Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Να προβληματίσουν τα κόμματα οι δημοσκοπήσεις

Ήταν Απρίλιος του 2012 και βρισκόμασταν παραμονές των πρώτων «μνημονιακών» εκλογών της 6ης Μαΐου. Επρόκειτο να στηθούν κάλπες σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ριζικά αντίθετο από ό,τι επικρατούσε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «μετρούσαν» τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται κοντά στο 16%. Και αίφνης στις εκλογές του Μαΐου (και του Ιουνίου) 2012 μπήκαν τα θεμέλια για τη μεγαλύτερη ανατροπή της Μεταπολίτευσης.

Το πρώτο κόμμα που έπληξε ουσιαστικά η κρίση ήταν το ΠΑΣΟΚ, καθώς, από το 44% στις εκλογές του 2009, κατρακύλησε τρία χρόνια μετά στο 13%, με τον πρώτο μνημονιακό πρωθυπουργό, τον Γ. Παπανδρέου, να αποχωρεί από το «Κίνημα» και να δημιουργεί δικό του κόμμα. Ισχυρές αναταράξεις υπήρξαν και στη ΝΔ, με τον Κώστα Καραμανλή να αποχωρεί, τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος, την Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύει τη Δημοκρατική Συμμαχία και τον Πάνο Καμμένο να ανακοινώνει, μέσω του διαδικτύου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη εξαϋλώνεται, περίπου το ίδιο συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δεύτερη θέση με οριακή διαφορά από τη ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα η ναζιστικών τάσεων ακροδεξιά Χρυσή Αυγή μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, και μάλιστα με 6,97%. Σε εκείνες τις εκλογές εκδηλώθηκε η θεμελιακά διαφορετική ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων, που ενισχύθηκε περαιτέρω το 2015 με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλαισίωσή του από τους ΑΝΕΛ. Είχε επέλθει όμως και ρήξη στο κυβερνών κόμμα, καθώς αποχώρησαν 25 βουλευτές και δημιούργησαν την Λαϊκή Ενότητα, με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη. Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου ίδρυσε την Πλεύση Ελευθερίας και ο Γ. Βαρουφάκης το «DIEM 25».Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να μπει στον πολιτικό στίβο ιδρύοντας το Ποτάμι. Πήρε μέρος στις εκλογές και κατάφερε να μπει στη Βουλή, το ίδιο και ο Βασίλης Λεβέντης, με την Ένωση Κεντρώων.

Επτά χρόνια αργότερα, Απρίλιος του 2019. Βγήκαμε από τα μνημόνια, ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, η οικονομία δείχνει στοιχεία σταθεροποίησης (όχι όμως και ανάκαμψης), αλλά η κρίση –οικονομική, κοινωνική και κυρίως θεσμική– εξακολουθεί να υπάρχει. Μέσα σε αυτό το «μνημονιακό» διάστημα ήρθαν τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό, με συμμαχίες, μετακινήσεις, «αποστασίες», νίκες αλλά και ήττες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μία δεκαετία.\ Και πράγματι, σήμερα η χώρα είναι μια άλλη χώρα, εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα κόμματα δημιουργούνται, νέα πρόσωπα εμφανίζονται στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως καταδεικνύουν και όλες οι δημοσκοπήσεις. Πέραν της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία επικεντρώνονται οι περισσότεροι, οι δημοσκοπήσεις έχουν και ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Ευρήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία η οποία εμφανίζεται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων, αυτών δηλαδή που διεκδικούν την εξουσία. Και οι δύο (Τσίπρας και Μητσοτάκης) συγκεντρώνουν όχι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης. Και μπορεί για τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει το αιτιολογικό της «κυβερνητικής φθοράς», η Νέα Δημοκρατία όμως και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή τα «κρυφά» στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Κι αυτό, γιατί το κόμμα δεν έχει το «ρεύμα» που θα περίμενε κανείς, με δεδομένη τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το γεγονός ότι οι πολίτες επιλέγουν ως σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα την οικονομία, την ανεργία και τρίτο το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Γι’ αυτό ας φροντίσουν, τουλάχιστον τα κόμματα της εξουσίας, οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση , λίγο μετά την έξοδο από τα μνημόνια και παραμονές εκλογών, να δώσουν μια ελπίδα σ’ αυτόν τον πολύπαθο λαό. Πάνω απ’ όλα να αποκαταστήσουν (και) τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa