Πολιτισμός

Νίνα Διακοβασίλη: Αυτοί είναι οι σκοποί της ύπαρξης του Ομίλου Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2006. Τα μέλη του είναι καλλιτέχνες, λογοτέχνες, φιλόλογοι, φιλότεχνοι και επιστήμονες. Διοργανώνει εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και λειτουργεί μακριά από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

ΕΡ: Κυρία Νίνα Διακοβασίλη από πότε έχετε αναλάβει ως Πρόεδρος του Ομίλου;

 

Ν.Δ.: Ως μέλος του Ομίλου από το ξεκίνημά του το 2006, συμμετείχα ενεργά σε όλες τις δράσεις και υπηρέτησα με δοτικότητα, επιμέλεια και πολλή αγάπη τους σκοπούς και τους στόχους του. Από το 2013 τα μέλη μας με τίμησαν με την ψήφο τους, επιλέγοντάς με να υπηρετήσω τον Όμιλο από τη θέση της Προέδρου. Επανεξελέγην το 2018, πάλι ως πρώτη επιλογή τους, όπου και κατέχω για δεύτερη 5ετία την Προεδρία του Ομίλου.

ΕΡ: Ποιος ή, ποιοι είναι οι σκοποί της ύπαρξης του Ομίλου;

Ν.Δ.: Σκοπός της ύπαρξής μας είναι να υπηρετούμε τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την παγκόσμια οργάνωση UNESCO, καλλιεργώντας τα ιδανικά της και στρέφοντας το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, στην εμπέδωση της ειρήνης και τον πολιτισμό. Μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις μας, παράγουμε πολιτισμό αφυπνίζοντας συνειδήσεις που βρίσκονται σε τελματώδη κατάσταση λόγω εποχής. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος ασχολείται περισσότερο με την ύλη και λιγότερο με το πνεύμα. Προσπαθούμε να χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, υπηρετούμε με ήθος και αυτογνωσία τους σκοπούς και τους στόχους της UNESCO, ελπίζοντας πως έτσι χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο, για εμάς αλλά και τη νέα γενιά.

 

ΕΡ: Ο Όμιλος έχει μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό χαρακτήρα. Πώς οργανώνει τις διάφορες δράσεις του;

Ν.Δ.: Όταν αγαπάς αυτό που είναι σκοπός της ζωής σου να υπηρετείς με ταπεινότητα, πιστεύω ότι ευλογείσαι από τον Θεό και το πραγματοποιείς. Η αγνή διάθεση και η καθαρότητα των προθέσεων, λάμπουν και έλκουν τον κάθε έναν που συνδιαλέγεσαι, είτε είναι Δήμος, είτε άλλος φορέας, να γίνεται αρωγός σου. Παράλληλα η εθελοντική διάθεση των συνεργατών και των μελών μας με την ετήσια συνδρομή που καταθέτουν, δημιουργούν το «θαύμα» των πολύ σημαντικών δράσεων μας.

 

ΕΡ: Ανάμεσα στους σκοπούς είναι και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η καταπολέμηση της φτώχειας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τους επιτύχετε και πώς;

Ν.Δ.: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πιστεύω πως και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, αφού σε σειρά εκδηλώσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, συνεργαστήκαμε με Πρεσβείες ευρωπαϊκών και άλλων κρατών όπως: Βουλγαρίας, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ελβετίας, Κύπρου, Αιγύπτου κλπ., αναδεικνύοντας έτσι τους πολιτιστικούς – πολιτισμικούς δεσμούς που συνδέουν τους ανθρώπους και συσφίγγοντας τις σχέσεις μεταξύ των λαών, πάντα με πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης. Το δεύτερο σκέλος έχει τη δυσκολία του, αφού οι πόροι μας προέρχονται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών μας. Παρόλα αυτά, όπου νιώσουμε ότι υπάρχει ουσιαστική ανάγκη προσφέρουμε με την καρδιά μας, είτε είδη πρώτης ανάγκης, είτε διοργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα, όπου όλα τα έσοδα κατατίθενται αποδεδειγμένα, σε λογαριασμό του φορέα που έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε ((Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, Βρεφοκομείο Αθήνας, Κιβωτός του Κόσμου κλπ).

ΕΡ: Ποιες δράσεις θα αναλάβετε ώστε ο Όμιλος να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και να υπηρετήσει το κοινό καλό;

Ν.Δ.: Ο Όμιλος με τις πολλαπλές του δράσεις, προάγει και συμβάλλει στη συγκρότηση ομάδων, που βοηθούν στη δημιουργία ενός πολιτισμού καλλιέργειας της προόδου των μεγάλων καλλιτεχνικών και επιστημονικών επιτευγμάτων και αξιών, σε έναν κόσμο πραγματικής ειρήνης και δικαιοσύνης. Πιστεύουμε πως με όχημα τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την επιστήμη, ήδη βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία.

 

ΕΡ: Και αφού βασίζεστε και στον εθελοντισμό, βλέπετε αχτίδα φωτός, δηλαδή συνανθρώπους μας να θέλουν να προσφέρουν για το μεγάλο και το αληθινό;

 

Ν.Δ.: Ξέρετε πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου γιατί δημιουργήθηκε από αγάπη. Αν κεντρίσει κάποιος την καλή ψυχική χορδή, αν εμπνεύσεις και μεταλαμπαδεύσεις τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις καλές σου προθέσεις, βασισμένες όμως στην ειλικρίνεια και την καθαρότητα – επιμένω σε αυτό – ναι, υπάρχει ελπίδα ανταποδοτικής προσφοράς.

ΕΡ: Οι επόμενες δράσεις σας;

Ν.Δ.: Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του 2019 και προχωράμε στηρίζοντας με την αιγίδα μας πολλές δράσεις μελών και συνεργατών όπως παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κλπ, ενώ απομένουν άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις μας. Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστκό Κέντρο «Φλοίσβος» σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, έχουμε τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης εικαστικών με θέμα «Στα ίχνη της αγάπης» και κλείνουμε το έτος στις 21 Δεκεμβρίου, με τη μεγάλη μας συναυλία «Χριστούγεννα Αγάπης» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, αφιερωμένη στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», στον οποίο και θα διατεθούν όλα τα έσοδα, για την υποστήριξη των σκοπών του.

 

ΕΡ: Κυρία Διακοβασίλη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν.Δ. Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας δώσατε, να αναδείξουμε το έργο του Ομίλου μας, με το οποίο προσπαθούμε να γίνουμε φάροι πολιτισμού, κυρίως για τα νέα παιδιά, οδηγώντας τα σε μονοπάτια ψυχής φωτισμένα.

– 772 λέξεις –

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa