Slider Πολιτική

Νομοθετικό μπαράζ από τα… προσεχώς

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν απροσδόκητα πυκνή κοινοβουλευτικά για τα δεδομένα του Αυγούστου. Αυτό συζητούσαν, άλλωστε, στα πηγαδάκια της Βουλής και οι βουλευτές και υπουργοί που βρέθηκαν, τόσο το βράδυ της Τρίτης όσο και το μεσημέρι της Πέμπτης, να περιμένουν τη σειρά τους είτε για να μιλήσουν είτε για να ψηφίσουν τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης ‒ αυτό για το επιτελικό κράτος και το λεγόμενο «διυπουργικό».

Κι όμως, όπως έχει εδώ και καιρό γράψει το «Π», η κοινοβουλευτική ομοβροντία των προηγούμενων εβδομάδων είναι η πρακτική εφαρμογή του «θετικού δόγματος του σοκ» που ακολουθεί η κυβέρνηση, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της. Είναι, συνεπώς, ένα στοιχείο από τα… προσεχώς, μια και αμέσως μετά τη σύντομη διακοπή της επόμενης εβδομάδας, λόγω του Δεκαπενταύγουστου, το Μέγαρο Μαξίμου θα επανακάμψει δριμύτερο, με νέο νομοθετικό μπαράζ έως το τέλος του έτους, καθώς νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα στις βασικές τους γραμμές, ενώ θα αποκρυσταλλωθούν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τους «μπλε φακέλους» που έχει δώσει από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς τη «μεγάλη εικόνα» ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν και ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες: δεν είναι απλώς αποσπασματικά νομοθετήματα, αλλά το κλείσιμο ενός πρώτου νομοθετικού κύκλου της κυβέρνησης. Αν το σκεφτεί κανείς, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ψηφίστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις 120 δόσεις, μια νέα στρατηγική για την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης, ενώ την Πέμπτη σειρά είχαν οι κεφαλαιώδεις αλλαγές στο άσυλο, στους ΟΤΑ ‒ως προς την ενίσχυση της κυβερνησιμότητάς τους‒, αλλά και οι αλλαγές που έρχονται ως προς τη διανομή των φαρμάκων για χρονίως πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία πλέον δεν θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά με αποστολή των φαρμάκων σε ιδιωτικές κλινικές και φαρμακεία.

Τα ταξίδια Μητσοτάκη

Το νομοθετικό μπαράζ, πάντως, πέρα από μήνυμα προθέσεων στο εσωτερικό της χώρας, είναι μήνυμα και προς το εξωτερικό, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δείξε ότι παίρνει τη δουλειά της στα σοβαρά και επιδιώκει να ανοικοδομήσει την αξιοπιστία της χώρας για τα καλά. Αυτή η αξιοπιστία, πέρα από το «καλό πρόσωπο» προς τα έξω, είναι ίσως και το βασικότερο στοιχείο για την αλλαγή στη δημοσιονομική συνταγή που έχει προδιαγράψει ως στόχο της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, θα πρέπει η χώρα να είσαι σε θέση να δανείζεται με βιώσιμους όρους από τις αγορές, προκειμένου και οι εταίροι να μπουν στη συζήτηση για τα πλεονάσματα, παράλληλα με τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα μεγαλώσουν την «πίτα» του ΑΕΠ και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και αν χαμηλώσει ονοματικά ο στόχος για το πλεόνασμα ‒ π.χ., αν πάει από το 3,5% στο 2,5%. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», μελετούν και σενάρια, με βάση τα οποία η μείωση θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2020 και όχι από το 2021, εφόσον η συζήτηση γίνει τον επόμενο χρόνο.

Ήδη, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε μια σειρά σημαντικών επαφών, οι οποίες θα κορυφωθούν προς το τέλος του μήνα. Χθες, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Μπρουνό λε Μερ, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Eurogroup και είναι σε άμεση συνεννόηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, τον οποίο είχε επισκεφθεί πέρυσι στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, με την επιστροφή του από το σύντομο διάλειμμα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το μπαράζ ταξιδιών που θα κάνει στο τέλος του μήνα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη μετάβασή του στη ΔΕΘ. Το γραφείο του κ. Μητσοτάκη είναι σε επικοινωνία με το Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, προκειμένου να «κλείσει» η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ενώ στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντήσει την κυρία Μέρκελ και την πρόεδρο του CDU Άνεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ. Τέλος, στις 2 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Χάγη, όπου θα έχει ραντεβού με τον Μαρκ Ρούτε. Όπως έχει αναφέρει το «Π», και οι τρεις είναι πρωτεύουσες-κλειδιά: η Γαλλία διαδραματίζει ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, ενώ Βερολίνο – Χάγη είναι σε άμεση συνεννόηση και είναι οι δύο πρωτεύουσες που θα πρέπει να εγκρίνουν κοινοβουλευτικά όποιες αλλαγές θα γίνουν στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Σπάει το «απόστημα», με αιχμή τη Θάνου

Πέραν όσων θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση προέβη και σε μια σημαντική κίνηση στη σκακιέρα, περνώντας στο διυπουργικό νομοσχέδιο διάταξη που καθιερώνει ισχυρά ασυμβίβαστα για τα ανώτερα στελέχη των ανεξάρτητων Αρχών, με αποτέλεσμα να οδηγείται εκτός επιτροπής η Βασιλική Θάνου, ένα πρόσωπο που στη συλλογιστική του Μαξίμου είναι ταυτισμένο με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο δημοσίευμα των «Financial Times», στο οποίο δικαστικές πηγές «κάρφωναν» την κυρία Θάνου, λέγοντας ότι προωθούσε ανοιχτά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δημοσιότητα έχει έρθει και μια καταγγελία εργαζομένων στην επιτροπή αναφορικά με παρεμβάσεις της στο έργο των ελεγκτών. Όμως, η κυρία Θάνου δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη περίπτωση, αν και χαρακτηριστική, με το Μαξίμου να επιμένει μέχρις εσχάτων και να αποκρούει τις «βολές» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ίδιας, καθώς μέχρι το τέλος αρνείτο να παραιτηθεί.

Για το Μαξίμου υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ένα εξαιρετικά προβληματικό «τρίγωνο», με την κυρία Θάνου, τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία μέχρι στιγμής είναι η μόνη που παραμένει στη θέση της. Βεβαίως, καταλυτικά λειτουργούν και οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, καθώς, εν τέλει, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ανακοίνωσε την αρχειοθέτησή της ως προς τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που σε πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό πριν από το Πάσχα. Μάλιστα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Τσιούτσιας αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ 100,3, μεσοβδόμαδα, ότι οι διωκτικές Αρχές έφτασαν στο σημείο να σπάσουν θυρίδες της οικογένειας Σαμαρά προκειμένου να κάνουν έλεγχο, επειδή τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και η σύζυγός του απουσίαζαν για ελάχιστες ημέρες στο εξωτερικό. Πέραν του κ. Σαμαρά, όμως, είναι και η περίπτωση του κ. Πικραμμένου, ο οποίος την Πέμπτη στη Βουλή αποστόμωσε τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι… εξαιτίας του έγινε πολιτικό πρόσωπο, από τη στιγμή που μπήκε στο «κάδρο» ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, αν και σε πρώτο πλάνο φαίνεται πως βρίσκονται οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαμηνύει ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους.

Μαξίμου: Το άσυλο αποκαθίσταται

Πέραν των άλλων ζητημάτων, πάντως, σημαντικό είναι και αυτό που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, μια και η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει, έστω χωρίς ευρεία πλειοψηφία, τη ρύθμιση που κατέθεσε για ριζική αλλαγή του. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του όσο η Νίκη Κεραμέως στις ευρύτερες παρεμβάσεις της επέμειναν ιδιαίτερα στο ότι το άσυλο, στην πραγματικότητα, αποκαθίσταται με τη ρύθμιση και δεν καταργείται, όπως λέγεται στον δημόσιο διάλογο.

Πρακτικά, αυτό που αλλάζει πλέον είναι ότι το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος δημόσιος χώρος. Με απλά λόγια, αν ένας πολίτης βλέπει ότι τελείται αδίκημα εντός του πανεπιστημιακού χώρου, θα μπορεί να τηλεφωνεί στην Αστυνομία και αυτή να παρεμβαίνει. Ακόμα και αυτεπάγγελτα, όμως, η ΕΛ.ΑΣ., εφόσον περάσει έξω από το πανεπιστήμιο και δει να συμβαίνει έκνομη πράξη, μπορεί να παρέμβει αυτοστιγμεί. Η διαφορά σε σχέση με τον νόμο Διαμαντοπούλου είναι λεπτή, αλλά εξαιρετικά σημαντική: πλέον, με το νέο νομικό πλαίσιο, εφόσον κάποιος τελεί έκνομη ενέργεια εκτός πανεπιστημίου και επιδιώξει να «ταμπουρωθεί» εντός του, προκειμένου να προστατευθεί από το άσυλο, τότε και πάλι θα μπορεί η Αστυνομία να παρέμβει και να τον συλλάβει.

Και μπορεί οι αντιδράσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, να ήταν οξείες, η κυβέρνηση όμως «δεν ανέκρουσε πρύμναν». Μάλιστα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο «Π», διεμήνυσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει απλώς την «αποκατάσταση» του ασύλου, αλλά θα μεριμνήσει και για την εφαρμογή του νόμου, όπου άλλωστε χωλαίνει περισσότερο η χώρα. Προς τούτο, υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, με την αποδέσμευση δυνάμεων από «ανενεργές» θέσεις, προκειμένου και οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι πιο ορατές για τους πολίτες.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa