Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Να μη χάσουμε κι αυτό το «τρένο»…

Μπορεί το 2020 να ήταν η χρονιά της διάψευσης όλων των προβλέψεων, αλλά και μιας εκτεταμένης εικοτολογίας για τη μετά τον κορονοϊό εποχή, ωστόσο το 2021 δείχνει να αποτελεί ορόσημο για την πορεία του έθνους στα επόμενα χρόνια. Κι αυτό, γιατί το 2021 καλείται όχι μόνο να επουλώσει τις πληγές του κορονοϊού, αλλά και να σχεδιάσει την πορεία μας μετά από αυτόν. Πρόκειται για μια διπλή στόχευση, που, για να αποδειχθεί επιτυχημένη, απαιτείται ένας πολύ λεπτός συνδυασμός: αισιοδοξίας, πειθαρχίας και συνεννόησης. Αισιοδοξία για να ξεπεράσουμε το τραύμα του 2020 και να έχουμε τη δύναμη ως κοινωνία και οικονομία να τραβήξουμε μπροστά.

Πειθαρχία, όχι μόνον στα όρια της ατομικής ευθύνης, αλλά ιδιαίτερα, εκ μέρους της Πολιτείας, στα δημοσιονομικά. «Όχι» σε παράτολμες κινήσεις, σε υποσχέσεις και παροχές χωρίς όρια, όπως γνωρίζαμε στο παρελθόν, με αγνόηση των αντικειμενικών δεδομένων. Και συνεννόηση πολιτών και, κυρίως, πολιτικών δυνάμεων.

Στο επίπεδο της μάχης του κορονοϊού, θα πρέπει να συνεχίσουμε έναν αγώνα πειθούς και συντονισμού μέχρι να προστατευτούμε εμβολιαζόμενοι.

Στο επίπεδο της οικονομίας, το 2021 στην Ευρώπη θα σημάνει την εισροή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τη μάχη με τα επίπεδα του χρέους. Η Ελλάδα αυτήν τη φορά δεν είναι μόνη. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή «ομπρέλα» και θα έχει στη διάθεσή της σημαντικούς πόρους, ικανούς να αναγεννήσουν και να ανασυγκροτήσουν την οικονομία μας. Τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης επαρκούν για να αλλάξουν πραγματικά την ελληνική οικονομία και να προσφέρουν ευκαιρίες αναδημιουργίας στον ελληνικό λαό. Αρκεί να τύχουν ορθολογικής κατανομής και συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης. Και υπό τον όρο ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα έρθει να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού και παραγωγικής ανασύστασης, όπως είναι το σχέδιο που εκπόνησε η Επιτροπή Πισσαρίδη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Όμως η χώρα μας, σε αυτή την επετειακή χρονιά, έχει να αντιμετωπίσει και την εντεινόμενη τουρκική απειλή. Διακόσια χρόνια από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, είμαστε αντιμέτωποι με νεοοθωμανικά όνειρα και πρωτοφανείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πρόκληση στον βαθμό που έχει εκδηλωθεί και εν όψει των διερευνητικών επαφών, που αρχίζουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, απαιτεί σθεναρή αντίσταση και εθνική ομοψυχία. Όλες οι εθνικές δυνάμεις οφείλουν στην παρούσα φάση να είναι ενεργές και συντονισμένες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι προκλήσεις της νέας χρονιάς είναι πολλές και κρίσιμες και οι αλλαγές που συντελούνται κατακλυσμιαίες.

Η κρίση του κορονοϊού αναπροσάρμοσε τις προτεραιότητες όλων. Η προτεραιότητα σήμερα είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πολλαπλής σοβαρής απειλής του ιού. Αλλά είναι και ευκαιρία να οργανώσουμε το αύριο, το μετά την κρίση, για το οποίο χρειάζεται όραμα, οργάνωση και πολιτική βούληση. Στοιχεία που έδειξε ότι διαθέτει πρωτίστως ο πρωθυπουργός, ισορροπώντας διαρκώς μεταξύ αλλεπάλληλων κρίσεων που ενέσκηψαν στο μεγαλύτερο μέρος της έως τώρα θητείας της κυβέρνησης.

Απαιτείται όμως να διαμορφωθεί και ένα κλίμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και συναίνεσης στα αποκαλούμενα «βασικά»  Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε κι αυτό το «τρένο» της εξέλιξης, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας μας στις επόμενες πολλές δεκαετίες. Η προσπάθεια άλλωστε αυτήν τη χρονιά, την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, που προσφέρει την ευκαιρία για αναστοχασμό και ανάδειξη των ευγενικών, αγωνιστικών και δημιουργικών χαρακτηριστικών του λαού και του έθνους μας, θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης.

Στις παρούσες σύνθετες υγειονομικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες δεν χωρούν εθνικές διχόνοιες και αγώνες άγονοι.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa