Κοινωνία

Νέα πανεπιστημιακά τμήματα προαναγγέλλει ο Γαβρόγλου

Για το μέλλον του πανεπιστημιακού τοπίου της χώρας έκανε δηλώσεις ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε  για τα σχέδια του υπουργείου για τα τμήματα των ΑΕΙ και για το νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές στο κρατικό ραδιόφωνο.

Τα τμήματα των ΑΕΙ υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός: “Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τη δυνατότητα απορρόφησης σε κάποιους τομείς εκπαίδευσης, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα»

Και συνέχισε:

«Για παράδειγμα εάν σήμερα στην ιστορία έχουν 200 θέσεις και βάσει μελέτη που κάνουν δείξει ότι 300 ήθελαν να σπουδάσουν Ιστορία δεν θα “μπουκάρουμε” τα άλλα 100 παιδιά στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, αλλά θα δημιουργήσουμε καινούργια τμήματα» στηριζόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μένουν έξω από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διότι υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων.

Για το ισχύον από το 2020 σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός ανέφερε: «Ο τρόπος που θα παίρνει το απολυτήριο είναι με ένα σύνολο διεργασιών, όπως οι εργασίες τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις των τετραμήνων και οι βαθμοί των Κεντρικών Εξετάσεων σε κάποια μαθήματα .Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται και θα διαμορφώνουν μια βαθμολογία». «Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, ένα κομμάτι τους θα είναι ενταγμένες μέσα στη διαδικασία απόκτησης του απολυτηρίου. Όλα αυτά θα έχουν ένα ποσοστό. Το σύνολο αυτών θα βγάζει τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου Γ Λυκείου».

Με το νέο σύστημα οι επιδόσεις των μαθητών εξισώνονται, και όλοι μπορούν να διεκδικήσουν τις ίδιες σχολές:

« Με το απολυτηρίου του Λυκείου που θα είναι πάνω από τη βάση οι κάτοχοι που θέλουν να σπουδάσουν σε μια σχολή, εμείς με μια μελέτη που κάνουμε τώρα θα το διασφαλίζουμε ότι θα μπορέσει να το σπουδάσει. Για παράδειγμα ένα κάποιος θέλει να σπουδάσει Ιστορία και έχει απολυτήριο τουλάχιστον 10 θα μπορέσει να σπουδάσει Ιστορία και να μη βρεθεί στην 38η επιλογή του που είναι χρηματοοικονομικά για παράδειγμα».

Από ότι φαίνεται όμως από αυτές τις διατάξεις αποκλείονται οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές:

« Τα παραπάνω θα ισχύουν για όλες τις σχολές εκτός από τις Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Για τις σχολές αυτές θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων. Για τον αριθμό των θέσεων σε αυτές τις σχολές θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα. Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές θα πρέπει να είναι πολύ καλοί στα μαθήματα. Να έχουν υψηλό βαθμό απολυτηρίου και θα βρούμε και κάποιους πρόσθετους τρόπους, που τους συζητάμε. Δεν είναι τόσο απλό, θα είναι πιο απαιτητικό».

Την ίδια στιγμή ο Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για νέα αποκαλυπτήρια: « Τέλος του μήνα θα βάλουμε σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα το Σχέδιο όπως θα έχει διαμορφωθεί και θα καλέσουμε τον οποιονδήποτε να κάνει σχόλια, προτάσεις κλπ, έχοντας και μια ομάδα στο υπουργείο που θα απαντά σε πραγματικό χρόνο στους σχολιογράφους. Δηλαδή θα κάνει κάποιος ένα σχόλιο και θα λαμβάνει απάντηση όπως “ενδιαφέρουσα άποψη θα την ενσωματώσουμε” ή “διαφωνούμε γι αυτούς τους λόγους”».

Τέλος, όσον αφορά την αντιπολίτευση, ο υπουργός ανέφερε:

«Με ορισμένα κόμματα έχουμε άτυπες συζητήσεις πάρα πολύ θετικές. Με κάποια άλλα, παρά τις προσπάθειες που κάναμε δεν υπάρχει καμία επαφή και, κυρίως, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη δική τους πλευρά».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa