητα του κρατικού ταμείου να εισπράττει αντίστοιχες εισφορές από τους ασφαλισμένους. Και με βάση την ικανότητα του δημόσιου ταμείου να συμπληρώνει το τυχόν έλλειμμα. Οι εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία βαίνουν όμως διαρκώς μειούμενες, εξαιτίας της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα και των χαμηλών έως ανύπαρκτων εισφορών που πληρώνουν (ή δεν πληρώνουν) οι εργαζόμενοι με διάφορες σχέσεις εργασίας εκτός της πλήρους και αποκλειστικής. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι πάνω από το 60% του συνόλου όσων έχουν δουλειά. Σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία, που δεν πληρώνει εισφορές.

Οι συντάξεις επίσης εξαρτούν την ύπαρξή τους από το πλήθος εκείνων που εργάζονται. Σήμερα –και εδώ και καιρό– η αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων είναι σχεδόν 1 για κάθε 1,5. Δηλαδή, αναλογούν δύο συνταξιούχοι σε κάθε τρεις εργαζομένους. Περίπου 3,5 εκατ. εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχους με τις εισφορές τους. Ένας μεγάλος αριθμός εργοδοτών και επαγγελματιών δεν πληρώνει τις εισφορές, είτε επειδή αδυνατούν λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης είτε λόγω της αδυναμίας του οικονομικού συστήματος να τις χρηματοδοτήσει για να αναπτυχθούν είτε και μερικοί από… νοοτροπία.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από την άλλη μεριά, είναι απολύτως ελλειμματικά εξαιτίας του PSI, που εξανέμισε τις περιουσίες τους, οι οποίες ήταν είτε σε ομόλογα του Δημοσίου είτε σε τραπεζικές μετοχές, που κουρεύτηκαν ή απαξιώθηκαν. Επομένως, σχεδόν χωρίς αποθεματικά, εξαρτώνται από τις τρέχουσες εισφορές.

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Η κυβέρνηση –και καμιά κυβέρνηση– δεν μπορεί να περιμένει υπερπλεονάσματα από φόρους και παρακράτηση χρεών στο διηνεκές. Οι πολίτες δεν έχουν και οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, επίσης δεν έχουν. Οι μεγάλες είναι λίγες και νέες επενδύσεις δεν έρχονται. Με φτωχότερους, λιγότερους, χειρότερα αμειβόμενους εργαζομένους και με όλο και ασθενέστερες επιχειρήσεις, τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι όλο και λιγότερα. Βέβαια το γεγονός ότι οι παλιές συντάξεις δεν θα περικοπούν το 2019 είναι ευχάριστο, όχι μόνο για τους ίδιους τους συνταξιούχους αλλά κυρίως για την οικονομία. Στο κάτω-κάτω, οι πιο πολλοί συνταξιούχοι έχουν πληρώσει πολύ περισσότερες εισφορές από όση σύνταξη θα πάρουν.

Όμως δεν αρκεί και στο θέμα αυτό να ασκείται από την κυβέρνηση κοντόφθαλμη και ρουσφετολογική πολιτική. Μια πολιτική «επιδομάτων και ελεημοσύνης», που σκέφτεται μόνο το σήμερα. Για το αύριο η πολιτική αυτή είναι καταστροφική για τους πολίτες και την οικονομία.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa