Άμυνα - Διπλωματία Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό εξωτερικών της Πορτογαλίας στην Λισσαβώνα ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Ερώτηση: Ένα ερώτημα και για τους δυο Υπουργούς. Αν συζητήσατε το επόμενο βήμα σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο και κατά πόσον βλέπετε κάποιο ρόλο για την Πορτογαλική Προεδρία προκειμένου να χαλαρώσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ν. Δένδιας:  Ευχαριστώ αγαπητέ Augusto. Τα είπες όλα. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε πολύ στέρεος υποστηρικτής των στενών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Αλλά υπό μία προϋπόθεση, όπως ανέφερες σωστά: τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο. Και πρέπει να πω ότι πρόκειται για μία προφανή προϋπόθεση. Το διεθνές δίκαιο είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αλλάξει τη φύση της και δεν μπορεί να «πουλήσει την ψυχή της». Είναι, λοιπόν, στα χέρια της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία συμμορφώνεται στο διεθνές δίκαιο, θα βρει μία πρόθυμη χείρα από την πλευρά της Ελλάδας να βοηθήσει στην πορεία της προσέγγισής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη να συνδράμει στην προοπτική του να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Έτσι είναι.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, χθες το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Έχει προταθεί ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, πώς βλέπει η Ελλάδα την προοπτική για παραχωρήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ποια είναι η θέση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό;

Και μια δεύτερη ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποια υποστήριξη υπέρ της Τουρκίας στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία. Πώς βλέπετε την κατάσταση αυτή; Ευχαριστώ πολύ.

Ν. Δένδιας: Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας. Πρώτα απ’ όλα, αυτά που αναφέρατε είναι απολύτως ακριβή. Ήμουν στην ελληνική Βουλή χθες, παρουσιάζοντας ένα νομοθέτημα, ένα νόμο, με τον οποίο η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Και επίσης, ανέφερα ξεκάθαρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και για να το ακούσουν όλοι, ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με την Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή από τα έξι μίλια στα 12 μίλια παντού, νότια της Ελλάδας ή στο Αιγαίο. Αυτό αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν υποχρεούσαι να διαπραγματευτείς, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, με μία άλλη χώρα προκειμένου να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, χωρίς να διαπραγματευτούμε με τους καλούς μας φίλους τους Ιταλούς ή χωρίς να διαπραγματευτούμε με τους φίλους μας τους Αλβανούς, οι οποίοι άλλωστε έχουν προηγουμένως προβεί σε επέκταση χωρίς να διαπραγματευτούν μαζί μας. Αυτό ήταν δικαίωμά τους. Λοιπόν, δεν θα διαπραγματευτούμε επί αυτού με την Τουρκία. Και μου δίνετε την ευκαιρία να αναφέρω πόσο απαράδεκτο είναι που η Τουρκία έχει θεσπίσει μία απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε ένα κυριαρχικό δικαίωμα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Αυτό που αποκαλείται στα λατινικά casus belli. Ο ομόλογός μου που είναι καθηγητής γνωρίζει πολύ καλά αυτή την έκφραση. Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα για μία χώρα να εξαγγέλλει απειλή πολέμου εναντίον μίας άλλης χώρας εάν η χώρα αυτή ασκήσει ένα δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ως προς το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία, ίσως η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και μία πολύ χρήσιμη συμμαχία αν μπορώ να πω. Αλλά είναι σε δύσκολη θέση όταν αντιμετωπίζει διαφορές μεταξύ των χωρών μελών. Και μερικές φορές τηρεί ίσες αποστάσεις. Ωστόσο, εάν ο ένας φταίει και ο άλλος έχει δίκιο και ο Οργανισμός τηρεί ίσες αποστάσεις, τότε αδικεί αυτό που έχει δίκιο. Ευχαριστώ.

Ερώτηση: Αν το θέμα του κλεισίματος των συνόρων λόγω Covid, είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα

Ν. Δένδιας: Λοιπόν, δεν έχω πολλά να πω. Για μας δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί συνορεύουμε έναν αριθμό κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Αλλά έχουμε πάντα ενεργήσει σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ έχοντας στο νου μας την υγεία των πολιτών μας, αλλά και την υγεία των πολιτών όλων των χωρών γύρω μας, στη δύσκολη εξίσωση του να προσπαθείς να περισώσεις όσο είναι δυνατόν από την οικονομία. Ας ευχηθούμε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα μας βγάλει το συντομότερο δυνατόν από αυτή την πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και τις κοινωνίες.»

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa