Περιφέρειες - Δήμοι

Μόνο στο «paraskhnio.gr»: Συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με πολλά «μηνύματα» προς πάσα κατεύθυνση

Το 1ο στην ιστορία κοινό ιστορικό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε 18-19 Απριλίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ολοκληρώθηκε. Ένα συνέδριο που κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η πολυφωνία απόψεων αλλά και οι αντιδράσεις.Βασικό θέμα συζήτησης «Αυτοδιοικητική διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη» με τη σκέψη όλων στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την Αυτοδιοίκηση, καθώς και στο εκλογικό της σύστημα, με τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

 

Ρεπορτάζ: Σοφία Χύτου

Στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ τη 2η ημέρα παρέστησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής  κα. Φώφη Γεννηματά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλάμάνης,ο πρώην υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος,ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης,ο  γραμματέας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ,η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών  κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,η  υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου,  η βουλευτής της ΝΔ. κα. Άννα Καραμανλή,ο βουλευτής της ΝΔ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στη φωτογραφία από αριστερά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και δίπλα του η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα.Φώφη Γεννηματά.

Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Στη φωτογραφία από δεξιά η βουλευτής της Ν.Δ. κα. Άννα Καραμανλή και η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών  κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Το πάνελ του συνδερίου και τη 2η ημέρα αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη,τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο ΕΝΠΕ κ. Κώστα Αγοραστό, τον Α’ Αντιπρόεδρο ΕΝΠΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό, τον Β’ Αντιπρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, τον Β’ Αντιπρόεδρο ΕΝΠΕ και Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, τον Γενικό Γραμματέα Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας κ. Ιωάννη Μουράτογλου, τον Γενικό Γραμματέα ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, την ταμία ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Η 2η ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης με τις ομιλίες του προέδρου Π.Ο.Π. –Ο.Τ.Α  κ. Μάρκου Δαρδαμάνη που κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ συνεχίστηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου με την  Πρόεδρο  Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. κα. Βέτας Πανουτσάκου που στάθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι επιλέγουν την αποδυνάμωση των υπηρεσιών. Λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παρευρεθεί ο Πρόεδρος Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κ.Νίκος Τράκας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με το σύστημα της απλής αναλογικής λέγοντας μάλιστα πως αυτό το εκλογικό σύστημα περιέχει και μια θεμελιώδη αντίφαση.Συγκεκριμένα, ο κ. Καμίνης είπε πως το εν λόγω σύστημα προβλέπει τα δημοτικά συμβούλια να εκλέγονται στον πρώτο γύρο με απλή αναλογική, ενώ ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή εκλογική νομιμοποίηση, γιατί θα εκλέγεται σε δύο γύρους.Ο  δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την δυσπιστία του για το σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σύμφωνα με τον ίδιο σε υποβάθμιση του ρόλου των δήμων.

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η ομιλίας της Περιφερειάρχη κα. Ρένας Δούρου η οποία υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής και μάλιστα την χαρακτήρισε ως τομή.Η Περιφερειάρχης μίλησε και για τη σημασία της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Β΄βαθμού στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.Τέλος, το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται από το κατά πόσο θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις τεχνητές εντάσεις και συγκρούσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και μεταξύ τους οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Περιφερειάρχης  Αττικής κα Ρένα Δούρου σταμάτησε όταν έφθασε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη φωτογραφία η Περιφερειάρχης Αττικής κα.Ρένα Δούρου 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  μιλώντας από το βήμα του 1ου κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ τόνισε για μια ακόμη φορά πως δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές με απλή αναλογική κάτι που επεσήμανε και το απόγευμα της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο στη συγκέντρωση «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «Αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν με απλή αναλογική θα διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, καθώς θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα πλήξει τον θεσμό, της Αυτοδιοίκησης».Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως θα επαναφέρει τον ισχύοντα νόμο ωστόσο θα ξεκινήσει αμέσως μετά διάλογο με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωσή του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και στην απουσία του από το 1ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ. «Δεν έχει ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση και θέλει να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τα εξής:

  • Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση
  • Υποσχέθηκε σύσταση Ταμείου Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να ενθαρρύνεται
  • Δεσμεύτηκε για τολμηρή μεταρρύθμιση του κράτους με πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία του με συμβολική αναφορά σε έναν πρωτοπόρο της αυτοδιοίκησης τον Αντώνη Τρίτση.

Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

«Κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με την Αυτοδιοίκηση, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου» ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα. Φώφη Γεννηματά από το βήμα του συνεδρίου.Η κα. Γεννηματά είπε πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική.Ταυτόχρονα, δήλωσε πως είναι εκπρόσωπος της παράταξης που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες τομές στην χώρας και κυρίως της δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και την αναβάθμιση των θεσμών της αυτοδιοίκησης. Η πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τον Καλλικράτη και υπεραμύνθηκε των θέσεων της. Υπογράμμισε πως:

  • Ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και έδωσε απτά, θετικά αποτελέσματα.
  • Αποτέλεσε  βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους.

Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα. Φώφη Γεννηματά.

 

Στο πλαίσιο του 1ου κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ το paraskhnio.gr απέσπασε αποκλειστικές δηλώσεις:

Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω: Πιστεύω σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.Είναι ειλικρινείς γιατί δεν είναι μαξιμαλιστικές, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο και το οικονομικό, την επιτροπεία αλλά και το πλαίσιο το θεσμικό στο οποίο λειτουργεί η χώρα με βάση τους συνταγματικούς περιορισμούς.Είναι ένα πρώτο βήμα μιας ουσιαστικής, μεταρρυθμιστικής προοδευτικής πορείας.

 Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Είναι μια ιστορική ευκαιρία, διότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κοινό συνέδριο από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Είναι πολύ σημαντικό πως, για ένα ζήτημα όπως είναι η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, το εκλογικό σύστημα και γενικά όλες οι μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι να γίνουν, σήμερα μιλάμε χωρίς να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο, παρότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως θα το δώσει στη δημοσιότητα. Η τοποθέτηση του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη εδώ μάς έδωσε, δυστυχώς, κάποια επικοινωνιακού τύπου κομμάτια του, όπως π.χ. το εκλογικό σύστημα. Η τροποποίηση του εκλογικού συστήματος δεν είναι το πρώτο ζητούμενο, υπάρχουν άλλες εκατοντάδες παθογένειες στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, στη γραφειοκρατία, στη χωροταξία, στην πολυαρμοδιότητα, στα οικονομικά των Δήμων. Οφείλουμε πρώτα να ρυθμίσουμε αυτά και εν συνεχεία να μιλήσουμε για το εκλογικό σύστημα. Σήμερα είπαμε ότι το εκλογικό σύστημα αυτό το οποίο κάνει είναι να καπελώνει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και να οδηγεί τους Δήμους, με μαθηματική ακρίβεια, στην απόλυτη ακυβερνησία.

 Νίκος Ζενέτος,Δήμαρχος Ιλίου: Αρχικά είναι ένα επιτυχημένο συνέδριο από άποψη συνεργασίας των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.Από την άλλη επειδή μας απασχολεί αυτή η λεγόμενη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώ πως αυτό που ακούστηκε για την απλή αναλογική και για τον ορισμό αντιδημάρχων προ των εκλογών κ.α. δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία παρόλο που είναι ένα δίκαιο σύστημα, πιστεύω ότι πρέπει να προηγηθεί μια ανάπτυξη συνήθειας και κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, να «ωριμάσουν» οι πολιτικές παρατάξεις και ύστερα να μπούμε σε διαδικασία της απλής αναλογικής διότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε και να διοικήσουμε τους Δήμους.Ένα παράδειγμα μη ανάπτυξης κουλτούρας συνεργασιών θα μπορούσα να αναφέρω όταν έχει κανείς σαν διοίκηση την πρόθεση να ορίσει πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής από την αντιπολίτευση σήμερα δεν επιτρέπεται, όπως δεν επιτρέπεται να ορίσεις έναν αντιδήμαρχο από την αντιπολίτευση.Κατά συνέπεια πρέπει να απελευθερωθούν αυτά και στη συνέχεια να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία να συζητήσουμε την απλή αναλογική.Όσον αφορά άλλα ζητήματα όπως ξέρετε το νομοσχέδιο δεν το έχουμε πάρει στα χέρια μας δεν το έχουμε διαβάσει οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ περαιτέρω σε αυτά τα οποία ακούγονται.

Σωτήρης Μεθενίτης, Δήμαρχος Μαρκόπουλου-Μεσογαίας: Ήταν ένα συνέδριο που έγινε λίγο πρόωρα και γίνεται πρόωρα γιατί θεωρώ ότι είναι σωστή η ένσταση που προβάλλεται ότι έπρεπε να είχαμε πιέσει τον υπουργό να μας έχει δώσει το τελικό σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα βασικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση δεν είναι τα θέματα του εκλογικού νόμου. Τα βασικά προβλήματα είναι: η υποχρηματοδότηση κατά 65% τα τελευταία 8 χρόνια και η υποστελέχωση των Δήμων λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων προσωπικού που έχει φθάσει πανελλαδικά στο 25% και έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι στους Δήμους.Αναφορικά, με το εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική πρέπει να δούμε ποια μορφή θα έχει το σίγουρο είναι ότι αν υπάρχει δεύτερη Κυριακή και υπάρχει Δήμαρχος που θα εκλέγεται με 50% +1 θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι για να υπάρχει αντιπροσώπευση αυτής ακριβώς της πολιτικής νομιμοποίησης του 50%+1 και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων δημοτικών συμβούλων για το Δήμαρχο που παίρνει το 50%+1.Δεν πρέπει δηλαδή ένας Δήμαρχος που μπαίνει στο «βάσανο» της δεύτερης «Κυριακής» και παίρνει 50%+1 να μένει με τους συμβούλους που κερδίζει στο 30 ή 35ή 40% της πρώτης Κυριακής.

Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου: Ήταν ένα συνέδριο που δεν αποκομίσαμε και πάρα πολλά πράγματα, όμως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, κατόπιν συνεννόησης με την κεντρική διοίκηση και τις περιφέρειες, οι οποίες θα διευκολύνουν τις διαδικασίες στους δήμους και δεν θα τις δυσκολεύουν, πάντα στα πλαίσια της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Είναι σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες των Δήμων και στις δημοτικές Αρχές.

Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου: Θα δούμε στο τέλος τα συμπεράσματα, εγώ είμαι ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης «θιασώτης» της αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης.Αυτό έχει σημασία, το πώς θα είμαστε αποτελεσματικοί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της πόλης.

Γιώργος Σωφρόνης, Δήμαρχος Σαρωνικού: Θεωρώ πως ο λόγος σύγκλισης του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ είναι αποτέλεσμα του ότι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακούμε για την αναθεώρηση ουσιαστικά του Καλλικράτη.Πρόσφατα μάθαμε ότι θα ονομαστεί «Κλεισθένης» η αναθεώρηση αυτή αλλά επί της ουσίας το μόνο που γνωρίζουμε έως και σήμερα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και καμία αλλαγή του «Καλλικράτη». Επί της ουσίας δεν γίνεται καμία θεσμική αλλαγή από αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερη προς τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και να σκεφθεί πολύ καλύτερα γιατί αντιδρούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί στην απλή αναλογική. Είναι ξεκάθαρο ότι την επόμενη ημέρα θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία των Δήμων πράγμα που θα φέρει ως φυσικό αποτέλεσμα την κατάρρευση των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης και την κατάρρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.Αυτός είναι ο φόβος, αυτή είναι η αγωνία και αυτά πρέπει να τα αφουγκραστεί τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και η κυβέρνηση.

Περικλής Μαντάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου: Το συνέδριο το μονοπώλησε η ιστορία που έχει να κάνει με το νέο νομοσχέδιο και ιδίως το κομμάτι που αφορά την απλή αναλογική.Ένα άλλο στοιχείο που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν οι κομματικές και πολιτικές κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με την ψήφιση και κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου.Λόγω της εμπειρίας μου από την αυτοδιοίκηση αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η κουλτούρα ούτε στις αντιπολιτεύσεις αλλά ούτε και στις συμπολιτεύσεις έτσι ώστε να μπορέσουν με γόνιμο διάλογο και με συνεργατικότητα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνεργασίας για την επόμενη ημέρα μετά από μια εκλογική διαδικασία απλής αναλογικής. Το ζούμε καθημερινά, οι αντιπολιτεύσεις είναι αντιδραστικές παντού, δεν ψηφίζουν από την επέκταση ενός νεκροταφείου μέχρι μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Υπάρχει όλο το περιθώριο σε όλες τις παρατάξεις να δημιουργήσουν προ εκλογικές συμμαχίες έτσι ώστε με συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεσμεύσεις να κατέβουν στους πολίτες, να πάρουν την ψήφο και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο έχουν ψηφισθεί, με μια ενισχυμένη πλειοψηφία για να μπορέσει να υπάρχει ομαλή πορεία στην αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.

 

Με το παρακάτω ψήφισμα όπου καταψηφίστηκε η απλή αναλογική ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Κοινού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ

To «paraskhnio.gr» στο συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ: Τι απαντούν οι αυτοδιοικητικοί στον «Κλεισθένη» (ΦΩΤΟ)

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa