Η ζωή στην πόλη Ντέϊρ Εζ Ζορ της Συρίας έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό εξαιτίας της πολιορκίας των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, που τίποτε πια δεν θυμίζει την εποχή της ειρήνης.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών που συνεχίζονται από το 2014, ανάγκασαν τους κατοίκους της πόλης να μετατρέψουν σε νεκροταφεία τις παιδικές χαρές της.

Οι εικόνες προκαλούν σοκ και βαθειά θλίψη, καθώς δείχνουν τις άλλοτε πράσινες περιοχές να είναι αποψιλωμένες και τα παιδιά να περπατούν ανάμεσα στις επιτύμβιες στήλες όχι για να παίξουν, αλλά για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αποθανόντες συγγενείς τους.

«Το πάρκο ήταν ζωντανό σαν δάσος και τώρα είναι ένα νεκροταφείο για μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που κατοικούν κοντά στο πάρκο Χούρα, τονίζοντας ότι και σε άλλες συνοικίες και πόλεις έχει γίνει το ίδιο.

Τα δέντρα του πάρκου Χούρα κόπηκαν πριν από χρόνια για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα. Τώρα στην περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες τάφοι νεκρών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πολιορκίας των τζιχαντιστών. «Οι φίλοι μου έπαιζαν στο πάρκο με κούνιες και τώρα το πάρκο έγινε νεκροταφείο», λέει ένα αγόρι του οποίου η παιδική ηλικία σκοτώθηκε από τον πόλεμο.
Διοικητικό κέντρο και σημαντικό στρατηγικό σημείο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, η Ντέϊρ Εζ Ζορ υπήρξε στόχος των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, τα τελευταίας δύο χρόνια, που πολιορκούν την πόλη.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της πόλης, της οποίας κάποιες περιοχές εξακολουθούν να ελέγχονται από τρομοκράτες, ήταν 300.000 άτομα το 2011, ενώ σήμερα φτάνει μόλις τις 125.000 ψυχές, λόγω των επιθέσεων του ΙΚ, του υποσιτισμού και της εκδήλωσης ασθενειών.

Σχολιάστε ...