Κοινωνία Υγεία

Νέα καινοτόμος μέθοδος για την διάγνωση του AIDS

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Δήμος Αθηναίων, το AHF Europe και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Τελετών του Δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «το 2014 υπέγραψε τη «Διακήρυξη για τα fast-track cities για την εξάλειψη της επιδημίας του AIDS» και δεσμεύθηκε για την ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων, ως καταλληλότερων σημείων, για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων και προληπτικών δράσεων.

Στη βάση αυτής της ενέργειας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ιατρική δομή της χώρας μας, το rapidtest, ένα καινοτόμο μοντέλο γρήγορης, ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης HIV. Πρόκειται για μια καινοτόμο μέθοδο διάγνωσης του HIV σε ένα δημοτικό ιατρείο στην περιοχή της Κυψέλης που ήδη λειτουργούσε με προδιαγραφές κοινωνικής καινοτομίας.

Το rapid test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 10:00-15:00, χωρίς ραντεβού, διαρκεί μόλις λεπτό με μόλις μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο του εξεταζόμενου. Διεξάγεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος γίνεται άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική κρατική δομή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το AHF περιλαμβάνεται δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων.

Η παροχή αυτής της προληπτικής υπηρεσίας, εφαρμόζεται εδώ και 10 μήνες στο Πολυδύναμο δημοτικό ιατρείο της οδού Χανίων, στην περιοχή της Κυψέλης για την παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Δημόσια εξέταση για τον ιό HIV έκανε ο παρολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης, καθώς και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Και οι δύο, μαζί με τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον σχεδιαστή μόδας Μάκη Τσέλιο, ενημερώθηκαν για την καμπάνια ευαισθητοποίησης, ενώ σε δηλώσεις τους ανέφεραν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και εξέταση για HIV.

Η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκού Προγράμματος του AIDS Healthcare Foundation, Μαριάννα Φωτιάδου, ευχαρίστησε το δήμο Αθηναίων για τη συμβολή του στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον ιό, μετρώντας ήδη 30.000 προφυλακτικά που έχουν διανεμηθεί μέσω των δομών και των υπηρεσιών του δήμου.

Ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής Νίκος Δέδες ανέδειξε τη σημασία των checkpoints, όπου λειτουργεί η Θετική Φωνή σε συνεργασία με τον AHF, ως “πυρήνες προαγωγής της πρόληψης του ιού” σε βέλτιστες συνθήκες αξιοπρέπειας. Σημειώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 100.000 δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV, καθώς και για την ηπατίτιδα B και C, με την σημαντική συμβολή 300 περίπου εθελοντών.

Στόχος είναι ένα δυναμικό μοντέλο διασύνδεσης των αρμόδιων φορέων ώστε να μένουν εντός παρακολούθησης όσοι το χρειάζονται καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και επιτροπή νομικών προκειμένου να προτείνουν τροποποιήσεις του πλαισίου με στόχο τον κοινωνικό αποστιγματισμό.

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η πρόληψη, η οποία παραμελείται σοβαρά στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο έντονο στην περίπτωση του HIV”.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπευτικής κάλυψης και υποστήριξης, αλλά κυρίως της αποστιγματοποίησης.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa