Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Μπορεί να σημάνει εθνική επανεκκίνηση

Φώτης Σιούμπουρας

Ο πρωθυπουργός πράγματι μπορεί να έχει ως plan A την εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης έως το προσεχές φθινόπωρο. Όμως η δυσώδης οσμή που αναδύεται από το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό έχει τώρα διαμορφωθεί, δεν προεξοφλεί «καθαρό διάδρομο» διακυβέρνησης για τον νυν πρωθυπουργό.

Το…εκλογικό κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος, στελέχη του οποίου εισηγούνται πιεστικά στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει «τέλος» σε αυτή την εξόχως προβληματική πολιτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προσφεύγοντας σε εθνικές κάλπες τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι η πολιτική ζημιά που υφίστανται η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ από την εικόνα περί συναλλαγών, δανεικών βουλευτών και από όλη αυτή την κοινοβουλευτική ανωμαλία λειτουργεί σωρρευτικά και διογκώνει την κοινωνική οργή.

Άλλοι ωστόσο στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι όλα αυτά είναι «παροδικά φαινόμενα», τα οποία θα καταλαγιάσουν μόλις αλλάξει και πάλι η ατζέντα και επανέλθει σε ρυθμούς καθημερινότητας. Κοινώς, μόλις η κυβέρνηση επιστρέψει στις… ράγες της ψήφισης των «φιλοκοινωνικών» νομοσχεδίων που ετοιμάζει. Ο πρωθυπουργός βέβαια δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, υπό την έννοια ότι εμφανίζεται να μην έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί στρατηγικά, εφεξής.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτήν τη στιγμή για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζουν… θολή εικόνα. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα περιμένει να έχει πληρέστερη εικόνα των πολιτικών συσχετισμών πριν αποφασίσει να ρίξει το εκλογικό «ζάρι». Το γεγονός όμως ότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο δίνουν στη ΝΔ την πρωτιά σημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να προετοιμάζουν τον κόσμο για την ήττα. Και πως θα δημιουργήσουν από τώρα τις προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν σε ορατό χρόνο στα πράγματα. Ώστε να αποδειχθεί η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη παρένθεση.

«Όνειρα θερινής νυκτός!»λένε κάποιοι στην αντίπερα όχθη, οι οποίοι όμως με κάτι τέτοια βαυκαλίζονταν στα τέλη του 2014, όταν έλεγαν πως η «Πρώτη Φορά Αριστερά» θα αποδειχθεί ανίκανη να κυβερνήσει κι ότι ο Αντώνης (Σαμαράς) θα επέστρεφε, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει… Ας είναι.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει στην πράξη να διαψεύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν κερδίσει τις εκλογές, τα περί «δεξιάς παρένθεσης». Και θα μπορέσει να το διαψεύσει αν ακολουθήσει μια άλλη, διαφορετική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική.Και όπως έχει ήδη προαναγγείλει, και με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, τολμώντας τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει κατά νου.

Εκείνο όμως που προέχει είναι να μπει φραγμός στο τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η ρητορική μίσους θα πρέπει να σταματήσει. Απαιτείται να πέσουν οι τόνοι της ακραίας αντιπαράθεσης . Να σκεφτούν όλοι το εθνικό συμφέρον και να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Μία κυβέρνηση της ΝΔ θα χρειασθεί ισχυρά στηρίγματα και κλίμα συναίνεσης για να ανεβεί τον οικονομικό Γολγοθά που έχει μπροστά της η χώρα.

Επιτέλους, ας βάλουν όλοι πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, κατά πώς μου έλεγε προχθές και ο μέγας εθνικός ευεργέτης, ο 94χρονος Ιάκωβος Τσούνης, ο νεότερος βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μπορεί να σημάνει εθνική επανεκκίνηση.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa