Κοινωνία

Νέα εξέγερση στη Μόρια – Καταστρέφουν ότι βρουν οι μετανάστες

Σε συναγερμό τέθηκαν για άλλη μια φορά οι αρχές ασφαλείας της Λέσβου, αφού πάλι οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας αποφάσισαν να το κάψουν.

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο αλλά και για τις απελάσεις ορισμένων εξ αυτών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν βάλει φωτιές μέσα και έξω από το Hotspot της Μόριας, ενώ δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς, αλλά ούτε και τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Πετζετέλ.

Από τις συγκρούσεις μεταναστών, κυρίως Αφρικανών, με δυνάμεις της Αστυνομίας, έχει τραυματιστεί ένας μετανάστης κι ένας αστυνομικός. Αμφότεροι διακομίστηκαν άμεσα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η ένταση ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για άλλη μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση Αφγανών, οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εξέγερση των Αφρικανών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στο κυρίως χώρο, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν να διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Ωστόσο, Αφρικανοί μετανάστες που βρισκόταν έξω από το κέντρο έβαλαν φωτιές σε εκατοντάδες ελαιόδεντρα στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Το έργο των Ελλήνων Πυροσβεστών ήταν δύσκολο αφού πολλοί Αφρικανοί μετανάστες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν. Τελικά οι φωτιές σβήστηκαν με ρίψεις νερού από αέρος από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Δυνάμεις της Αστυνομίας μπήκαν στη συνέχεια μέσα στο Κέντρο, όπου και επιχειρούν προκειμένου να προχωρήσουν και σε συλλήψεις.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa