Οικονομία Σε πρώτο πλάνο Τράπεζες

Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει την Εθνική για τις επικουρικές

Εθνική Τράπεζα

Με συνεχείς ανατροπές συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και των συνταξιούχων της, για τη χρηματοδότηση και την κάλυψη ή μη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), ο οποίος βρίσκεται πλέον σε αδυναμία καταβολής των επικουρικών συντάξεων.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε νέα απόφαση (8060/2018), με την οποία αποδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Εθνική, αποφαινόμενο ότι δεν υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση της τράπεζας να καλύπτει τις παροχές του λογαριασμού ΛΕΠΕΤΕ, να καλύπτει τα ελλείμματά του ή να εγγυάται την καταβολή επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης:

Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ) «δεν αποτελεί εκδήλωση μετεργασιακής μέριμνας του εργοδότη και λειτουργεί καθ’ υποκατάσταση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».

Δεν έχει νομική προσωπικότητα και αντιμετωπίζεται τόσο από το νόμο όσο και από τη νομολογία ως «φορέας κοινωνικής ασφάλισης, ομόλογος προς τους κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Η τράπεζα ανέλαβε μόνο την υποχρέωση να καταβάλει στον λογαριασμό αυτό εισφορά 5% επί των αποδοχών των εργαζομένων της. Κατά το σκεπτικό της απόφασης, από τον κανονισμο του ΛΕΠΕΤΕ προκύπτει ότι εκτός από την καταβολή εισφοράς 5%, η τράπεζα δεν ανέλαβε καμία άλλη υποχρέωση, ούτε εγγυήθηκε τις παροχές αυτού του ιδιότυπου ασφαλιστικού φορέα-λογαριασμού.

Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης ότι όπως προκύπτει από τα ιδιωτικά συμφωνητικά, που υπεγράφησαν μεταξύ της Εθνικής και της διαχειριστικής επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ, τα ποσά που κατεβλήθησαν από 13.12.2007 έως 22.6.2017, αποτελούσαν έκτακτη ταμειακή διευκόλυνση υπό μορφή δανείου. Ο ΛΕΠΕΤΕ ανελάμβανε την υποχρέωση να τα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό, ενώ η τράπεζα δεν δεσμευόταν να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Ως προς τον ισχυρισμό ότι οι παροχές της τράπεζας προς τον ΛΕΠΕΤΕ συνιστούσαν οικειοθελείς παροχές, που καταβάλλονταν από επιχειρησιακή συνήθεια, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η καταβολή αυτών δεν δημιουργούσε στην τράπεζα την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ.

Η δικαστική διελκυστίνδα θα συνεχισθεί, καθώς υπάρχουν ήδη αντιφατικές αποφάσεις διαφορετικών δικαστηρίων, ενώ εκκρεμούν πολλές προσφυγές και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεση τους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa