Κοινωνία Περιφέρειες - Δήμοι

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη! Πώς θα ξεμπλοκάρουν λύσεις για τα σκουπίδια σε όλη τη χώρα!

Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να εγκρίνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων που θα εξυπηρετήσει αρκετούς δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης αποδεικνύει τη  βούληση της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία με δυναμικότητα 300.000 τόνων ανά έτος θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους. Τη διενέργεια του διαγωνισμού θα αναλάβει ο Φορεάς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η νέα μονάδα θα καλύψει τις ανάγκες διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού, Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης, Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα χωροθετηθεί από την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα μονάδα θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 60% από ευρωπαϊκούς πόρους και σε 40% από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος εισόδου που θα καταβάλλουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει. Δεν αποκλείεται, όπως έχει συμβεί σε πολλά έργα διαχείρισης αποβλήτων, να υπάρχει και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια που θα καταλήγουν στη μονάδα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa