Άμυνα - Διπλωματία Μαρς

Νέο «φλερτ» ΓΕΣ με την Nexter για την απόκτηση του ΤΟΜΑ VBCI

Μια νέα προσπάθεια έχει ξεκινήσει από την στρατιωτική ηγεσία για να χαλυβδώσει τον Ελληνικό Στρατό με ΤΟΜΑ νέας γενιάς. Σήμερα αξιωματούχοι του στρατού συναντιούνται με αντιπρόσωπο της εταιρίας Nexter, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο απόκτησης του γαλλικού Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI νέας γενιάς.

Ο Ελληνικός Στρατός τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τρομερές ελλείψεις σε ΤΟΜΑ νέας τεχνολογίας και το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του καλύπτεται από τα παρωχημένα ΤΟΜΠΑ Μ-113.

Ποιο είναι όμως τα VBCI;

Τα VBCI είναι ένα ΤΟΜΑ εξαιρετικής ποιότητας κατασκευασμένο στην Γαλλία. Κατασκευάζεται από την εταιρία Nexter και εντάχθηκε σε υπηρεσία στις Γαλλικές Ένοπλες δυνάμεις το 2008. Το συνολικό του βάρος ανέρχεται στου 25,6 τόνους. Το μήκος του είναι 7,6 μέτρα το πλάτος 2,98 μέτρα και το ύψος ανέρχεται στα τρία μέτρα.

Το κύριο μέρος του είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο αλουμίνιο και θωρακίζεται έξτρα από πλάκες χάλυβα. Υπάρχει ακόμα η επιλογή για έξτρα θωράκιση με πλάκες τιτανίου. Στο εσωτερικό διαθέτει σύγχρονα συστήματα πλοήγησης.

Το οπλοστάσιο του ΤΟΜΑ VBCI αποτελείται από το πρωτεύων πυροβόλο GIAT modèle M811 NATO διαμετρήματος 25 mm, το οποίο μπορεί να ρίξει 400 βολές το λεπτό. Στην συνέχεια διαθέτει σαν δευτερεύων, ένα πυροβόλο co-axial 7.62 mm NATO.

Είναι εξοπλισμένο με μηχανή Renault Diesel 550 ίππων και μπορεί να αγγίξει μέγιστη ταχύτητα τα 100 χιλιόμετρα. Το πλήρωμά αποτελείται από 3 χειριστές και 8 μέλη ομάδας πεζικού. Μια ακόμα προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Στρατού που ας ελπίσουμε να μην πάει χαμένη.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER