Απόψεις

Να βγάζουμε με κλήρο και αυτούς που θα μας κυβερνούν…

Φώτης Σιούμπουρας
Τη δεκαετία του 1980, το τσουνάμι του λαϊκισμού οδήγησε στη διάλυση της δημόσιας διοίκησης και των ελληνικών ΑΕΙ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγιναν κάποιες προσπάθειες να διορθωθούν τα λάθη, να επιβληθούν η αξιολόγηση και η αξιοκρατία και να υπάρξουν τομές στην Παιδεία. Ο γνωστός και ως νόμος Άννας Διαμαντοπούλου, που είχε τη συγκατάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ήταν η κορυφαία προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες αλλαγές που επιφέρει στο χώρο της Παιδείας θέλει να επιστρέψει στην καταραμένη εκείνη δεκαετία, για να βολέψει συντεχνίες και κομματικούς παράγοντες. Ο υπουργός Παιδείας, αφού «αφόρισε» την αριστεία, ήλθε τώρα να δώσει τη χαριστική βολή στην Παιδεία με ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αναχρονιστικές, παλαιοκομματικές και επικίνδυνες ιδέες για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας: κατάργηση των πρότυπων σχολείων, καμία ουσιαστικά αξιολόγηση, κατάργηση των πανεπιστημιακών συμβουλίων, επιστροφή του ασύλου, επιστροφή στο καθεστώς ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια.

Και μετά τον πρωτοποριακό αυτόν νόμο για την Παιδεία, η ώρα να τελειώνουμε και με τις επιβραβεύσεις των μαθητών, που ανταγωνίζονται για να διεκδικήσουν τον επίζηλο τίτλο του σημαιοφόρου. Ο κ. Γαβρόγλου δεν τόλμησε βέβαια να καταργήσει ως αναχρονιστικές τις παρελάσεις όπως ζητούσε στο παρελθόν η Αριστερά, αλλά αποφάσισε να μας κάνει μαθήματα ισότητας πιστεύοντας ότι θα ευχαριστήσει το ακροατήριό του. Και αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε την ισότητα με άλλον τρόπο, αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο άνευ προσπάθειας ξεμπερδεύουμε με μια κλήρωση.

Αλλά γιατί να μη γενικεύσουμε την κλήρωση σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, αφού ούτε η γνώση, ούτε η αριστεία είναι προτέρημα και αφού όλοι έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν το σχολείο τους; Γιατί, λέω εγώ τώρα, όλοι οι βουλευτές για παράδειγμα να μην έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, ως ίσοι μεταξύ ίσων, ένα υπουργικό αξίωμα;

Ίσως έτσι στην τύχη θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουμε κάποτε ένα πραγματικά άξιο, ικανό και αποτελεσματικό υπουργό Παιδείας. Ούτως ή άλλως, η μισή Ελλάδα στην τύχη ελπίζει κάθε βδομάδα ότι θα λύσει τα προβλήματά της, παίζοντας τζόκερ. Μπορούμε κι εμείς σήμερα, όπως στην αρχαία Αθήνα, να βγάζουμε με κλήρο αυτούς που θα μας κυβερνούν.

Έτσι θα φτάσουμε και στο ανώτατο επίπεδο δημοκρατίας, που οποία ονει- ρεύονται αυτοί που μας κυβερνούν.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa