Κοινωνία

Νέα «πόρτα» στην Τουρκία για την έκδοση των 8 αξιωματικών

Ένα νέο «όχι» εισέπραξε η Τουρκία ως απάντηση στο νέο αίτημα των αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πέρυσι το καλοκαίρι.

Σήμερα, με απόφαση του το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τελευταίων 2 από τους συνολικά 8 στρατιωτικούς.

Πριν από την εν λόγω απόφαση είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Ο εισαγγελέας εξέφρασε μάλιστα την έκπληξη του για το γεγονός ότι 10 μέρες μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι τουρκικές αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα.

Μεταξύ άλλων κατά την αγόρευσή του ο κ. Βούλγαρης τόνισε: «Είναι εξαιρετικά οδυνηρό και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται. Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Σημειωτέον ότι όπως και στις προηγούμενες αποφάσεις, έτσι και με τη σημερινή το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο. Η κράτηση τους, ωστόσο, συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το άσυλο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa