Εκλογές 2019 Πολιτική

Νίκος Μαραντζίδης: Στο 40% η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 30%

Ο καθηγητής του ΑΠΘ και δημοσκόπος Νίκος Μαραντζίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έκανε την εκτίμηση ότι σ αυτές τις εκλογές η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ θα είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως η ΝΔ θα φτάσει το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει και κάτω από το 30%.

«Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν την φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος, που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για αρκετά επόμενα χρόνια, τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραντζίδης.

Ακόμα ο καθηγητές τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που μετά από ευρωεκλογές θα έχουμε εθνικές εκλογές και για αυτό τον λόγο δεν περιμένει κάποια δραματική εκλογική μεταβολή.

Στην συνέχει τόνισε πως: «Στην ατζέντα της ΝΔ αποτυπώθηκε ήδη στις Ευρωεκλογές και συνεχίζει να γίνεται αναφορά ως το Νο 1 ζήτημά της, η μεσαία τάξη- που δεν είναι της παρούσης να κουβεντιάσουμε τι περιλαμβάνει- και η μείωση των φόρων. Αυτό επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατζέντα προστασίας των αδυνάτων και αναδιανομής υπέρ των φτωχών. Αυτό στην κοινωνία αποτυπώνεται με κόσμο που λέει «ανησυχώ γι` αυτό που μπορεί να έρθει», αντικατοπτρίζεται στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται είτε σε χαμηλά στρώματα είτε ευρύτερα στην μισθωτή εργασία είτε στους δημόσιους υπαλλήλους, για τις αλλαγές που θα φέρει η ατζέντα της ΝΔ. Αυτοί είναι δύο πόλοι με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικές προσλαμβάνουσες του επικοινωνιακού παιχνιδιού . Ο ένας λέει «μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας», ο άλλος καταλαβαίνει «ωχ, θα δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα».

Τέλος ο κ. Μαραντζίδης πρόσθεσε πως «ξεφούσκωσαν» τόσο η ιστορία με την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η ατζέντα περί θεμάτων ασφαλείας. Τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα πλέον είναι αυτά της οικονομίας και «είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολύ καιρό έχουμε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, είναι πολύ σπουδαίο».

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa