Πολιτική Συνεντεύξεις

Νίκος Μαδεμλής στο «Π»: Προγραμματική αντιπολίτευση στο πελατειακό κράτος και τη διαπλοκή

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντιούνται άνθρωποι από την Εθνική Αντίσταση, το 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα, το Πολυτεχνείο, το μεταπολιτευτικό κύμα ριζοσπαστισμού, τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ’81, την πολύτιμη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του 2015-2019», παρατηρεί η Νίκος Μαδεμλής, σε μια εγκάρδια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που είχαμε μαζί του. «Παρά τις όποιες κατανοητές διαφορές μας, ο καμβάς της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους, την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση δομών δημοσίου συμφέροντος και τις πρακτικές της αυταρχικής διακυβέρνησης, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής, μάς δείχνει πως πρέπει να αρθρώσουμε πειστική εναλλακτική πρόταση δημοκρατικής διακυβέρνησης», επισημαίνει.

Επιπλέον, διαπιστώνει πως τα αδιέξοδα της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές. «Μπροστά στις εξελίξεις, εμείς κάνουμε υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την κοινωνική αντίδραση και την αγωνιστική δράση του λαού μας», τονίζει στο «Π» ο κ. Μαδεμλής.

Ευθέως κ. Μαδεμλή, ήταν ευχάριστο, δυσάρεστο ή ακόμα και εχθρικό το πολιτικό περιβάλλον που συνάντησαν τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσκληση του κ. Τσίπρα το βράδυ τον εθνικών εκλογών.

Ο πολιτικός μας στόχος είναι ξεκάθαρος, η δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που έχει την ιστορική ευθύνη να φέρει σαν πολιτικό αποτέλεσμα μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία θα προέλθει από τη συμμαχία των λαϊκών τάξεων με τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία και τις σύγχρονες αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας.

Μπροστά σε αυτήν τη σοβαρή στρατηγική για το μέλλον της χώρας, το ζήτημα είναι τα πολιτικά αποτελέσματα και όχι οι σχέσεις των στελεχών που συνευρίσκονται στην προσπάθεια μιας οργανωτικής δραστηριότητας για να επιτευχθεί ο στόχος.

Είναι προφανές ότι όταν ένα στελεχιακό δυναμικό, που αποτελείται από ένα πολύχρωμο σύμπλεγμα ιδεολογικών και πολιτικών καταγωγών, συμπεριλαμβάνει όλες τις αποχρώσεις του προοδευτικού χώρου, το πεδίο σύνθεσης των απόψεών τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας. Όμως αυτή η δουλειά είναι σχετικά εύκολη, γιατί όλοι τους έχουν βασικά σημεία ιστορικής αναφοράς, την Εθνική Αντίσταση, το 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα, το Πολυτεχνείο, το μεταπολιτευτικό κύμα ριζοσπαστισμού, τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ’81, την πολύτιμη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του 2015-2019.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κριτής είναι ο προοδευτικός κόσμος.

Ξεφεύγετε λίγο από την ευθεία κι άμεση απάντηση στο ερώτημά μου. Εντάξει, όλοι είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ Εσωτερικού, το 114 και την Εθνική Αντίσταση κι αν προέρχεστε, συναντιέστε στην Προοδευτική Συμμαχία. Θέλει πολιτικό σχέδιο η διεκδίκηση της εξουσίας. Υπάρχει;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό όλες τις συνθήκες που επηρεάζουν την οικονομία, ακόμα και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του σοβαρού υγειονομικού ζητήματος που προέκυψε, δεν χάνει το στόχο της, εφαρμόζει ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ξεπερασμένου νεοφιλελευθερισμού που αμφισβητείτε διεθνώς και υπαγορεύεται από μια λουμπενοποιημένη εθνική ολιγαρχία συνειδητά αντιπαραγωγική και κρατικοδίαιτη, που παριστάνει την επενδυτική τάξη στη χώρα και την κρατά βυθισμένη στην υπανάπτυξη.

Πυρήνας της πολιτικής της είναι η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ιδιωτικοποίηση δομών δημοσίου συμφέροντος. Ο καμβάς της πολιτικής της συμπληρώνεται με τις πρακτικές της αυταρχικής διακυβέρνησης, του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής.

Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ορθώνεται σε δυο επίπεδα: Την υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την κοινωνική αντίδραση και την αγωνιστική δράση του λαού μας, που πολύ γρήγορα ένιωσε στο πετσί του την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του, τις ψεύτικες υποσχέσεις και πως τελικά οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας.

Και δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό, την προετοιμασία της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ολιστικού σχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που δομήθηκε σε δύο επίπεδα: Αφενός με υψηλό το αίσθημα ευθύνης της ανταπόκρισης και της προσαρμογής του στην συγκυρία, με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης συνέπεια του lockdown, με τα μέτρα ρευστότητας 26 δισ. και τα δημοσιονομικά μέτρα, πρόταση συνολικού μεγέθους 50 δισ., για τη στήριξη της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας και του εισοδήματος των μισθωτών. Αφετέρου στην οριστικοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικής πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας, που φέρνει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που απαντά στα διαθρωτικά προβλήματα και δίνει λύσεις με ολιστικό τρόπο στην κατεύθυνση της χώρας.

Με άξονες τους θεσμούς και το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, φέρνοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα επενδύει σε ένα παραγωγικό μοντέλο νέων τεχνολογιών και βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και πολιτικών στην Υγεία, την Παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση.

Γιατί η χώρα και ο λαός έχουν ανάγκη από ένα πολιτικό σχέδιο άμβλυνσης των ανισοτήτων που έχουν επιβάλει στη χώρα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Υπάρχουν «γέφυρες» για συνεργασία γενικά με τις προοδευτικές δυνάμεις, που τελικά θα μείνουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας;

Θεωρώ, όπως ανέπτυξα παραπάνω με σαφήνεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι υποχρεωμένος να καταθέσει ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο στην κρίση του ελληνικού λαού.

Μια εφαρμόσιμη, εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη και τη δίκαιη διανομή του πλούτου που θα παραχθεί από αυτό το σχέδιο. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να κριθεί, ώστε να διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες εξελίξεων στη χώρα και στην προοδευτική παράταξη.

Το τι θα συμβεί στη χώρα όταν θα γίνουν οι εκλογές θα το αποφασίσει ο λαός. Κάθε άλλη συζήτηση αυτή την ώρα είναι σχέδια επί χάρτου, που εξυπηρετούν το παιχνίδι της διαπλοκής, αξιοποιώντας τα εργαλεία «της δημοκοπικής δημοκρατίας» για τη διαχείριση της αρχιτεκτονικής του προοδευτικού τόξου.

Τα πολιτικά κόμματα μετά από τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού και μάλιστα με εκλογικό νομό απλής αναλογικής, θα κληθούν πολύ γρήγορα να απαντήσουν στο ερώτημα της κοινωνίας, αν θα συμβάλουν, εφόσον έτσι θα έχει επιλέξει ο λαός, σε ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης ή θα περιοριστούν στην περιγραφή των δεινών που θα βρουν την κοινωνία.

Είναι σαφές ότι όλο το προοδευτικό τόξο έχει ιστορικές αναφορές που μπορούν να επιτρέψουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα των αντιθέσεων και να υπάρξει μια βασική συμφωνία υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, αλλά αυτά είναι θέματα μετεκλογικά και ιστορικής ευθύνης.

Εκτιμάτε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη είναι πολλά και κυρίως γιατί φοβάται τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομίας, διότι έχει επιλέξει να διαχειριστεί συντρίμμια και όχι να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα οικονομικής στήριξης της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και τεκμηρίωσαν τα στελέχη του.

Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει με τυχοδιωκτικό πολιτικά τρόπο να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό αξιοποιώντας ένα πλεόνασμα δημόσιας εικόνας πριν φανούν τα δραματικά αποτελέσματα της εφαρμογής της υπαγορευμένης οικονομικής πολιτικής από τον ΣΕΒ και τη διαπλοκή, θα αντιμετωπίσει την αντίδραση του ελληνικού λαού, που απαιτεί σοβαρότητα και αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων επιβίωσης και όχι πολιτικάντικα παιχνίδια.

Αν ο κ. Μητσοτάκης καταφύγει σε αυτή την επιλογή, θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις. Γιατί οι κάλπες δεν είναι δημοσκοπήσεις, και ο λαός μετά από δέκα χρόνια μνημονίων γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει ανεργία, μειώσεις μισθών και διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa