Πολιτική

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις – Τεράστιο το χάσμα με ΔΝΤ στα εργασιακά

Τεράστιο είναι το χάσμα που χωρίζει το υπουργείο Εργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα εργασιακά. Την ίδια ώρα, μικρότερες είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa