Περιφέρειες - Δήμοι

Νέα δημοσκόπηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης – Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Νίκος Ταχιάος

Δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας για τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης καταγράφει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ταχιάο. Αν τα πράγματα για την πρώτη θέση μοιάζουν ξεκάθαρα, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη όπου τέσσερις υποψήφιοι μάχονται για μια θέση στον δεύτερο γύρο.

Η πρωτιά του Νίκου Ταχιάου, του υποψηφίου που στηρίζεται από τη ΝΔ δεν δείχνει να απειλείται. Με 21,3% βρίσκεται σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο και δείχνει ότι έχει τα φόντα να αυξήσει τα ποσοστά του.

Άλλωστε και ο ίδιος το επιθυμεί και το χρειάζεται, καθώς με τον νέο νόμο και την απλή αναλογική με αυτό το ποσοστό θα εκλέξει μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 για να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει απρόσκοπτα διοίκηση την επόμενη μέρα.

Για τη δεύτερη θέση

Στη δεύτερη θέση γίνεται «πανικός» αφού, στα όρια του στατιστικού λάθους, τέσσερις υποψήφιοι ερίζουν για την πρόκριση στο β’ γύρο και μάχονται σχεδόν επί ίσοις όροις. Κατερίνα Νοτοπούλου με 10,8%, Γιώργος Ορφανός με 10,6%, Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,8% και Σπύρος Βούγιας με 9,2% δείχνουν ότι θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης για να μπουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν τη δημαρχία.

Από τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% ενώ ακολουθούν οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής με 2.9% και 2,8% αντίστοιχα. Ένα ποσοστό με το οποίο θα μπουν στο δημοτικό συμβούλιο δείχνουν να πετυχαίνουν οι Χάρης Αηδονόπουλος (2,1%), Μάκης Κυριζίδης (2%) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (2%).

Πολύ χαμηλά σε ποσοστό (0,7%) βρίσκεται ο νυν αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Λεκάκης, ο οποίος μάλλον «πληρώνει» ότι μπήκε τελευταίος στην προεκλογική κούρσα, αλλά και το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που έχουν τα περισσότερα στελέχη της Πρωτοβουλίας που επί 12 και πλέον χρόνια δρούσαν στη σκιά του Γιάννη Μπουτάρη.

Στο ίδιο ποσοστό (0,7%) εντοπίζεται στην έρευνα και ο Γιάννης Κουριαννίδης, ο οποίος το 2014 δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθούν ο Μάκης Στεργίου με 0,5%, ο Βασίλης Μωυσίδης με 0,5% και οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και Γιάννης Νασιούλας με 0,2% αμφότεροι. Άλλον συνδυασμό επιλέγει το 1,7%, ενώ άκυρο/λευκό/αποχή επιλέγει μόλις το 2% των συμμετεχόντων της έρευνας.

Ο δεύτερος γύρος

Σε όλα τα «δίδυμα» της δεύτερης Κυριακής, στα οποία ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, επικρατεί με σχετική άνεση ο Νίκος Ταχιάος. Τόσο με τη Κατερίνα Νοτοπούλου (48,7% έναντι 17,5%), όσο και με τον Σπύρο Βούγια (38,9% έναντι 20,3%).

Πιο δύσκολη θα είναι η μάχη απέναντι στον Γιώργο Ορφανό, λόγω του «γαλάζιου» παρελθόντος. Το 36,3% λέει ότι θα επιλέξει τον Ν. Ταχιάο, το 27,7% τον Γ. Ορφανό, κανέναν από τους δύο το 22,8%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα 13,2%.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa