Κόσμος Κύπρος

Νέο τουρκικό σχέδιο για αναγνώριση του ψευδοκράτους στο πρότυπο «Μονακό»

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο και αυτή την φορά επανέρχεται με την πρόταση αναγνώρισης του ψευδοκράτους της Βόρεια Κύπρου στα πλαίσια του Μονακό.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ευθύνη της εξωτερικής του πολιτικής και ασφάλειας στην Τουρκία. Λόγω πως δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα στον κόσμο η Βόρεια Κύπρος δεν μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική και έτσι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα το κάνει για αυτήν, όπως γίνεται με το Μονακό και την Γαλλία.

Αυτή την πρόταση την έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών καθηγητής Γιουργκάν Κουμπάρογλου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «Για να διασφαλίσουμε τη διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’, πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία». Στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτό θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια στιγμή το «Γιαβούζ» είναι έτοιμο να βάλει πλώρη στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» και να ξεκινήσει γεωτρήσεις. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην επιχείρηση αυτή συμμετέχει και ένα νορβηγικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά, από το οποίο χθες μεταφέρθηκε εξοπλισμός στο «Yavuz».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά εχτές η Τουρκία ενεργοποίησε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τα Κατεχόμενα, το οποίο με αυτό δίνεται το δικαίωμα στην τουρκική ακτοφυλακή να επεμβαίνει για να εμποδίσει τις «παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις» που γίνονται στις περιοχές της «τδβκ».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa