Slider Κοινωνία

Ναρκωτικά, πορνεία και βία στο Αριστοτέλειο

Το «Π» κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες αθλιότητας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο υπουργός Παιδείας «νίπτει τα χείρας του»

«Ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον εκφυλισμό της Ελλάδας σε τριτοκοσμική κοινωνία, με τρόπους περισσότερους και ίσως χειρότερους από την οικονομική φτωχοποίηση», καταγγέλλει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης

της Έλενας Καραβασίλη / φωτογραφίες Σάββας Αυγητίδης

Σοκ έχουν προκαλέσει οι τριτοκοσμικές εικόνες και τα κυκλώματα εγκληματικότητας –με διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι– στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, που ζητά ευθύνες φοιτητών και καθηγητών για τη… φύλαξη του χώρου!

Όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «karfitsa» της Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες φοιτητές, με επιστολή τους στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κ. Κατσάμπαλο και στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, ζητούσαν άμεση παρέμβαση, γιατί πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο campus του πανεπιστημίου τους!

«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου “ανθεί” το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ η πορνεία και η βία είναι καθημερινότητα κυρίως στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής», σημείωναν 471 φοιτητές που συνυπογράφουν την επιστολή. Πριν από λίγες μέρες, µία γυναίκα-χρήστης ναρκωτικών, σύμφωνα µε την Αστυνομία, βρέθηκε νεκρή στο υπόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής. Και δεν είναι το μοναδικό θλιβερό περιστατικό. Ακριβώς πάνω από τον συγκεκριμένο χώρο –που έχει μετατραπεί σε χωματερή– βρίσκεται η αίθουσα των εργαστηρίων.

«Βλέπουμε τους διακινητές να περιφέρονται στον χώρο, ανάμεσα σε φοιτητές. Ξέρουμε περιστατικό, όπου πρόσφατα παρενόχλησαν µία μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο χώρο του παρκινγκ. Πήγαν να τη στριμώξουν κι ευτυχώς περνούσε εκείνη την ώρα ένας φύλακας και τη γλύτωσε…» λένε φοιτητές στο «Π».

Ανήμποροι οι καθηγητές

Η Θεοδώρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, περιγράφει ότι «δεν πάει άλλο, το πανεπιστήμιο έχει γίνει γκέτο ναρκομανών, γιατί εδώ… δεν θα τους πειράξει κανείς. Πολλές φορές από στο γραφείο µου βλέπω να γίνονται συναλλαγές και χρήση ναρκωτικών. Στο δε κυλικείο, η εικόνα είναι εξίσου δραματική». Να υπάρχει σταθερή και μόνιμη αστυνόμευση μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου ζητά εδώ και εβδομάδες ο κοσμήτορας Κώστας Κατσάμπαλος. «Η Πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Έχω πάει στην εισαγγελέα και έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων στις αστυνομικές Αρχές.

Το άσυλο αφορά στις ιδέες μας και μόνο. Όταν η Αστυνομία θέλει να προστατεύσει τους δημόσιους χώρους, πρέπει να λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, όπως ορίζει η νομοθεσία. Στο κυλικείο της Σχολής υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών, που έρχονται από τον ΟΚΑΝΑ. Έχω καταθέσει την άποψή μου και στη σύγκλητο, πρέπει να υπάρχει ένας χώρος όπου θα στεγάζεται αστυνομικός σταθμός μέσα στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να υπάρχουν ένστολοι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν τους χώρους και θα προστατεύουν τα παιδιά μας», τονίζει ο κ. Κατσάμπαλος.

Ο Γαβρόγλου ζητά… ευθύνες

Στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» απέδωσε ο υπουργός Παιδείας τα όσα καταγγέλλουν οι 471 φοιτητές! «Έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, όχι όμως στην έκταση που περιγράφονται. Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχουν ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω.

Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», είπε για το θέμα ο Κ. Γαβρόγλου. Ανταπάντησαν απόφοιτοι του ΑΠΘ, βουλευτές με ερωτήσεις στη Βουλή καθώς και ο δήμαρχος Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι «κάνει λάθος ο υπουργός Παιδείας, όταν υποβαθμίζει την άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών που επιβεβαιώνουν μια σταδιακή υποβάθμιση του πανεπιστημιακού campus. Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος, κ. υπουργέ, είναι η απουσία… ρωμαλέου κράτους, που διστάζει να παρέμβει θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει τη συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου τόνισε σε ερώτηση στη Βουλή πως «η Πολιτεία οφείλει, αντί να ζητά από τους φοιτητές να κάνουν τους φύλακες ως μη όφειλαν, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές, ώστε να διαφυλαχθούν το κύρος του πανεπιστημίου, η τήρηση της νομιμότητας και της τάξης και η ασφάλεια όλων όσοι σπουδάζουν και εργάζονται εκεί».

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης πρόσθεσε σε άλλη ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο ότι «η μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε γκέτο ανομίας και φόβου εξοργίζει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Όμως η εικόνα ενός υπουργού Παιδείας που αντί να απολογηθεί στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, τους καλεί κυνικά να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, σοκάρει! Αποκαλύπτει τη συλλογική ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον εκφυλισμό της Ελλάδας σε τριτοκοσμική κοινωνία, με τρόπους περισσότερους και ίσως χειρότερους από την οικονομική φτωχοποίηση.

Πλέον, η κατ’ ουσία ανακήρυξη της Πανεπιστημιούπολης σε άβατο για τις Αρχές, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα και ισοδυναμεί με υποδαύλισή της!».

Στα άκρα η κατάσταση

Τέλος, ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτιμά πως «είναι ζήτημα χρόνου η κατάσταση να φθάσει στα άκρα. Αυτή την αγωνία της κοινωνίας ο υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να την παραπέμπει στις καλένδες. Είναι απαράδεκτο να ζητά από φοιτητές και καθηγητές να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συμμορίες διακινητών. Είναι ευθύνη της Πολιτείας…».

Εντύπωση προκαλεί πάντως –όπως μας είπαν φοιτητές και καθηγητές– που ύστερα από εβδομάδες αποκαλύψεων ο χώρος της Πολυτεχνικής Σχολής με σκουπίδια, σύριγγες κι άλλα αχαρακτήριστα, δεν είχε καθαριστεί, διότι δεν έβρισκαν ειδικό συνεργείο για λοιμώδη και… αποφράξεις!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο του Σαββάτου 24/6

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa