Κόσμος Κύπρος

Νίκος Αναστασιάδης: Στο επίκεντρο το Κυπριακό και η οικονομία

Πρώτιστος στόχος του, αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, για το 2019, ήταν η επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την απαλλαγή της χώρας από την παρουσία κατοχικού στρατού, του τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και γενικότερα της απεξάρτησης από επιρροές της όποιας τρίτης χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επετεύχθη η τριμερής συνάντηση της 26ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο και η ανανέωση της ενεργής εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην διαδικασία. Ωστόσο, με ευθύνη της Τουρκίας, οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στην επιδιωκόμενη συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς.

Πέραν αυτού, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και των γειτονικών χωρών και της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει ότι, παρά τις προκλήσεις, θα συνεχίσει με επιμονή τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, στην βάση της δήλωσης του Αντόνιο Γκουτέρες, της 26ης Νοεμβρίου, αρκεί να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, καθώς και να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες στο έδαφος ή την θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις

Κάνοντας απολογισμό για τον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει λόγο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία θα στηριχθούν. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιτεύχθηκαν το 2019, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι εξής:

Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης για το 2020 παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, μιας μεταρρύθμισης που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα άλλο στοιχείο είναι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του εξορθολογισμού των δημοσίων ωφελημάτων και σωρείας άλλων μέτρων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Μια άλλη μεταρρύθμιση αφορά την Παιδεία, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων της νέας μορφής Λυκείου και τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

Στον τομέα του Τουρισμού και Ναυτιλίας, μέσω της δημιουργίας των αρμόδιων Υφυπουργείων.

Στην άμυνα, μέσω της πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών που επέτρεψε να μειωθεί η στρατιωτική θητεία κατά το ήμισυ σχεδόν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η υλοποίηση μιας σειράς αναπτυξιακών έργων συνολικού ύψους πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει, τέλος.

Οι στόχοι του 2020

Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης για το 2020 παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως περιφερειακού επενδυτικού κόμβου και η ανάδειξή της σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων για την βελτίωση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ενώ ο στόχος είναι η υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων:

Η ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ, μέσω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Δικαιοσύνης.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου.

Η υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής.

Η έναρξη του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, όταν βεβαίως επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας.

Η συνέχιση υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, που προβλέπουμε να επιτευχθεί οριστικά το 2021.

Η έναρξη υλοποίησης των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων.

Η υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού πάρκου Ακάμα.

Ολοκληρώνοντας το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στόχος του είναι η συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, για επίτευξη της άμεσης προώθησης των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων και σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή των Στρατηγικών στις οποίες αναφέρθηκε, το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa