Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Νίκος Χιωτάκης στο «Π»: Ώρα για πράσινη επανάσταση

Στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της λειτουργίας της ανακύκλωσης στη χώρα μας αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης. Ο κ. Χιωτάκης ανέλυσε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς και τις κινήσεις του ΕΟΑΝ αλλά και της κυβέρνησης. Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες χρονικές συγκυρίες, αλλά η αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας».

Προσφάτως, σε άρθρο σας κάνατε λόγο για «πράσινη» επανάσταση και βιώσιμη ανάπτυξη που περνά μέσα από την ανακύκλωση. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Tα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένα. Πρώτο βήμα, ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αναδεικνύει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Δεύτερο βήμα, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση, το οποίο περιέχει σημαντικές τομές που αλλάζουν την έως τώρα διαχείριση των αποβλήτων. Αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των δήμων στην υιοθέτηση και την εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων και προώθησης της ανακύκλωσης. Καθίσταται υποχρεωτική η χωριστή συλλογή των απόβλητων συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί). Εισάγεται η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Δίνεται, πλέον, η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο. Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή. Θεσπίζεται ότι όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για τέσσερα χωριστά ρεύματα.

Και το τρίτο βήμα, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει «πράσινη επανάσταση», χωρίς τους πολίτες.

Θεωρείτε πως είναι κατάλληλη η χρονική συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Δεν υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες χρονικές συγκυρίες, αλλά η αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Η πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν ανθρώπινο και βιώσιμο πλανήτη δεν δικαιολογούν, πλέον, καμία καθυστέρηση.

Η πανδημία του κορονοϊού, μάλιστα, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την παγκόσμια κινητοποίησή μας, αφού όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως για την εμφάνιση και την εξάπλωση των πανδημιών σημαντικό ρόλο παίζει η καταστροφική παρέμβαση των ανθρώπων στο φυσικό μας περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί η ανακύκλωση σήμερα; Ποια βήματα έχουν γίνει και τι πρέπει να αλλάξει στο μέλλον, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο;

Τα προηγούμενα χρόνια επιδείξαμε χαρακτηριστική αδράνεια, όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων στη λειτουργία της αγοράς της ανακύκλωσης. Η έλλειψη ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού ρυθμιστικού πλαισίου, η μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, οι στρεβλώσεις εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των ανακυκλώσιμων υλικών στην παγκόσμια αγορά, έχουν δημιουργήσει μια αδιέξοδη κατάσταση.

Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα, με πρώτο βήμα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Πλέον μπαίνουν καθαροί κανόνες, όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα και τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας και επίτευξης των στόχων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΑΝ μπαίνει μπροστά. Δεν στεκόμαστε στα λάθη του χθες, αλλά στις ανάγκες του μέλλοντος. Ξεκινάμε από μηδενική βάση, διασφαλίζοντας ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, διαφάνεια, ισονομία, καθαρούς όρους, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί βασικό πυλώνα του όλου εγχειρήματος.

Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην Κηφισιά, αλλά και έμπειρος αυτοδιοικητικός και πρώην δήμαρχος, τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πόλη;

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας ξεχωριστός δήμος, με πρότυπα προάστια και πολίτες, δικαιολογημένα, ιδιαίτερων απαιτήσεων. Για να ανταποκριθεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή στις ανάγκες ενός τόσο ξεχωριστού δήμου, χρειάζονται τρία πράγματα.

Όραμα, σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες και, το κυριότερο, ικανότητα διαχείρισης της απαιτητικής καθημερινότητας.

Τα τρία αυτά στοιχεία σήμερα δυστυχώς λείπουν, αφού η δημοτική αρχή έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, αλλά ούτε και τις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν.

Δεν έχει σχέδιο, αφού στην πόλη μας τίποτε δεν κινείται σε επίπεδο εκτέλεσης έργων, αλλά ούτε και υπάρχει σχεδιασμός αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία («Αντ. Τρίτσης», ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης). Ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένα όραμα για τα προάστιά μας. Έχουμε μια Διοίκηση που αρκείται στα λίγα, για έναν δήμο που αξίζει πολλά.

Ο νέος εκλογικός νόμος, που καταργεί την απλή αναλογική, θεωρείτε πως είναι σε θετική κατεύθυνση; Ποια είναι η άποψή σας για το ποσοστό 43% πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και για τη μείωση των δημοτικών συμβούλων;

Ο νέος εκλογικός νόμος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων, χωρίς να υποβαθμίζει τη δυνατότητα εκπροσώπησης, στα Δημοτικά Συμβούλια, των πολιτικών και κοινωνικών ομάδων που εκφράζουν τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ένας νόμος που διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και κατοχυρώνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα της παράταξης που θα λάβει τουλάχιστον 43% –που είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής– να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, για το οποίο άλλωστε ψηφίστηκε. Όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, με βρίσκει επί της αρχής αντίθετο  αλλά πιστεύω ότι έως την τελική ψήφιση του νόμου θα υπάρξουν αλλαγές.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης πιστεύετε ότι βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Αυτοδιοίκησης στη μετα-Covid εποχή;

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Όμως απαιτούνται σωστές κινήσεις από τους δήμους και το κεντρικό κράτος. Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, προϋπόθεση είναι: α) να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, β) να υπάρξει σωστός καταμερισμός τους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, γ) να συμμετάσχουν ενεργά οι δήμοι, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των προγραμμάτων, κυρίως του ΕΣΠΑ, δ) να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των δήμων στους πόρους του «Αντ. Τρίτσης», ε) το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι ανοικτό στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να μη μετατραπεί σε ένα «κλειστό» πρόγραμμα, που θα αφορά λίγους και όχι τους πολλούς.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER