Slider Συνεντεύξεις

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο «Π»: Μετέτρεψαν το βορειοανατολικό Αιγαίο σε απέραντο hot spot

Σε ένα απέραντο hot spot έχει μετατραπεί το Βορειοανατολικό Αιγαίο και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καταγγέλλει με συνέντευξή του στο «Π» ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

O τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ καταγγέλλει, επίσης, ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ λαμβάνει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τη συγκεκριμένη βοήθεια και τα χρήματα που έχει λάβει, έως τώρα, δεν κατευθύνονται σε ωφελούμενους πρόσφυγες, αλλά σε «ωφελημένους συντρόφους».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παράλληλα, τονίζει ότι η ΝΔ θα επανασυστήσει τη μεσαία τάξη και θα συμμαχήσει ξανά με φορείς και κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά σε κάθε σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.

Κατηγορείτε, κ. Βαρβιτσιώτη, την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά το τελευταίο διάστημα με τους μετανάστες; Πιστεύετε ότι έχει ευθύνες;

Δεν θα έλεγα ότι έχει απλά ευθύνες, αλλά ότι είναι ο βασικός υπαίτιος της δραματικής κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η ανικανότητα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, η αδυναμία στον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, η ανεπάρκεια στην έγκαιρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και οι δραματικές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου έχουν μετατρέψει σήμερα το Βορειοανατολικό Αιγαίο σε ένα απέραντο hot spot.

Οι αριθμοί, εξάλλου, είναι αμείλικτοι. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι το 2014 –όταν η συριακή κρίση ήταν στο απόγειό της– οι αφίξεις των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών έφθαναν τις 43.500, ενώ, τις αμέσως επόμενες χρονιές, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δραματικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Μουζάλας, αντί να προβαίνει σε δραστικές αποφάσεις και μέτρα, «οχυρώνεται» πίσω από τη θλιβερή εικόνα ενός αδύναμου υπουργού.

Έχετε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε διάφορα hot spots ανά την επικράτεια, με πιο πρόσφατη αυτή στη Σάμο. Ποια πράγματα θεωρείτε ότι γίνονται λάθος και τι πρέπει να αλλάξει;

Το τελευταίο διάστημα, επισκέφτηκα τα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν, από την πρώτη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο.

Διαπίστωσα πως, μολονότι η χώρα μας λαμβάνει σήμερα τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβαίνουν, μέχρι στιγμής, δύο πράγματα: Πρώτον, δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τη συγκεκριμένη βοήθεια και, δεύτερον, τα χρήματα που έχει λάβει, έως τώρα, δεν κατευθύνονται σε ωφελούμενους πρόσφυγες, αλλά σε «ωφελημένους συντρόφους». Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τα επικριτικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για τη χώρα μας; Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις «λάσπες της Ειδομένης» και τις «βουτηγμένες στο χιόνι» σκηνές στη Μόρια; Πρόκειται για εικόνες που όφειλαν, μέχρι σήμερα, να στοιχειώνουν τις σκέψεις της κυβέρνησης.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία ενέργεια που να διορθώνει την κατάσταση και να προμηνύει ότι δεν θα επαναληφθούν φέτος το χειμώνα τα ίδια ντροπιαστικά γεγονότα. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι ακόμα και τώρα δεν έχουν «τρέξει» οι προσλήψεις που απαιτούνται για το επί σχεδόν τρία χρόνια τώρα (!) υπό «στελέχωση» αρμόδιο υπουργείο, ενώ, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την οργανική του συγκρότηση.

Μιλήσατε πριν για άθλιες συνθήκες στα hot spots και για τις ευθύνες του αρμόδιου υπουργού. Θεωρείτε, ίσως, ότι η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να έχει κατατεθεί;

Ένας κακός υπουργός δεν μπορεί να γίνει ποτέ ένας καλός επίτροπος. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει επηρεάσει την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών, καθορίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλες τις μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεν είμαστε, άλλωστε, μόνο εμείς που αποδοκιμάσαμε την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα. Την ίδια άποψη είχαν, εξάλλου, οι πρώην γενικοί γραμματείς του, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι εταίροι μας, αλλά και το ίδιο του το κόμμα. Όταν δεν καταφέρνεις να διασφαλίσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 60.000 πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα σου, με πάνω από 1 δισ. χρηματοδότηση, τότε –εκ των πραγμάτων– δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι όλης της Ευρώπης.

Ποια η γνώμη σας για τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποδίδει καρπούς;

Όχι όσο θα έπρεπε και γι’ αυτό ευθυνόμαστε και εμείς. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η συμφωνία αυτή θα καρκινοβατεί. Ακόμη και σήμερα, δεν χρησιμοποιεί τη νόμιμη εργαλειοθήκη που έχει στα χέρια της, για να μπορέσει να αποσυμφορήσει τα νησιά μας, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων να εκπνεύσει, χωρίς να αξιοποιηθεί.

Παράλληλα, αγνοεί παντελώς την ανάγκη διάκρισης ανάμεσα σε πρόσφυγα και παράνομο μετανάστη! Άμα γνώριζε τη διαφορά, άλλωστε, θα είχε επισπεύσει τις μαζικές επαναπροωθήσεις προς τη Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η χώρα μας δεν αποτελεί ιδανικό προορισμό για όποιον επιθυμεί να εισέλθει στην Ευρώπη. Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να προειδοποιεί για τα χειρότερα και να αρχίσει, επιτέλους, να ενεργεί, ώστε να τα αποτρέψει.

Πριν από μέρες βρεθήκατε στη Χίο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τι πρέπει να σηματοδοτήσει το επερχόμενο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ για την ελληνική κοινωνία;

Το προηγούμενο Συνέδριο, στο οποίο είχα την τιμή να προεδρεύσω, οδήγησε το κόμμα μας σε μια νέα αρχή. Σηματοδότησε τη δημιουργία μιας Νέας Δημοκρατίας σύγχρονης, ανοικτής, συμμετοχικής.

Τώρα, μέσα από το επερχόμενο Συνέδριο, πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει, αντί να οδηγεί σε φυγή τους νέους επιστήμονες. Που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι μεροκάματα επαιτείας για τους ανέργους της. Που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες προς όλους και όχι μόνο σ’ αυτούς που είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικά κομματικοφροσύνης. Που θα αναδιανέμει εθνικό πλούτο και δεν θα διανέμει μέρισμα ελεημοσύνης. Μια Ελλάδα που θα επανασυστήσει την κραταιά μεσαία τάξη και που θα συμμαχήσει ξανά με φορείς και κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά σε κάθε σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.

Αυτό, ακριβώς, είναι το στοίχημά μας εν όψει του επερχόμενου Τακτικού μας Συνεδρίου: Να μιλήσουμε για την ισχυρή νέα Ελλάδα που θα προέλθει μέσα από την ισχυρή Νέα Δημοκρατία

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 2/12

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa