Κόσμος

Μ. Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες αν απορριφθεί η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκρηπίδα και την επίλυση του Κυπριακού αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post).

Πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας που διατυπώθηκαν στη χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως, εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει. Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτο «η ελληνοκυπριακή πλευρά, που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι «το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για τη θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η «ΕΔΝΚ» κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης» υποστηρίζει.

Στο άρθρο του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa