Περιφέρειες - Δήμοι Σε πρώτο πλάνο

Νίκος Μελετίου (Δήμαρχος Ασπροπύργου) στο «Π»: Το ποτήρι ξεχείλισε με την εγκληματικότητα

«Το ποτήρι ξεχείλισε», τόνισε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος της ΚΕΔΕ, Νίκος Μελετίου, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα που είναι στο «κόκκινο» στο Θριάσιο Πεδίο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Ο κ. Μελετίου προανήγγειλε, επίσης, πως αν δεν εισακουστεί στην Πολιτεία, μετά την πρώτη, ήπια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε για την εγκληματικότητα, θα βρεθεί με τους πολίτες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διαμαρτυρηθεί, γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι υπεύθυνοι «κωφεύουν».

Ποια είναι η κατάσταση στο διαχρονικό ζήτημα της εγκληματικότητας στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική;

Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας, αναφορικά με την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και γενικά την ασφάλεια του πολίτη, πρέπει να σταματήσει. Είναι τραγική. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την Αστυνομία, δεν καταφέραμε να περιορίσουμε την εγκληματικότητα, και μάλιστα τη βαριά εγκληματικότητα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται περιστατικά ληστειών οδηγών, είτε φορτηγών είτε ιδιωτικών αυτοκινήτων, που προσπαθούν να πάνε στις δουλειές τους. Αυτό δεν παρατηρείται δυστυχώς μόνο στην περιοχή της Νέας Ζωής, που είναι βιομηχανική ζώνη, αλλά παρατηρείται σε όλη την έκταση του Θριάσιου Πεδίου. Προσφάτως είχαμε ανάλογο περιστατικό με τον Ασπρόπυργο και στη Μάνδρα. Εκτός από ληστείες έχουμε και την καύση των καλωδίων και των ελαστικών. Δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, έχει μειωθεί. Παράλληλα, έχουμε την κυκλοφορία των επικίνδυνων αυτοκινήτων από τους Ρομά.

Δυστυχώς, η περιοχή της Νέας Ζωής έχει γίνει «γκέτο» τις νυχτερινές ώρες. Δεν περνά κανένας, πέρα από τους Τσιγγάνους. Ειδικά μετά το θλιβερό γεγονός που συνέβη στο προσωπικό του δήμου εν ώρα εργασίας, το ποτήρι ξεχείλισε! Η καθημερινή συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας, της χαρακτηριζόμενης κατά τα άλλα ευαίσθητης, της οποίας εμείς υφιστάμεθα τον ρατσισμό, ενώ λένε εμάς ρατσιστές, συνεχίζει να εκδηλώνεται στην περιοχή μας πάνω από 20 χρόνια!

Ποιες κινήσεις έχουν γίνει από την Πολιτεία για τη μείωση της εγκληματικότητας;

Όπως μας δήλωσε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Έχουν αυξηθεί οι «επιχειρήσεις» της ΕΛ.ΑΣ στον καταυλισμό των Τσιγγάνων και τα στοιχεία που μας παρουσίασε στην τελευταία σύσκεψη που κάναμε είναι ότι οι συλλήψεις έχουν διπλασιαστεί, έχουν διπλασιαστεί οι παραπομπές στο αυτόφωρο. Δυστυχώς, όμως, είδαμε τα στοιχεία, αλλά το αποτέλεσμα σε εμάς είναι το ίδιο. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή; Από τη Δημοτική Αρχή οι κινήσεις μας είναι διαχρονικές. Από το 2007 μέχρι σήμερα, που είμαι δήμαρχος, έχουν αλλάζει αρκετές κυβερνήσεις και υπουργοί Προστασίας του Πολίτη. Σε κάθε αλλαγή επικοινωνώ άμεσα με τους υπευθύνους, στέλνοντας επιστολή για να τους ενημερώσω για το τι γίνεται στην πόλη μου και ζητώ συνάντηση. Επανειλημμένες συσκέψεις με τους αρμόδιους, είστε στο υπουργείο είτε στον δήμο. Φάκελοι ογκωδέστατοι, με επιστολές ή διαμαρτυρίες. Φτάσαμε στο σημείο λοιπόν, μετά από τις ενέργειες που κάναμε, να ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις, διότι η προσπάθεια του πολιτισμένου πολιτικού λόγου, του εγγράφου ή της διά ζώσης σύσκεψης, συζήτησης με τους αρμόδιους δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν μπορεί να το λύσει μόνη της η Αστυνομία, εάν η Πολιτεία δεν ενεργήσει ώστε τους Ρομά να τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι αυτός ο τρόπος που διαβιούν δεν υφίσταται τον 21ο αιώνα. Θα πρέπει να στεγαστούν σε χώρους οι οποίοι πρέπει να είναι υποφερτοί, γιατί, όπως γνωρίζετε, σήμερα κατοικούν σε παραπήγματα.

Η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή υφίσταται κυρίως λόγω των Ρομά;

Ναι, κυρίως. Βέβαια παρεισφρέουν μέσα και «στοιχεία» άλλης εθνικότητας, οι οποίοι «φορτώνουν» ενδεχομένως στους Ρομά τις ενέργειές τους. Αλλά είναι πολύ λίγα αυτά τα «στοιχεία». Οι Ρομά στους οποίους αναφερόμαστε, στην περιοχή της Νέας Ζωής, είναι οι λεγόμενοι «Αλβανόγυφτοι », είναι οι πιο σκληροί. Ο φόβος και ο τρόμος όλων των Ρομά. Το πρόβλημα ξεκινά από την ανοχή της Πολιτείας να κάνει αποδεκτή τη συμπεριφορά των Ρομά, της καταπάτησης ξένων ιδιοκτησιών, να τους αφήνει να κατασκευάζουν παραπήγματα και να ζουν σε βάρος της πόλης, κλέβοντας ρεύμα από τις κολόνες και νερό από την ΕΥΔΑΠ. Χωρίς να κάνει κάτι η Πολιτεία για να τους περιορίσει. Στην περιοχή μας ζουν πάνω από 3.000 διερχόμενοι Τσιγγάνοι, εκ των οποίων μόνο οι 200 είναι εγγεγραμμένοι. Οι οποίοι 200 Τσιγγάνοι έχουν αγοράσει ή έχουν χτίσει ένα σπίτι, το νομιμοποίησαν και σήμερα είναι έννομοι πολίτες. Το πρόβλημα που έχουν οι απλοί δημότες το έχουν και αυτοί με τους υπόλοιπους Τσιγγάνους. Ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους, αλλά και η Δικαιοσύνη, θα ήθελα να προσθέσω.

Είπατε και μετά την πρόσφατη κινητοποίηση ότι το «ποτήρι ξεχείλισε». Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ελπίζω, τελικά, να καταλάβει η Πολιτεία ότι ο Ασπρόπυργος είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της πατρίδας, ένα κομμάτι που δίνει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, και δεν επιτρέπεται σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να φοβούνται να πάνε στη δουλειά τους. Η πρώτη κινητοποίηση, με συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού, ήταν θα έλεγα μια ήπιας μορφής κινητοποίηση. Σκοπεύουμε να κάνουμε, θα τολμούσα να πω, πολύ πιο σκληρές κινητοποιήσεις. Θα φτάσουμε ακόμη να διαμαρτυρηθούμε έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οργανωμένα, και να κοινοποιήσουμε το θέμα στους υπουργούς που «κωφεύουν».

Προχωράει το ζήτημα για τη δημιουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο Πεδίο. Το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της Ελλάδας. Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία πως έτσι, με υψηλή εγκληματικότητα, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορούν κατ’ επέκταση να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και στους χώρους που σχεδιάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη να υπάρχει εγκληματικότητα που, ουσιαστικά, λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 20/10

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa