Συνεντεύξεις Υγεία

Νίκος Τζανάκης στο «Π»: Πότε θα ανοίξουν εστίαση και τουρισμός

Την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ διασωληνώσεων και γίνονται δειλά κάποια ανοίγματα με σκοπό την αποσυμπίεση της κούρασης των πολιτών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλάει στο «Π» για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη αλλά και για τη σχέση του Covid-19 με το κάπνισμα. Παράλληλα εξηγεί πώς αντιμετωπίστηκαν οι μεταλλάξεις του βρετανικού στελέχους που εντοπίστηκαν στο νησί και προτείνει να ανοίξει ο τουρισμός αμέσως μετά το Πάσχα, με ασφάλεια και σχολαστικό testing, ώστε η Κρήτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, να πάρει και πάλι ζωή με χιλιάδες τουρίστες!

Κύριε καθηγητά, πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κρήτη; Συμμορφώθηκαν οι πολίτες; Βλέπετε να τηρούνται τα μέτρα σε ένα νησί που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας;

Η Κρήτη αντιμετωπίζει στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων σοβαρό πρόβλημα μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου, με το Λασίθι να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό με τα μέτρα. Υπάρχει όμως μερίδα συμπολιτών μας με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το πρόβλημα ιδίως σε κωμοπόλεις και χωριά στην ενδοχώρα. Πιστεύω όμως ότι σύντομα, και καθώς ο καιρός φτιάχνει, το κύμα αυτό θα περάσει και η Κρήτη θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ; Έχετε δει το νοσοκομείο να πιέζεται;

Για πρώτη φορά από ενάρξεως της πανδημίας, το Νοσοκομείο αναπτύσσει υποδομές φροντίδας για περίπου 100 νοσηλευόμενους λόγω κορονοϊού. Αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο νοσηλεύει 52 ασθενείς, 2 από τους οποίους παιδιά, και βρίσκεται στο 60% περίπου των δυνατοτήτων του με το υπάρχον έκτακτο πλάνο. Προφανώς υπάρχουν και μεγαλύτερα όρια ανάπτυξης κλινών, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Πιστεύετε ότι οι μεταλλάξεις του ιού, που είναι εμφανείς και στην Κρήτη, επηρεάζουν τα εμβόλια;

Η Κρήτη, χάρις στο εξαιρετικό εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής υπό τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, ήταν η πρώτη περιοχή της Ελλάδος που ανίχνευσε το βρετανικό στέλεχος από τις 9 Ιανουαρίου. Το στέλεχος αυτό τελικώς έχει επικρατήσει καθ’ ολοκληρία στο νησί. Πρέπει να πούμε ότι το βρετανικό στέλεχος, παρότι είναι πολύ μεταδοτικό, δεν είναι ανίκητο. Παράδειγμα η συρροή στην πόλη του Αγίου Νικολάου, που αντιμετωπίστηκε εντός 20ημέρου με απόλυτη επιτυχία. Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο νησί περιστατικά ασθενών με σοβαρή νόσο που να ήταν εμβολιασμένοι. Αυτό είναι μια πρώτη ένδειξη ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν έναντι των τροποποιημένων στελεχών.

Οι Κρητικοί συμμορφώνονται με τον εμβολιασμό; Δέχονται να εμβολιαστούν οι πολίτες αλλά και το υγειονομικό προσωπικό;

Τα ποσοστά αποδοχής στον γενικό πληθυσμό, παρά τη σύγχυση που έχει καλλιεργηθεί, είναι καλά ιδίως μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών. Το υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 65% και 95%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμόρφωσης παρατηρούνται μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Η έως τώρα εμπειρία σας τι ακριβώς δείχνει για τη νόσο και τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα;

Η νόσος γενικώς διαδράμει βαρύτερα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και στους καπνιστές. Τέτοια νοσήματα είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το σοβαρό άσθμα και οι ασθενείς με διάμεσα νοσήματα των πνευμόνων, όπως πνευμονική ίνωση. Φυσικά, σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι πάσχοντες από κακοήθειες των πνευμόνων. Κλειδί στο να ξεπεράσουν τυχόν πρόβλημα οι ασθενείς αυτοί είναι η πιστή τήρηση της θεραπευτικής αγωγής τους και ο καλός έλεγχος της νόσου. Φυσικά δεν νοείται πάσχων με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα να αρνηθεί τον εμβολιασμό. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει γνωμοδοτήσει στην επιτροπή ως προς την προτεραιοποίηση εμβολιασμού σε αυτούς τους ασθενείς.

Έχετε αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά σε νεαρές ηλικίες στην Κρήτη; Τι θα λέγατε για τον συσχετισμό της ασθένειας με το κάπνισμα;

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύτηκε και δυστυχώς κατέληξε ο 42χρονος καθηγητής από τη Γερμανία λόγω της σοβαρής επιπλοκής της νόσου, της μαζική θρομβοεμβολικής νόσου των πνευμονικών αγγείων. Η αλήθεια είναι ότι η νόσος σε νεαρά άτομα είναι καλοήθης και κατά κανόνα αυτά ανανήπτουν γρήγορα και πλήρως. Παρά ταύτα, ιδιαιτέρως σε αυτό το κύμα, παρατηρούμε ότι η ηλικία των νοσηλευομένων με σοβαρή λοίμωξη είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Σπανίως σε κάποια από αυτά, τα σχετικώς νεαρά άτομα, εμφανίζεται βαρύτατη νόσος και χρειάζεται να διασωληνωθούν.

Ποιες θα ήταν οι συμβουλές σας για ένα ασφαλές άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού και πότε το προσδιορίζετε; Πιστεύετε ότι τελικά θα δούμε τουρίστες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ειδικά στην Κρήτη, που κατακλύζεται από Βρετανούς τουρίστες;

Το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού πρέπει να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα με συντεταγμένο και απόλυτα προσεκτικό τρόπο. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει με τη βοήθεια των ειδικών να οργανώσουν πρωτόκολλα ασφαλείας προσαρμοσμένα στις υπηρεσίες που παρέχουν. Κεντρικό σημείο αυτών των πρωτοκόλλων πρέπει να είναι τα πολλά και συχνά rapid tests στους εργαζομένους και η σχολαστική αντισηψία και ο αερισμός των χώρων. Είμαι αισιόδοξος, καθώς ο καιρός ανοίγει και οι εμβολιασμοί προχωρούν, ότι μπορούμε να έχουμε ένα πολύ επιτυχημένο τουριστικώς καλοκαίρι.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa