Παρασκηνιακά Πολιτική

Μόνο στο «Π»: Ώρα αντεπίθεσης με αέρα άρσης περιορισμών – Οι τρεις ημερομηνίες… κλειδί για το τέλος του εφιάλτη

С񯵳ߡ󧠴ﵠŨ�⦆ӷ够ﵠmܪᬸ粠ꡩ m襪��򬠴筠ԥ�砳1 ̡񴟯�21. (EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ć̇ԑǓ ЁЁ̇ԓϓ)

Με «όπλο» την προοδευτική άρση των περιορισμών τις επόμενες μέρες, αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα πολιτικό comeback ύστερα από αρκετούς μήνες φθοράς, λόγω του νέου lockdown, της έλλειψης καθαρού μηνύματος αρκετές φορές, αλλά και της κόπωσης των πολιτών, που μεταφράστηκε σε έντονο εκνευρισμό σε αρκετές περιπτώσεις.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η κυβέρνηση, όμως, επιχειρεί μια πολιτική αντεπίθεση πλέον, καθώς η διάθεση αλλάζει, το σπιράλ των δύσκολων αποφάσεων φαίνεται πως μένει πίσω, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ, καίτοι μεγάλη, θεωρείται διαχειρίσιμη. Η απόφαση της κυβέρνησης, δε, παρά την απαγόρευση εξόδου για το Πάσχα, να απελευθερώσει αμέσως δραστηριότητες, όπως η εστίαση και η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, λειτουργεί εκτονωτικά για αρκετούς πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η μάχη έχει…σκαμπανεβάσματα. Τούτων δοθέντων, με τον πρωθυπουργό να έχει σημάνει… κωδικό μεσαίας τάξης σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, επιστρέφοντας στο βασικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, μετά την ακατάσχετη διαχείριση κρίσεων του προηγούμενου διαστήματος, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι και οι πολίτες θα σταθμίσουν με άλλη ψυχραιμία τα δεδομένα. Πρωθυπουργικοί συνομιλητές, άλλωστε, εκτιμούσαν και τις προηγούμενες εβδομάδες ότι την περίοδο φθοράς θα ακολουθήσει μια περίοδο ανάκαμψης, στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να γίνει ένας στρατηγικός προγραμματισμός για τους επόμενους μήνες με νηφαλιότητα.

Τα μηνύματα των ερευνών

Στις προαναφερθείσες διαπιστώσεις συνηγορούν τα μηνύματα που έρχονται στο κυβερνητικό επιτελείο από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, στους ποιοτικούς δείκτες της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ, οι πολίτες αποτιμούν, επίσης, θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για οικονομία και κοινωνία. Αρχικά, για τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, το 55% δηλώνει ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και το 29% ότι είναι σε λανθασμένη. Το 54% στηρίζει την απόφαση να μην επιτραπεί η έξοδος του Πάσχα, σε αντίθεση με το 38%, ενώ το 75% δηλώνει ότι είναι σωστό το άνοιγμα εστίασης και σχολείων μετά το Πάσχα, σε αντίθεση με το 16%. Η θετική ανταπόκριση σε αυτούς τους δείκτες αντανακλάται και στην εικόνα τόσο της ΝΔ όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα με 36% (35% στην προηγούμενη έρευνα) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 23,5% (24% στην προηγούμενη έρευνα). Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 13,5% (38% η ΝΔ έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ).

Ενώ στην προηγούμενη έρευνα της Pulse, τον Μάρτιο, η ψαλίδα στην εκτίμηση ψήφου είχε κλείσει στις 12 μονάδες. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει μια μονάδα και προηγείται με 44% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα. Παρόμοια είναι και η εικόνα που αποτυπώνεται στη μηνιαία έρευνα της Opinion Poll, όπου η ΝΔ προηγείται με 16% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (36,2% έναντι 20,2% του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί με «double score» στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία (52% έναντι 18,5%). Ενδεικτικό του κάπως καλύτερου κλίματος, λόγω της προαναγγελίας άρσης των περιορισμών, στην εν λόγω έρευνα, είναι και η έστω και με μικρή διαφορά αίσθηση ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση (47% έναντι 42%), ενώ στην προηγούμενη έρευνα η εικόνα ήταν σχεδόν ακριβώς αντίστροφη.

Μέτρα-ανάσα με το βλέμμα στο 2023

Πέραν, όμως, της αλλαγής του κλίματος λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά και της προοδευτικής άρσης περιορισμών, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να εστιάσουν και στο πεδίο της οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τα κυβερνητικά στελέχη και τους υπουργούς του να προβάλλουν ακόμα πιο έντονα και το κυβερνητικό έργο, αλλά και τις πρωτοβουλίες για τη μεσαία τάξη.

Εξ ου και η κυβέρνηση αναπτύσσει 10 στοχευμένες δράσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στα επίπεδα του 3% τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, πέρα από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί:

1. Συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης.

2. Συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

3. Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

4. Βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

5. Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

6. Εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές.

7. Εφαρμογή του Νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας.

8. Παράταση του Προγράμματος «Ηρακλής».

9. Πετυχημένες και έγκαιρες αξιολογήσεις από τους θεσμούς.

10. Διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Προγραμματισμός

Με δεδομένο, δε, ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέπτυξε έναν προγραμματισμό, ο οποίος εκτείνεται έως το 2023, αρκετοί υπουργοί σχημάτισαν την εικόνα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να επεκτείνει τον πολιτικό χρόνο και να εξαντλήσει την τετραετία. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, έχει αρκετές φορές εξηγήσει και δημοσίως το σκεπτικό του για την εξάντληση της τετραετίας, έστω και αν η πολιτική στρατηγική αρκετές φορές αλλάζει. Εν προκειμένω, όμως, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ότι χρειάζεται χρόνος για το οικονομικό rebound, το οποίο είναι, εν τέλει, και αυτό που θα βαρύνει την ώρα των εκλογών στη συνείδηση των πολιτών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο την Πέμπτη 29/04

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa