Άρθρα

«Μπαλοθιές» για τις… μπαλοθιές και τα «πολεμικά» έθιμα

Αν όχι τώρα, πότε; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τη συντεταγμένη Πολιτεία, για τα «πολεμικά» έθιμα της χώρας μας.

Η είδηση ότι ένα 8χρονο κοριτσάκι χαροπαλεύει από «αδέσποτη» σφαίρα ενός ασυνείδητου που μαζί με την παρέα του –προφανώς σε κατάσταση μέθης– πήραν τα όπλα κι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγές εδώ και τώρα. Δεν γίνεται σε μια κοινωνία, που άλλαξε τόσο βίαια τις οικονομικές της συνήθειες μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, να παίζουμε με τις ζωές αθώων ανθρώπων υπό τον μανδύα του «εθίμου».

Αυτήν τη φορά δεν αρκεί απλά να «ξορκίσουμε» το κακό ή να τιμωρήσουμε αυστηρά τον ένοχο. Δεν γίνεται να περάσει «στα ψιλά» ότι κι άλλοι άνθρωποι, όχι μόνο στη Θήβα αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι απλά «τυχεροί» που η δική τους σφαίρα δεν καρφώθηκε σε κάποιο κεφάλι και θα συνεχίσουν να ρίχνουν μπαλοθιές ως άλλοι «καουμπόηδες» στην Άγρια Δύση. Ναι, δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει μία νοοτροπία δεκαετιών, όμως τι το εντυπωσιακό έχουν μερικά μπαμ-μπουμ εν έτει 2019; Τόσο γρήγορα ξεχάσαμε ως κοινωνία τον 11χρονο Μάριο από το Μενίδι, που έπεσε νεκρός από «αδέσποτη» σφαίρα Ρομά που… γλεντούσαν;

Βέβαια, εκτός από τις μπαλοθιές –που κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είναι αρκετό– υπάρχουν και τα «πολεμικά» εκείνα έθιμα που μπορούν να γίνουν πιο ασφαλή. Η λογική τού «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» είναι παρωχημένη και σίγουρα θα έχει τον ακριβώς αντίθετο αντίκτυπο από τον προσδοκώμενο. Το πρόβλημα, άλλωστε, σε αυτήν τη χώρα δεν είναι οι αυστηροί νόμοι αλλά η τήρησή τους. Γι’ αυτό και έθιμα –έστω και «πολεμικά»– όπως ο «σαϊτοπόλεμος», ή τα «χαλκούνια» ή ο «ρουκετοπόλεμος» στους Βροντάδες της Χίου πρέπει να διατηρηθούν με αυστηρούς, αυστηρότατους κανόνες ασφαλείας. Μόνο εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει ούτε ένας πολίτης, θα πρέπει να πέσει «μαχαίρι».

Είναι πολύ εύκολο, με την είδηση του τραγικού θανάτου του εικονολήπτη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, να ακούγονται μεγαλοστομίες περί απαγόρευσης και κατάργησης των «πολεμικών» αυτών εθίμων. Γιατί όσο λαϊκισμός είναι οι τοπικοί άρχοντες –όπως στην Καλαμάτα για παράδειγμα– να μεριμνούν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μπαρούτι οι «σαϊτομάχοι», άλλο τόσο λαϊκισμός είναι οι πολιτικοί μας να ξιφουλκούν κατά πάντων, γνωρίζοντας ότι τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα που θα τους έβαζε απέναντι από τις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας που ζουν και αναπνέουν γι’ αυτά τα έθιμα.

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa