Slider Πολιτική

Μόνο στο «Π»: Αλλάζει το κράτος ο Μητσοτάκης

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες στα γραφεία της ΝΔ να επικρατούσε «πυρετός» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία έκλειναν, όμως σε ένα γραφείο του πρώτου ορόφου της οδού Πειραιώς ένας φάκελος ήταν ακόμα υπό επεξεργασία: το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους.

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, η Βουλή θα ξανανοίξει στις 17 Ιουλίου, μετά τη διάλυσή της για τις εκλογές, με πρώτο αντικείμενο, φυσικά, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει πως, αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο περί τα τέλη Ιουλίου, καθώς ο σχεδιασμός δεν προβλέπει θερινά τμήματα και προγραμματίζεται μόνο μια ολιγοήμερη διακοπή, πέριξ του Δεκαπενταύγουστου.

Στη ΝΔ, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, με γοργούς ρυθμούς μπαίνουν τα τελευταία «φινιρίσματα» στο νομοθέτημα, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα εκκινήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», «Επιτελικό Κράτος» και αποτυπώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κωδικοποιήσει διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο, εν γένει, προκειμένου να αντικατασταθούν από ένα απλό και συνεκτικό κείμενο.

Ο νόμος αυτός δεν είναι κάτι εντελώς καινοφανές. Τουναντίον, «πατάει» πάνω σε νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως, ενώ ενσωματώνει λειτουργίες και προβλέψεις από σειρά άλλων νομοθετημάτων. Για παράδειγμα, ένα από τα κείμενα αναφοράς είναι ο νόμος 4109/2013 που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, αλλά και ο νόμος 4048/2012 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, ο οποίος, όμως, ελέω πολιτικών εξελίξεων, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην ουσία του.

Ισχυρό Μαξίμου, ευέλικτο κράτος

Ένα βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το «ισχυρό» Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα υπάρχει μια εποπτεύουσα και συντονιστική Αρχή που θα λειτουργεί ως θεσμοθετημένος σύνδεσμος μεταξύ των υπουργείων και του πρωθυπουργού. Το γραφείο του πρωθυπουργού θα είναι αναβαθμισμένο, ενώ και οι υπηρεσίες εντός του Μαξίμου που υπάγονται στον πρωθυπουργό θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Σε αυτό το σημείο «κουμπώνει» και το σχέδιο που επεξεργάζονται στο επιτελείο Μητσοτάκη με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που είχε δημιουργήσει ο Αντώνης Σαμαράς, μια και η πρόθεση είναι ο πρωθυπουργός να έχει έναν ισχυρό μηχανισμό για να τον υποστηρίξει στον συντονιστικό και εποπτικό ρόλο που έχει επί του κυβερνητικού σχήματος. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει βρεθεί και το πρόσωπο που θα έχει αυτόν τον ρόλο στο νέο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη, με τις ισχυρότερες πιθανότητες να έχει ο κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Θα πρόκειται, δε, για ένα σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζεται από ευελιξία, όπως λένε αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ θα περιγράφεται το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου θα ενεργεί ο πρωθυπουργός. Στόχος, δε, είναι οι διαδικασίες να «τρέχουν» πιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά και με πιο μόνιμους, παραμετρικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, επιδίωξη θα είναι και η βελτίωση της συνεργασίας του πολιτικού με το διοικητικό προσωπικό, της κυβέρνησης με τη διοίκηση του κράτους, με άλλα λόγια.

Προγραμματισμός

Γιατί, όμως, «Επιτελικό Κράτος»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται προς τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη. Η απάντησή τους είναι ότι στόχος είναι η νέα διοίκηση του κράτους να εμφορείται από τις αρχές του προγραμματισμού. Με άλλα λόγια, να είναι σαφές ότι η κυβερνητική πολιτική ασκείται με βάση προγραμματισμό και όχι ανάλογα με τα εκάστοτε εξωτερικά ερεθίσματα. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη λογική είναι τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, τα οποία έχει ψηφίσει τα περασμένα χρόνια η Βουλή, όπου περιγράφονται σαφώς οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα μέσα επίτευξης αυτών.

Η λογική απορρέει από το αγγλοσαξονικό μοντέλο του administration, της διακυβέρνησης ελληνιστί. Τόσο στην Αμερική όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, η κρατική διοίκηση έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας της κάθε φορά που γίνονται εκλογές και αλλάζει ο πολιτικός προϊστάμενος, χωρίς, βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι οι αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι «γραμμένες στην πέτρα». Άλλωστε, ο νόμος αλλάζει πάλι με νόμο. Στοίχημα, όμως, για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι να εμφορηθεί από μια νέα λογική λειτουργίας η Δημόσια Διοίκηση και να λειτουργεί από εδώ και στο εξής με πιο σταθερό τρόπο.

Αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

Ένας στόχος, βεβαίως, που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας εδώ και καιρό είναι η «αποκομματικοποίηση του Δημοσίου». Η ΝΔ, όμως, δεν σκοπεύει να διατηρήσει το νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους «θεματικούς γραμματείς», με προκαθορισμένη θητεία, οι οποίοι προκύπτουν από διαδικασίες «αξιολόγησης», καθώς έχει καταγγείλει τη διαδικασία ως διάτρητη, με στόχο να επιλεγούν σε μόνιμες θέσεις κομματικά επίλεκτοι. Σημειωτέον, δε, τέτοιος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μόνο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και πουθενά αλλού.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα διορίσει 40-50 γενικούς γραμματείς, οι οποίοι θα έχουν, φυσικά, πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ προβλέπεται και η επαναφορά των γενικών γραμματέων, οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια μέσα από τη «γραφειοκρατία» των υπουργείων. Μάλιστα, στόχος της ΝΔ είναι η αποκομματικοποίηση να γίνει με την… ώθηση προς τα κάτω των υπογραφών για μια σειρά ζητημάτων. Με άλλα, λόγια ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τις «τελικές υπογραφές» για μια σειρά θεμάτων, τα οποία δεν θα χρειάζεται να περάσουν από τους υπουργούς και τον εκάστοτε υπουργό.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, θυμίζουν ότι μια παρόμοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει ο νυν πρόεδρος της ΝΔ την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν και είχε επιχειρήσει την «αποκέντρωση» των υπογραφών.

Οι πρώτες 100 μέρες

Βεβαίως, πέρα από τις ετοιμασίες για το νομοσχέδιο που αφορά την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης, στη ΝΔ ετοιμάζουν μια σειρά κινήσεων, στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας, δουλεύοντας με το δεδομένο ότι από τις εκλογές θα προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει από την πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι αυτό που θα αφορά τις μειώσεις φόρων και τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε βάθος διετίας, όπως και η μείωση στα μερίσματα από 10% στο 5%, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, σε οριζόντια βάση.

Μένει να φανεί, δε, αν σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ένα νέο φορολογικό για τα φυσικά πρόσωπα, που θα περιλαμβάνει και τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το σημερινό 22% στο 9%, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.

του Γιώργου Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa