Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

 Μιλημένο παιχνίδι και συναλλαγή

Φώτης Σιούμπουρας

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο ισχύει αυτό που τελευταίως κυκλοφορεί –όχι πάντως εν είδει ανεκδότου– στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι δηλαδή «ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση μόλις του κάνει νεύμα ο Τσίπρας», αλλά μπορώ να ισχυριστώ πως με όσα από τηλεοράσεως την περασμένη Δευτέρα υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Άμυνας, σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει… μιλημένο παιχνίδι.

Και το παιχνίδι αυτό, λένε, είναι απλό. Και είναι απλό για έναν και βασικό λόγο: Κατά τη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ Τσίπρας, ο ελληνικός λαός και η ελληνική Πολιτεία, το κράτος, δεν έχουν κανέναν λόγο και καμιά αρμοδιότητα στην εξέλιξη του θέματος! Μόνο αν τα Σκόπια αθετήσουν τα δικά τους συμφωνημένα. Τότε μόνο το ελληνικό κράτος υπό οποιαδήποτε μορφή έχει δικαίωμα να αντιδράσει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής: Τα Σκόπια θα ονομάζονται «Βόρεια Μακεδονία» στα χαρτιά (παντού θα λέγονται «Μακεδονία»), η εθνικότητα των πολιτών θα είναι μακεδονική και η γλώσσα μακεδονική, εφόσον ψηφίσουν καταφατικά στο δημοψήφισμα και αλλάξουν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος. Τελεία και παύλα!

Εφόσον γίνουν αυτά, τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνημένα. Δηλαδή να τα κάνει αποδεκτά. Ούτε ελληνικό δημοψήφισμα προβλέπεται, ούτε έχει καμιά ισχύ αν θα ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή ή όχι. Η καταψήφισή της θα είναι αθέτηση διεθνούς συμφωνίας και θα έχει επιπτώσεις στον διεθνή παράγοντα και στη διπλωματία της χώρας! Όλο το παιχνίδι εξαρτάται από τα Σκόπια.

Η Ελλάδα έχει αυτοχειριαστεί. Όλα αυτά τα απλά που προβλέπει η συμφωνία τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Καμμένος, ο οποίος, να το επισημάνουμε, ανεξαρτήτως των πολιτικών του σχεδιασμών τώρα, στο αποκαλούμενο Σκοπιανό η θέση του είναι σταθερή. Αλλά ξέρει ότι και να μην περάσει από τη Βουλή ή και να καταψηφιστεί η συμφωνία δεν έχει καμιά σημασία στην εξέλιξη του Σκοπιανού.

Η κυβέρνηση θα πέσει αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία, μόνο αν το επιθυμεί η ίδια! Αν δηλαδή χρησιμοποιήσει η ίδια ως άλλοθι την απόσυρση της εμπιστοσύνης του κ. Καμμένου και προκηρύξει εκλογές. Γιατί, η συμφωνία μπορεί να περάσει και με την πλειοψηφία επί των παρόντων. Που μπορεί να είναι και λιγότεροι από 151! Δεν είναι Προϋπολογισμός, που έχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης. Ούτε είναι πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Παρ’ όλα αυτά, ασφαλώς και πολιτικά συμφέρει τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει μια πτώση της κυβέρνησής του, μετά από «συνεννόηση» με τον Καμμένο. Από τη μία θα υποστηρίξει ότι έπεσε στον βωμό μιας έντιμης συμφωνίας με τον συνεταίρο του, τον οποίο σέβεται, για να υπερασπιστεί ένα εθνικό θέμα, και από την άλλη θα δίνει σανίδα σωτηρίας στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, προσφέροντάς του στις εκλογές τον μανδύα του «αληθινού δεξιού πατριώτη, που υπερασπίζεται το Μακεδονικό».

Όταν ο κ. Καμμένος λέει ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση», κλείνει απλώς το μάτι στον κ Τσίπρα ότι το μακεδονικό είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν εκλογές, από μια λαϊκή κυβέρνηση «που ανατράπηκε»! Δεν λέει αν θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει. Ούτε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη. Το «Μαζί μέχρι το τέλος», που κατ’ επανάληψη έχει πει, φαίνεται πως θα έχει τη σημασία του στον προκειμένη περίπτωση.

Πάντως στον δρόμο προς τις εκλογές το Σκοπιανό, σε σχέση με τις συντάξεις, φαίνεται πως κρίνεται από το Μαξίμου ως «μικρότερο κακό». Ο Πάνος Καμμένος πιέζει τώρα –ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν και φέρουν το Μαξίμου να θέτει σε συναλλαγή το Σκοπιανό με τις συντάξεις, δηλώνοντας στους δανειστές πως η κυβέρνηση θα πέσει και δεν θα καταστεί εφικτή η Συμφωνία των Πρεσπών– να μετατεθεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η κατάθεσή της. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, εκεί οδηγούμαστε.

Μονομερές «όχι» στην περικοπή των συντάξεων, μη κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, εκλογές ακόμη και Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Εκτός κι αν πάμε σε συμφωνημένη αναβολή της περικοπής των συντάξεων και πρόωρες εκλογές με… συμφωνημένη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείχνει σαν να είναι όλα… συμφωνημένα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa
Karfitsa