Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Μη χύσουμε τώρα την «καρδάρα με το γάλα»

Αν διατηρηθεί η διάθεση κατανόησης των ξεχωριστών συνθηκών που επιδεικνύουν οι πολίτες και επιβεβαιωθεί η συνεχιζόμενη ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης, θα μπορούμε όλοι να αισιοδοξούμε ότι η ομαλοποίηση μπορεί να επέλθει με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία…

Από την περασμένη Δευτέρα, με τη μερική επιστροφή στη βαριά τραυματισμένη καθημερινότητά μας, κληθήκαμε να σηκωθούμε στα πόδια μας και να περπατήσουμε σ’ ένα δυσκολότερο και επισφαλέστερο «εκεί έξω». Μουδιασμένοι, με πολλά ερωτήματα βασανιστικώς αναπάντητα, με την εργασιακή αγωνία επιδεινωμένη, και με ακόμα περισσότερο μειωμένα τα οικονομικά μας αποθέματα, ήδη συρρικνωμένα από την πολυετή κρίση.

Όποιοι… σιγουρεύτηκαν ότι η πανδημία είναι πλεκτάνη, στημένη από σκοτεινές δυνάμεις, βεβαίως δεν αγωνιούν. Δεν νιώθουν όμως και καμιά ευθύνη απέναντι στους άλλους. Δεν νοιάζονται για μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και τέτοια. Πίνουν τον εσπρέσο τους όρθιοι στο καφέ, το ποτό τους στο μισάνοιχτο μπαρ, υπό τους ήχους μουσικής, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, και κυκλοφορούν «ελεύθεροι και ωραίοι».

Πιθανόν να επαναπαύονται στη βεβαιότητα ότι τίποτε κακό δεν πρόκειται να τους συμβεί μετά τον ιό ή μετά το μεσοδιάστημα της σημερινής τάσης της οικονομίας. Γιατί πιστεύουν ότι το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί (σ.σ. βεβαίως καλά θα κάνει για όσο χρειάζεται και όσο μπορεί) όσους έχουν χάσει τη μισή ή όλη την εργασία τους ή έχουν κλείσει την επιχείρησή τους –  προσωρινά ή μόνιμα. Είναι αυτοί που πιστεύουν στη «θεωρία του λεφτόδεντρου», του «λεφτά υπάρχουν». Αλλά είναι λίγοι.

Όλοι οι άλλοι όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, είμαστε, τουλάχιστον, μουδιασμένοι. Και προβληματισμένοι. Εισήλθαμε στη νέα κανονικότητα με πάρα πολλά επαγγέλματα να παραμένουν ακόμη σε καθεστώς αποκλεισμού και με χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται στον αέρα. Ο τουρισμός, που αποτελεί το 25% του παραγωγικού πλούτου, είναι για φέτος εντελώς χαμένος. Και τα πάνω από 25 δισ. που αναμενόταν να εισφέρει στο ταμείο δεν υπάρχουν. Χωρίς κανείς να ξέρει τι θα επακολουθήσει για τη χώρα μας, που δείχνει να αντιμετωπίζει μια οικονομική καταστροφή πολύ χειρότερη από αυτήν του 2009. Χωρίς το περιθώριο υπερδανεισμού, όπως το 2010, και χωρίς φυσικά να έχει τα μεγάλα παραγωγικά μέσα για να παραγάγει αυτά τα οποία θα δανειστεί για να υπάρξει. Δεν έχει μεγάλη βιομηχανία, δεν έχει μεγάλη μαζική γεωργική εξαγωγική παραγωγή, δεν έχει μεγάλες τεχνολογικές και εμπορικές μονάδες παροχής υπηρεσιών, δεν είναι χώρα παραγωγής franchise προϊόντων για τρίτους, δεν έχει πολλές πρώτες ύλες για να εξαγάγει, εκτός από τον λιγνίτη, που είναι υπό εξοστρακισμό.

Οι πολίτες, όποιας ιδεολογίας, πρέπει να έχουμε στον νου τους ότι ίσως μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Μέχρι τώρα ως κοινωνία δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή, αντοχή και πειθαρχία. Αποδείξαμε ότι εάν θέλουμε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε. Ως λαός είμαστε όμως ευκολόπιστος και αρκετά ενθουσιώδης και πολύ γρήγορα μπορεί να περάσουμε από το ένα στάδιο στο άλλο. Μέχρι στιγμής η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν αξιέπαινη, αλλά τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Κοινότοπο αλλά τόσο ουσιαστικό, να τηρήσουμε τους κανόνες προστασίας για να μην επιστρέψουμε σε σημείο που κανείς δεν θέλει. Η συλλογική, αλλά και η ατομική ευθύνη, είναι το ζητούμενο για να ξεπεράσουμε και αυτό το μεταβατικό στάδιο που ξεκίνησε από τη Δευτέρα.

Εάν είμαστε συνειδητοποιημένοι τι διακυβεύεται, θα τα καταφέρουμε. Αν διατηρηθεί η διάθεση κατανόησης των ξεχωριστών συνθηκών που επιδεικνύουν οι πολίτες και επιβεβαιωθεί η συνεχιζόμενη ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης, θα μπορούμε όλοι να αισιοδοξούμε ότι η ομαλοποίηση μπορεί να επέλθει με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Εάν όμως τα περιμένουμε όλα από το κράτος και τα «λεφτόδεντρά» του, εάν επιδείξουμε ανευθυνότητα και καταλύσουμε μόνοι και στην πράξη τα μέτρα, θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα που μαζεύτηκε με πολύ μεγάλο κόπο. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa