Οικονομία

Νέες αντικειμενικές βάζουν φωτιά στον ΕΝΦΙΑ – Οι κερδισμένοι & οι χαμένοι

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο βάζουν φωτιά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο εναίο φόρο για το 2018.

Η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την Real News, σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Επτάνησα και Χαλκιδική θα αγγίξει μέχρι και το 30%.
Επιπλέον, η Συντονιστική Αρχή Αξιών σχεδιάζει να αυξήσει στα 650 ευρώ, το κατώτατο όριο στις περιοχές όπου η αντικειμενική αξία είναι στα 450 ευρώ το τετραγωνικό. Η αλλαγή αυτή φέρει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ κυρίως στην επαρχία

Ακόμα, η Αρχή σχεδιάζει οι αυξήσεις των συντελεστών να αφορούν ζώνες και όχι περιοχές και από 10.000 περιοχές που είναι σήμερα, να γίνουν 13.000 ζώνες.

Με τις αλλαγές αυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων στις Κυκλάδες, την Μύκονο και την Σαντορίνη, στην Κρήτη, στα περισσότερα νησιά του Ιουνίου και στην Χαλκιδική, θα πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο. Ενώ, για να επιτευχθεί ο στόχος από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ 2,65 δισ. ευρώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης αρκετά ακίνητα τα οποία τώρα είναι εκτός.

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η μείωση των τιμών για µια σειρά από περιοχές.

Τέλος, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και μείωση των τιμών για πολλές περιοχές, στις οποίες οι εμπορικές αξίκες έχουν υποχωρήσει και απέχουν πολύ από τις αντικειμενικές.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER



Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa