Κόσμος

Νέο «ράπισμα» για τον Τζόνσον! Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα γίνει ψηφοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο στην οποία εξετάζεται αποκλειστικά η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια έξοδος που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα κοινοβουλευτική ήττα, καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα τεθεί προς έγκριση μέχρι να είναι έτοιμα όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησης της συμφωνίας και να εγκριθούν από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η τροπολογία χαρακτηρίστηκε «κοινοβουλευτική παγίδα», η οποία στήθηκε από τους αντίπαλους του Τζόνσον, με στόχο μια περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη του Brexit.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτγουιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον.

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι εάν υπάρχει ο χρόνος να υιοθετηθούν όλες οι νομοθετικές και τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία ή εάν θα αναγκαστεί ο Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι να συμβεί αυτό. Κάτι το οποίο φυσικά δεν θέλει, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη.

Μπορεί να μην γίνει καν ψηφοφορία!

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον όσον αφορά το Brexit.

Γιατί; Διότι υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa